Verwarming hobbyruimte + slaapkamers in LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Wij gaan een LEW bouwen, maar ik twijfel nog over hoe we het atelier en de kinderkamers op het verdiep gaan verwarmen.

De LEW die wij bouwen zal ongeveer K20 of minder worden. De vloeroppervlakte is 200m2 (100 m2 gelijkvloers + 100 m2) waarbij het gelijkvloers en de badkamer op het verdiep met vloerverwarming verwarmd gaan worden.
Onze behoefte aan verwarming voor de gehele woning werd bij -9°C en bij gebruik van balansventilatie op 4 à 5 KW berekend.
Voor de kinderkamers (12 m2) schat de installateur het nodige vermogen op 400 W per kinderkamer en 600 W voor het atelier (25 m2).
(deze vermogens voor de kinderkamers lijken me dan nog een beetje overdreven). Door de balansventilatie zouden we in de winter sowieso ongeveer 17 à 18 graden halen zonder verwarming.
De kinderkamers zullen echter de eerste 10 jaar waarsch. nog niet verwarmd moeten worden, het atelier wel.

Is het dan nog aangewezen extra vloerverwarming voor deze ruimtes te voorzien, of kunnen we de weinige behoefte aan everwarming niet beter dekken met een beetje electrische verwarming?

Wat zijn jullie gedachten of voorstellen?

Alvast bedankt

Gert

Graag had ik

Reacties

Beste Gert,

Wij gaan ook een LEW bouwen en ik zat met dezelfe vraag. Op de slaapkamers lijkt vloerverwarming me niet zo geschikt wegens te traag. Muurverwarming lijkt me ook moeilijk omdat ik een aantal binnenmuren pas later zou willen zetten. Muur- en vloerverwarming zijn ook vrij duur voor dat beetje warmte dat je maar weinig zal nodig hebben (over X aantal jaar hoofdzakelijk 's avonds). Overgedimensioneerde radiatoren lijken me een betere keuze.
Om geld te besparen denk ik er aan om enkel de leidingen hiervoor te leggen en de radiatoren pas later te installeren als deze al nodig zouden zijn.
Wij hebben nog geen warmteverliesberekening laten uitvoeren, maar ik had zelf iets van een 500W geschat voor één kinderkamer. Als dit voldoende zou zijn lijkt mij wat electrische verwarming ook een goede optie. Vermits er enkel verwarming zou nodig zijn 's avonds in de winter als de kinderen willen studeren, is een bouwspot van 500W gericht naar het 'studiehoekje' misschien ook al voldoende.
Licht heb je 's avonds in de winter toch nodig en de warmte die de spot ook uitstraalt is misschien voldoende om het plaatselijk voldoende warm te krijgen. Deze 'verwarming' is zeer goedkoop in aanschaf, neemt geen plaats in en reageert zeer snel. Voor in de zomer moet er dan uiteraard een zuinigere verlichting (die weinig warmte afgeeft) worden voorzien. Electrisch verwarmen is zeker niet de meest rendabele manier van verwarmen maar op deze manier en in dit geval is het misschien toch het goedkoopst over bijvoorbeeld 30 jaar gezien?

Wat is jullie mening?
Bob

Ik zit met exact dezelfde vraag voor onze LEW woning. Beneden zullen we vloerverwarming hebben. Boven had ik eerst gedacht aan overgedimensioneerde radiatoren (kwestie van de temperatuur van het water laag te kunnen houden). Maar geleidelijk aan ben ik aan het overhellen naar elektrische verwarming op de slaapkamers, kwestie van het snel warm te hebben tijdens de seldzame momenten dat dit nodig is op de kamers (bv. kinderen die spelen of studeren, ...).

Er is weinig over te zeggen of de kinderkamers overgedimensioneerd zijn.
Wat zijn de activiteiten in de vertrekken? Hoe zijn de ruimtes gesitueerd?

