Koudebruggen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op dit forum staan her en der vragen ivm koudebruggen, telkens voor een specifieke situatie (rolluiken, overgang vloer-muur, ...). Maar telkens wijzen de antwoorden op dezelfde principes. Vandaar mijn idee om een nieuw onderwerp te beginnen rond koudebruggen.

Op de site van de Milieuadvieswinkel (http://www.milieuadvieswinkel.be) kan een artikel gedownload worden over koudebruggen: http://www.milieuadvieswinkel.be/files/Koudebruggen.pdf .

Op het einde van dit artikel (dat blijkbaar niet zeer recent is) staat te lezen: "In december (2003?) komt de Cdrom IAKOB uit. Dit is een programma dat in ontwikkeling is aan St-Lucas Gent. IAKOB, of Inventarisatie, Analyse en optimalisatie van koudebruggen, is een HOBUFondsproject dat een visuele praktijkgerichte benadering wil bieden van koudebruggen. De praktijk wordt geëvalueerd, de waarden y (een factor waaruit het warmteverlies door een koudebrug af te leiden valt) en t (de temperatuurfactor waaruit het risico op condens kan worden afgeleid) worden gevisualiseerd, en alternatieven worden aanreikt. Dit programma toont aan de hand van tal van praktische voorbeelden, fotomateriaal, en degelijke hoe je best niet en best wel isoleert."

Andere links naar informatie over IAKOB:
http://www.architectuur.sintlucas.wenk.be/nl/004_nieuwsenevenementen/dag_onderzoek/IAKOB.pdf
http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=-nieuws-archief-2003&doc=overzicht_5

Lijkt me een zeer interessante tool. Enige idee op welke manier zo'n CDrom te bemachtigen valt?

Reacties

Wij wonen op een boot en leven nog onder de luiken dit houdt in Houten luiken met isolatiefolie dekzijl en afgewerkt plafond. In dit plafond zitten metalen raamwerken verzonken.
Het glaswerk is dubbel glas met rubber tussen glas en metaal.
Nu ontstaat op het metaal ontzettend veel condens, vooral met wat wij noemen tussen temparatuur van ongeveer 17 graden buiten en binnen iets hoger.
Hoe meer het plafond geïsoleerd is hoe meer condens op het metaal. Wat kunnen wij hier aan doen ???

Buiten een aankondiging in 2003 dat deze software IAKOB ontwikkeld werd. Heb ik er niets meer van teruggevonden.

Iemand een idee waar en hoe dit verkrijgbaar is. Al was het maar voor de voorbeelden hoe het wel en niet moet.

Ik heb die CD-rom al een tijdje liggen.
Zal eens nagaan hoe die te bemachtigen is.
Momenteel werkt st-lucas samen met UGent aan de referentiedetails die vanaf 1 januari 2008 als voorbeeld zullen dienen bij de EPB.

op de boot:
ik zit zo te denken he:

Als het buiten kouder wordt ga je deuren en ramen sluiten. Doordat je in de ruimte leeft, kookt, gaat de relatieve vochtigheid omhoog, de hoeveelheid waterdamp die de warme lucht kan opnemen is erg goed, dus je relatieve vochtigheid stijgt flink. Aan de metalen kozijen echter is de temperatuur van de lucht bijna gelijk als aan de buitenzijde van het kozijn, dus daar onstaat er opeens koude lucht. Die koude lucht kan die grote hoeveelheid waterdamp niet meer vasthouden, en moet die waterdamp kwijt als condens op de koude plekken, kozijn dus. Of zelfs ramen.

Lijkt me de klassieke oorzaak in woningen voor schimmelvorming.

Wat er tegen te doen? oei. Je zou bijvoorbeeld koude buitenlucht kunnen opwarmen met een WTW, de koude buitenlucht heeft een lager relatieve vochtigheid, weinig waterdamp, en als je die opwarmt kan deze lucht een stuk meer waterdamp opnemen, de relatieve vochtigheid gaat dus omlaag. Zon WTW heeft natuurlijk alleen maar zin in een "gesloten" systeem, dus kier en luchtdicht systeem, kan ik me op de boot eigenlijk moeilijk voorstellen.

Anders dan zal je moeten nadenken over hoe doe ik al die waterdamp in mijn binnenklimaat weg? das anders niet eenvoudig, behalve door natuurlijke ventilatie, wat natuurlijk weer duur is want die koude lucht van buiten met een minimale hoeveelheid waterdamp in zich is ideaal in de woning, maar ze moet wel op temperatuur gebracht worden en kost dus energie!

Je kan de kozijnen wel vervangen, maar das maar een klein onderdeel in het geheel. feit is dat je hoge relatieve vochtigheid blijft en niet opgelost wordt.

niet eenvoudig allemaal.....

een site om te onthouden:
http://www.impulsprogramm.de

in de sectie neubau, een massa aan detailtekeningen om koudebruggen te voorkomen

Nathan,

Kan je een naam noemen van iemand die aan dat project IAKOB gewerkt heeft. Want departement Architectuur St. Lucas Gent kan me niet verderhelpen zonder dat ik weet wie dat project geleid heeft?

IAKOB is een IWT-project dat geleid is door Bernard Vandermarcke van St Lucas in Gent. Verder hebben ook het WTCB, physibel, ANRE, KBKW en NAV er aan meegewerkt.

Ben eens benieuwd of die cd-rom met koudebruggen te koop is? Of is er een website met oplossingen te vinden? Was er niet ook een cd-rom door bart cobbaert, ook met koudebruggen?