Isoleren langs de binnenkant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Woning : bestaande volle dragende mueren muren van +/- 20 cm.
Ik zou langs de binnenkant isolatie willen gebruiken en een nieuwe muur van cellenbeton 15 cm. Heb ik ook meteen een nieuwe vlakke muur.
Een goede keuze ? Waarom wel/niet ?

Reacties

Koenraad,

Ik verstaa de vraag niet: Heb ik ook meteen een nieuwe vlakke muur.

Winfred

Als ik een nieuwe muur zet uit cellenbeton heb ik een nieuwe muur uit cellenbeton........

ik heb het bij mij gedaan,maar ik heb hier eens gelezen dat het sneller afkoelt ,omdat de muren geen of veel minder warmte opnemen
en dat zal zo wel zijn want ik ondervond als ik uit bed kwam de temperatuur redelijk ver terug zakte
maar het is dan weer vlugger opgewarmd ook ,ik zou het zeker maar doen en zoveel als je kan

Marcvl,
Het afkoelen zal volgens mij meer te maken hebben met het onvoldoende luchtdicht zijn van de woning. In een verbouwing heb je normaal gezien voldoende inertie door de binnenmuren, vloeren en plafonds(soms). De ongeisoleerde buitenmuren koelen zonder isolatie gemakkelijk af.
Mon

Koenraad,

isolatie (10cm?)+ cellenbeton levert een serieus dikke muur. Ik denk dat je beter af bent met een houten kader, daartussen isolatie, dan dampscherm, technische spouw en gipsvezelplaten afwerking.
Ook goed opletten op koudebruggen (dwarse muren bv ook een metertje mee isoleren.

Walter

Ben zelf inderdaad bezig met de plaatsing van een valse binnenwand met isolatie maar ben de technische spouw vergeten (slecht voor de damprem dus), binnenmuur mee isoleren zie ik niet meer zitten omwille van de nieuwe plakkerij. Eigenlijk stel ik nu vast dat we bij onze renovatie die al grondig is blijkbaar ook de nog de binnenmuren eruit hadden moeten gooien of op zijn minst onderbreken ... Ik hoop dat die binnenwand zo geen maat voor niets wordt?! Iemand nog raad of ervaringen hiermee?

Joost

Zit met zelfde probleem.

Mijn achtermuur is een volle steense muur anderhalve baksteen dik.

Mijn achitect stelt voor van een muur binenin te metsen om zo een spouw te bekomen. dit geeft volgens mij met spauw een muur van 60 cm dik??? Langs buiten kan ik niet verder omdat bestaande toestand al voorbij 17 m staat.

Wat is nog mogelijk?

Waarom isoleer je niet aan de buitenzijde? Isolatie + crepi; binnen isoleren doe je maar als het echt niet anders kan, bij ons de voorgevel , maar een valse binnenwand met isolatie lijkt me beter dan muur en spouw zonder isolatie ... en qua isolatie en dunner!

Stijn,
de zoveelste architect die niks van isoleren snapt.
Een spouw dient enkel om vocht van buiten tegen te houden, isoleren doe je met isolatiematerialen.
Zoek nog wat rond op dit forum, er staat een schat aan informatie op.

waarom niet binnen isoleren dat is toch aan de bron,de zolder isoleert men toch ook niet aan het dak als men op de roostering kan isoleren

Hinnen of buiten isileeren.

In een huis zonder mechanische ventilatie doen de muren dat, wat anders de mechanische ventilatie doet. overtollige vocht uit de kamers halen. bij gewone huisen is de steenen muur niet onbelangerijk voor het klimaat. De muur neemt overtollige vocht op en geeft ze ook weer an de lucht af, als het nodig is. Blijft de lucht echt vochtig, dan kreeg je gewoon natte muren. In de winter verliest de muur dadoor het grootste gedeelte van haar isolatiewaarde. Dat huis lijkt altijd koud, ook stookt je op 25 graden. Je vindt dat echt nog in huisen uit de jaaren 30, die zonder spouw zijn, of waar de muur de dun is.
Kijk maar in huisen, die betonnen muren hebben, bij het minste te hooge vochtgehalte bewasem de ruiten, ook is het dubbelglas.
Dus isolatie van muren is een soort apart en niet de vergelijken met dakisolatie.
Een volle muur zonder spouw kann van buiten isoleert worden, als de muur dik genoeg is, zodat de douwpunt nog in de muur liegt en niet in de isolatie, den dan heb je na de natte muur ok nog natte isolatie. Tussen isolatie en de beschermlaag moet een luchtspouw zijn, dat de vocht van binnen weg kan. Dus volle of de dunne muren gaat U best van binnen isoleeren. Houten kadertje, isolatie, dampstop (folie) gipskarton. Het best twee lagen. De gipskarton moet de funktie van de steenen muur overnemen.

Winfred

Vraag over het isoleren van een gemeenschappelijke muur.
Situatie:
- gemeenschappelijke muur
- buur verwarmd dit het aangrenzende deel van zijn huis matig
- huis van buur is oud niet-geïsoleerd en is minder hoog (-3,5 meter), zadeldak
- mijn woning wordt LEW met de overige gevels aan de buitenzijde geïsoleerd met 15 cm EPS en crepi
- muren zijn glad (oude pleister)
- dit gedeelte is onderkelderd (tongewelf)
- vloer wordt geïsoleerd met PUR

Voorstel + vragen
- PUR-platen 8 cm verkleeft op de muur: welke lijm?
- aftapen van de naden: welke tape?

- afwerking: kan ik pleisteren op deze platen
of spouw + gyprocplaten
- hoe afwerken aan de randen?
- moet er nog een plasticfolie tussen?

bedankt voor degene die mij kan helpen!
PS mijn LEW is in volle verbouwing met dank aan 'het forum'

Niemand een oplossing?