De behoeften kunnen sterk uit een lopen.
Verstandig is wel om de installateur om een degelijke motivatie te vragen waar het verschil precies in zit.

Vraagje, wat is jou achterliggende gedachte dat de ruimtetemperatuur enkel door de ventilatie 17 a 18 graden gaat worden?

Hallo Gert,

Jouw situatie lijkt een beetje op de onze (voorlopig slechts K29, maar we gaan nog het één en ander \\"bijvijzen\\" op de planning van de architect ; doel K25 berekend).
Wij gaan voor een \\"warme vloerbekleding\\" (kurk) op de kinderkamers, aangevuld met een stukje muurverwarming, op de korte muur naast de deur, dus het dichtst bij de gang = minder buislengte nodig. Hiervoor kan je in een houtskelet ofwel met in de Fermacell ingewerkte buissystemen werken (bv. Rehau) ofwel extra inertie creeren met een leembezetting op je buizen. Daar zijn we nog niet helemaal uit.
Misschien een ideeetje om ook eens te bekijken ?
Succes ermee.

Misschien nog wat opmerken:
- vv is zeker snel genoeg in een LEW slaapkamer: net omdat je nooit hogere temperatuurverschillen moet overwinnen zal vv snel genoeg zijn. Eventjes 's avonds verwarmen is ook niet mogelijk. Verwarm je 's avonds zal het er 24h later ook nog steeds warm zijn. Je kan dus net zo goed je vv laten aanstaan.
- persoonlijk denk ik dat je de keuze moet maken:
ofwel ga je voor overal radiators. Als je je budget nu heel laag wil houden, dat leg je enkel de leidingen naar de slaapkamers. Al is de kost van een paar radiatoren nu ook niet zo hoog.
ofwel kies je voor lage temperatuurverwarming. Zelf vind ik dat je dan nergens radiatoren mag voorzien, omdat dat enerzijds het rendement van lage temperaturen net te niet doet en anderzijds je installatie technisch veel moeilijker maakt. Op dat ogenblik ben je wel zowat verplicht je hele installatie in een keer te plaatsen en kan je weinig spreiden. Enkel vv of wandverwarming moet niet zo veel duurder zijn de radiatoren (grotere afstandenden tss buizen mogelijk bij LEW, even eenvoudige installatie als met enkel radiatoren).
En electrische verwarming is wel uit te sluiten als een ecologisch verantwoorde verwarming. Ook in LEW.

Walter

Wie zegt er dat muurverwarming duur is ? Totaal niet waar ! Wij hebben deze zelf geplaatst. Je hebt de kost van de buis uiteraard, en onze bezetter heeft een klein beetje extra gerekend voor de dikkere bezetting + de wapeningsgaas. Dit kwam op 3,00 EUR/m² extra. Ik vind dat dus niet duur. Oh ja, ook nog wat lopende meters profieltjes om de buis op vast te klikken, maar dat is ook de kost niet. Het zelf plaatsen is echt niet moeilijk...

Als je met een degelijke LEW zit met balansventilatie met warmteterugwinning, dan denk ik dat het sowieso nooit te koud zal zijn om te slapenop een kamer die verder niet verwarmd wordt. Met de ventilatie heb je toch al een temperatuursnivelering in je hele huis.

Als de slaapkamer ook een andere functe heeft, zoals speel- of studeerkamer voor de kinderen, dan is muurverwarming een goede oplossing, tenminste als je voldoende 'vrije' muuroopervlakte beschikbaar hebt.

Ik kan nog geen praktijkervaring meedelen, daar het nog niet koud geoeg is geweest om de muurverwarming op te zetten in de kinderkamer...

Wout

ALvast bedankt voor de vele reacties ...

