ontluchting zonnecircuit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit nog met een vraag voor de verdere afwerking van mijn zonnecollector circuit.
Voor een algemene goede werking en betrouwbaarheid, zou het dan voldoende zijn om er een Spirovent Solar automatische ontluchter (microbeller ontluchter)in te plaatsen en kan dit dan eerder waar (bvb in de buurt van de solarpomp) in het circuit geplaatst worden ?
Ik neem aan, dat bij een initiële manuele ontluchting ook op hoogtse punt van het circuit er al een goede start is waarmee die Spirovent tijdens de werking de restant bellen eruit haalt.
Is het aan te raden om er ook een Spirotech vuilafscheider tussen te plaatsen of is dit minder van belang bij Glycol circuits (er wordt toch initieel zeer goed gespoeld!) ?
En laatste vraag : bij mijn stalen zonneboiler heb ik voor de ketel-aansluitingen electrolysekoppelingen gebruikt bij overgang staal - koper om problemen nadien te vermijden.
Is dit ook belangrijk voor glycolcircuits of eigenlijk enkel voor systemen met water en dus zuurstoftransport door de buizen ?
bedankt voor elk relevant advies,

Johan V.H.

Reacties

Geen antwoorden op je bericht gekomen tot nu toe, daarom een bericht van mij (alleen ervaring met zelfbouw van 2 zonneboilers):
Vraag 1: Ontluchters moeten geplaatst worden waar de lucht het makkelijkste uit de vloeistof treedt: Op het hoogste en heetste punt (hoe hoger de temp. hoe moeilijker de vleistof gassen en verontreinigingen kan vasthouden). Dus de ontluchter op het hoogste punt van de warme leiding tussen collector en boiler. Als je boiler het hoogste zit: bij de boiler, als de collector hoger zit dan je boiler: bij de collector.
Vraag 2 Spirotech vuilafscheider plaatsen: Weet ik niet. Het kan zijn dat hij wat eerder verstopt raakt, omdat de viscositeit hoger is dan bij zuiver water.
Vraag 3: In glycolsystemen zit ook water opgelost, het water is altijd geleidend, dus je moet altijd rekening houden met corrosie. Wat het zuurstoftransport betreft: Nadat de zuurstof uit het gesloten systeem is gebonden (= zuurstofcorrosie) stopt gewoon elke verdere aantasting.

Groeten,
Hans