houtkachel met vermogen < of = 3 Kw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze verbouwing zijn we op zoek naar een houtkachel. Deze kachel mag een vermogen hebben van maximum 3Kw.
We hebben intussen al een 25-tal kachelwinkels opgebeld (sommige ook bezocht), maar nergens vinden we een kachel met zo'n klein vermogen.

Heeft iemand er een idee van waar we zo'n kachel wel vinden?
We willen echt een houtkachel en geen pelletkachel, aangezien we hout met hopen hebben.

Een opmerking die we vaak kregen, is dat we een kachel met een groter vermogen kunnen kopen en ze dan minder vol stoppen met hout plus de luchttoevoer altijd toe zetten (of minder). We twijfelen een beetje bij dit scenario, heb je dan geen onvolledige verbranding?

Reacties

Hallo Bert,

Ik kan je een vrijstaande tegelkachel leveren. Een tegelkachel hoef maar 2 uur te stoken en dan blijft de kachels zo'n 12 uur war. Aangenaam warm, niet bloedheet. De kachel geeft infrarode straling gelijk de zon.

Ik hoor wel van je.

Groet,

Berend

Beste Berend,
welk vermogen hebben die kachels waarover je spreekt? Kunnen we die ergens bekijken? Heb je een website of weblink waar we meer info vinden over de kachel waarover je spreekt?

Beste Bert,

Wij zijn momenteel ook op zoek naar een kachel. Deze zou de benedenverdieping (65m²) moeten verwarmen. Bij Standard AHZ raadde ze ons een morso aan. Deze fabricant heeft kachels voor zomerverblijven of vakantiewoningen die dus minder groot zijn. Ik ken het exacte vermogen niet van buiten maar onze te verwarmen oppervlakte bleek (althans in theorie) goed te fitten met het vermogen. De luchttoevoer toezetten is inderdaad geen goed idee. Door je kachel zo te 'smoren' komen er veel schadelijk stoffen vrij.

Hallo Bert,

De website is www.tenhove.net

Ik kan je diverse foto's en info mailen.

Met vr gr,

Berend

3 kW, is dat warmtevermogen of de hoeveelheid die de kachel verbruikt? Met de "gebruikelijke rendementen" van veel houtkachels (die vaak aangeven hoeveel kW er verbruikt wordt) kan je gerust naar een nominaal vermogen van 6 kW gaan.

beste Jurgen,
kan je een beetje verduidelijken wat je hiermee bedoelt?

L Nordica heeft kachels vanaf 4kW nominaal vermogen. Info kan je opvragen bij de importeur www.gsystems.be

een kleine update.

De zoektocht is nog een beetje moeilijker geworden omdat de kachel de lucht van buiten moet aanzuigen (balansventilatie).

Maar er is een muurtje weg in de leefruimte, waardoor het vermogen desnoods ietsje hoger mag komen te liggen (MAX 4kw).

Heeft iemand tips waar we kunnen zoeken naar een geschikt model?

er bestaat een kachel met een vermogen van 3 tot 4 kw info bij www.broucke.be wij helpen u graag verder

Grote finovens zijn bij uitstek geschikt voor dergelijk kleine vermogens.
Indien de finoven voldoende massa mag bezitten (vanaf zo'n 3 à 4 ton), dan wordt de warmteafgifte uitermate regelbaar.

Dirk Bauwens

Hallo Bert,

deze vraagstaart is precies een tijdje ondergesneeuwd geweest. Wat ik bedoelde is dat voor bijna elke klassieke kachel er aangegeven wordt hoeveel brandstof er verbruikt wordt.

Een houtkachel van 10 kW verbruikt dan bijvoorbeeld 2,5 kg hout per uur op maximum vermogen. Dit maximum vermogen is vaak het vermogen dat de kachel langdurig aan kan. Voor deze berekening ga ik er van uit dat 1 kg hout 4 kWh energie bevat. Bij veel houtkachels gaat er dan 5 kW op in rook, en krijg je 5 kW warmte. 't Is dus belangrijk te weten hoeveel warmte je wil, en wat het rendement is van de kachel.