@ Chathanky
Wat extra informatie wat de kamers betreft.
De kinderkamers liggen grotendeels onder het dak en liggen op de noordkant. Het dak zal geïsoleerd worden met 33,5 cm isofloc en 2 cm celit. De muren met 19 cm isofloc + 6 cm difutherm + 4,5 cm rotswol? (leidingspouw)
De kinderkamers hebben elk een venster van 1,5 m2, 3 dubbel glas.
Aktiviteiten in de kinderkamers : de eerste jaren : geen (we hebben nog geen kinderen),
Binnen een aantal? jaren slapen, studeren ...
Aktiviteiten in Atelier/hobbyruimte : ik zal daar regelmatig 's avonds enkele uurtjes gitaar gaan spelen.
De ruimte zal ook gebruikt worden als fotostudio en atelier.
Overddag worden de ruimtes dus niet gebruikt (behalve in het weekend)

@ de anderen

Als we muurverwarming willen gebruiken zullen we een ketel moeten plaaten die op 2 temperaturen kan werken.
De ketel die we voorzien hebben, de Elco Thision 9KW kan dit niet. Door de zeer lage temparaturen in de vloerverwarming gaat volgens de installateur muurverwarming niet goed werken met deze ketel. (De installateur heeft dit reeds met weinig succes geprobeerd in LEW's)
De meerkost voor het plaatsen van een ketel met 2 temperaturen (Thision duo) en wandverwarming in deze ruimtes bedraagt ongeveer 2000 EUR.
Ik zie er tegenop om nog zoveel extra aan verwarming te besteden voor een huis dat bijna op passiefhuisniveau geisoleerd gaat worden.
Zelf ben ik ook tegen electrische verwarming maar het gaat hier om ruimtes waar slechts zeer sporadisch electrisch bijverwarmd moet worden. Ik vraag me af of dit trouwens niet minder energie verbruikt dan continu met wand of vloerverwarming deze kamers te verwarmen tijdens het stooksezoen ...

Gert

Gert,

ik lees nergens dat je ook nog radiatoren wil, dus die twee teperaturen is op aanraden van je installateur voor de muurverwarming, heb ik dat goed ? Nu is je warmtebehoefte sowieso heel laag (proficiat, overigens !), dus moet je gewoon even de wattage van muurverwarming opsnorren (bij -9° buiten en overeenstemmende temperatuur voor je ketelwater dat je dan in de rest van je huis nodig hebt) en zien hoeveel m² je ter beschikking hebt.

Ik kan je alvast vertellen dat wij in onze badkamer één wand met muurverwarming hebben aan de douche (2 x 2,8 meter ongeveer, dus een keine 6 m²). Deze is wel reeds enkele maanden in werking en voelt inderdaad nooit warm aan, omdat ons ketelwater nooit warmer is dan 30 à 34° (het is ook nog niet echt koud geweest de laatste maanden). Maar als je je hand dan op een stuk muur zonder verwarming legt, is er toch een serieus verschil.

Omdat jouw warmtevraag zo klein is, moet je toch eens proberen uit te rekenen of je er op lage temperatuur niet komt met de muurverwarming. De 2000 € die je uitspaart, daarmee kan je in de koudste dagen al heel wat elektrisch bijverwarmen, dit zal m.i. zelden -en dan nog slechts beperkt- nodig zijn. Als je dit dan nog doet op groene stroom...

Wout

Je geeft zelf de mogelijke antwoorden op je vraag Gert.
De slaapkamers liggen als ik het goed begrijp bloot aan de buitenomgeving en aan de koude zijde.

De activiteiten in het altelier geven al warmte af door de verlichting en de nodige apparatuur.
De ligging zal waarschijnlijk ook gunstiger zijn.

Met enkel voor verwarmde lucht van zeg maar 18 graden zal je in de koude maanden geen ruimte op 18 graden krijgen. Dit kan best 14 a 15 graden worden (mischien zelfs minder dit kan berekend worden), dus hou je niet vast aan het idee dat je enkel met 18 graden van je ventilatie de ruimte warm stookt.

iets dat nu bij mij opkomt :

Kan je in je toevoer van je ventilatie lucht geen verwarmingselement plaatsen? Uiteraard alleen in te schakelen als de kamers verwarmd moeten worden?

Die mogelijkheden zijn er zeker maar tevens een stuk duurder en ingrijpender.

Alain,

verwarmen via de ventilatie gaat niet. Daarvoor zijn de debieten te klein. Enkel in een passiefhuis is dat een optie (eigenlijk 'de' manier van verwarmen).

Walter

Ja dat is ook zo, van uitgaande van enkel de slaapkamer met een warmteverlies van 400 watt is zo`n 133M3/h lucht nodig.

@ Wout :
Het was inderdaad oorspronkelijk de bedoeling wandverwarming te gebruiken, geen radiatoren, anders waren we sowieso verplicht een ketel met 2 temperaturen te gebruiken.

@ de rest :
De ventilatie unit met warmteterugwinning die we gaan gebruiken heeft een verwarminselement om de ingeblazen lucht voor te verwarmen, maar als ik dat ga gebruiken ben ik de ganse woning aan 't verwarmen met electriciteit... dat lijkt me nog meer energieverspilling.

Ik heb ondertussen zelf eens wat warmteverliezen berekent per kamer :

Voorbeeld Verliezen kinderslaapkamer => buitenschil
muur : 8m2 => 38 W verlies
Dak : 19 m2 => 73 W verlies
Raam : 1.8 m2 => 52 W verlies
Totaal : 163 W verlies naar buiten toe

Verder nog 19,6 m2 verliesoppervlakte naar rest van het huis
(vloer is hier niet inbegrepen)

Totaal verliezen = 163 W + ventielatieverliezen + verliezen naar rest van het huis. Dat lijkt me een stuk minder dan de 400 W die de installateur rekent.

Kan ik stellen dat de totale warmteverliezen bij -9°C dan rond de 200 à 250 W liggen.

Als een kind nu zelf 100 W warmte uitstraalt en ongeveer 30 W energiezuinige verlichting verbruikt, dan komen we enkel in de koudste periode van het jaar een 100-tal W tekort?
Zie ik dit te optimistisch?

Voor het atelier zijn de verliezen wat groter :
Muur : 27,3 m2 => 129 W
Dak : 36,4 m2 => 127 W
Dakvensters (3dubbel glas) : 3,36 m2 : 106 W
Totaal ventilatieverliezen : 362 W (zonder ventilatieverliezen en verliezen naar de rest van het huis)
Hier kunnen we mischien toch maar beter gebruik maken van vloerverwarming ?

Als ik dus niet verkeerd gerekend heb, lijkt het me uiteindelijk toch interessanter om de kinderkamers electrisch bij te verwarmen... ALs we bij de verhuis dan ook nog eens overschakelen op groene stroom (Ecopower)...
dan zal dat beetje electrische verwarming ecologisch ook nog wel meevallen...

Met de ventilatieverliezen kom je echt wel aan 400 watt.
Ik reken 50M3/h 17 graden inblaas, 20 graden gewenste ruimte temperatuur.

50kg lucht x1.2 constante x 3 graden = 180 watt ventilatieverlies.

Reken ook als je een ruimte niet stookt dat de verliezen door de binnenruimte opgevangen kan worden door de slaapkamer.

Het is ook wel handig als je een keer een raam of deur open zet dat het niet uren hoeft te duren om de ruimte weer op gewenst niveau kunt krijgen.

Warmtewinsten zijn er zeker wel, goed geredeneerd.
Let wel dat als je een kleine krijgt die niet als volwassen gerekend mag worden, ook niet metabolisch gezien.

De keuze blijft altijd aan je zelf natuurlijk, maar er is beter te leven met een kamer die een iet wat te zware radiator heeft dan een met een te kleine.
En nu ik de gegevens zo zie houd dit al niet veel te over.

Het atelier mag je zelf nog eens na rekenen, maar ik denk dat de installateur in dit geval goed naar gekeken heeft.