wat vinden jullie van de 'nieuwe' ecovit v Vailla?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

geachte mensen,

wel ik zou in mijn nieuwbouw cv en warmwatervoorziening willen, en ben hiervoor aangeraden een vloerketel Ecovit van 28kw van Vaillant te gebruiken (vloerketel met 100liter water reservoir) dit gecombineerd met de boiler Actostor van zelfde merk met 150 liter (maar met een warmwater afgifte van +- 300liter is mij beloofd, dankzij de platenwisselaar of zo.. laadboiler?)

daar ik veel warmwater nodig heb, zo'n 20 liter p/m, voor beroepseinden.

nu ziet er deze Ecovit met zijn schijnt nieuw systeem die praktisch altijd condenseerd (naar wat mij gezegd is) zeer 'gelikt uit'.

en de zeer goede warmwaterproductie staat me echt ook wel aan.

maar ik vind dat er niet veel materiaal in de ketel zit (behalve dan het enorm vat)

kan dit kwaad? of is dit juist goed?

er is mij ook aangeraden een vitocrossal 300 van viessmann te nemen, maar dan kreeg ik weer reacties van: je betaalt de naam, en er zijn zeker even goede ketels voor minder geld?

nu zegde ze mij ook dat deze viessmann mij zelf met een 200liter ketel het warmwatercomfort niet kon geven van de ecovit met actostor? wegens ouder systeem met spiralen of zo? (soms die 20liter)
en de actostor met zijn platenwisselaar is sneller en meer warmwater?

ik zeg maar wat ik kreeg als reacties..

nu zou de vitocrossal ook een stuk duurder uitkomen en niet alleen de ketel maar ook alles wat 'rond' de ketel komt om te installeren.

dit van een man die beide installeert gekregen als antwoord.

en mij zegde dat de ecovit de betere was voor het geld.

wat kan ik als raad krijgen van de specialisten en mensen hier?

een mensje die bang is om de verkeerde keus te maken.

Reacties

vaillant blijft vaillant , hoge korting voor installateur
gemiddelde productkwaliteit
slechte service fabrikant en zeer duur in na-service

Ieder kiest z'n merk ,uw installateur duidelijk voor vaillant ,kortingen van 50% zijn gn uitzondering

Het principe vd ketel lijkt zeer goed ,doch ik heb er schrik van!
De Vitocrossal bestaat al 10jaar, zonder problemen

Viessmann staat voor degelijkheid en service
dat is mijn keuze
Ik sta 25jaar in het vak ,verschillende merken verkocht ,en wil nu geen miserie meer ! Alleen het beste , anders ben ikzelf toch het slachtoffer...

Zwak punt bij de Vaillant = warm water via de plaatwarmtewisselaar = onbetrouwbaar systeem en kalkgevoelig
Véél liever een warm water boiler.

Ik wil toch nog wat toevoegen aan de veelgeopperde opmerkingen over ketels met grotere waterinhoud zoals de ecovit of de vittocrossal.

Ik heb begrepen dat ketels met grotere waterinhoud voornamelijk ontwikkeld zijn voor afgiftesystemen welke langzamer reageren. Dit zou betekenen dat deze systemen speciaal ontwikkeld zijn voor vloerverwarming/wandverwarming.

De doorstroomketels(wandketels) zouden juist zijn voor afgiftesystemen welke snel dienen te reageren. Denk aan radiatoren en convectoren.

dus is de vloerketel af te raden met mijn radiators?

Rene

ik weet wat ik moet weten

Weet je wat , ga jij eens bij al die mensen die miserie hebben met een gaswandketel
ik zou ze niet graag eten moeten geven...

beste anjakan,

Vaillant geeft zelf aan dat deze ketel met radiatoren gebruikt kan worden, dus waarom afraden.

Deze ketel werkt gewoon wat anders; hij zal wat langer tijd nodig hebben om je radiatoren te verwarmen(hij moet eerst 100 ltr warm maken) en als de brander gestopt is heeft hij 100 ltr extra om je radiatoren nog te verwarmen. Je 100 ltr opslag geven wat extra warmteverliezen(als het goed geisoleerd is zal dit meevallen). Omdat je waterinhoud van je verwarmingssysteem groter wordt zal de ketel minder op en afspringen. (is eigenlijk achterhaald met modulerende ketels, want als deze goed geconfigureerd zijn, pendeld de ketel in het geheel niet meer)
Dus bij een te grote ketel tov je afgiftesysteem zal hij een rustiger gedrag vertonen.

vergeet het rene
pendelen doet een gaswandketel zeker

of het moet zo'n 13kw zijn zoals sommigen hier hebben,maar dan draaien ze de hele dag door

zeg eens rene , over welke ervaring beschik jij als ik mag vragen ? bent u installateur ? en welk(e) merk(en) ?

Beste Thomas,

"of het moet zo'n 13kw zijn zoals sommigen hier hebben,maar dan draaien ze de hele dag door "

Deze site draait om het geven van ecologisch advies aan mensen welke daarom vragen.

Installateurs willen ketels installeren welke in ieder geval groot genoeg zijn zodat ze niet voor klachten terug hoeven te komen. Het gevolg van deze overdimensionering is hoger pendelgedrag van de ketel en een lager rendement(lees meerverbuik van brandstof. Dit is ook waarschijnlijk de reden waarom u overal een ketel wil installeren met een grote waterinhoud. Het voorkomt de installateur een aantal probleemgevallen in de praktijk.

Op dit forum proberen we over te dragen dat juiste dimensionering van de ketel belangrijk is. Als deze juist gedimensioneerd zal de ketel niet hoeven te pendelen en is een gaswandketel een goede oplossing.

Dus de voordelen voor een juist gedimensioneerde ketel zijn:

lager energieverbruik
rustig werkende ketel met minder slijtage
lagere aanschafprijs

Het nadeel van het juist dimensioneren is dat er in het voortraject meer werk dient te gebeuren dan dat er nu gebeurt. Warmteverliezen dienen per kamer uitgerekend te worden met de reeele parameters, zodat het vermogen van de ketel precies vastgesteld kan worden, en het reeele benodigde afgifte vermogen per kamer.

Dus het principe is goede berekening geeft energiebesparing.

Als we dus op deze site gaan propaganderen dat we dus maar grote ketels moeten installeren om latere problemen voor de installateur te voorkomen zijn we verkeerd bezig.

De straf hiervoor is namelijk een hoger energieverbruik, net datgene wat we op dit forum het belangrijkste vinden, nl hoe krijgen we ons energieverbruik omlaag door kennis te delen met mensen welke blijk geven hier interesse in te hebben.

Voor het geval dat we een discussie krijgen over juiste dimensionering, Dialoog heeft deze materie laten onderzoeken en vastgesteld dat dit de beste manier is om tot een lager energieverbruik van je verwarmingsinstallatie.

Het rapport over energieverbuik in woningen wil ik je wel mailen indien je daartoe geinteresserd ben.

Mijn achtergrond is technisch ingenieur en mijn interessegebied is energieverbruik.

Anjaken,

Hoeveel warm water heb je precies nodig voor je beroepsdoeleinden ?

Als je elke dag (zomer & winter) grote hoeveelheden warm water nodig hebt, dan ben je veel beter af met een Micro WKK dan met een CV ketel.

dirk

je wilt niet weten hoeveel ingenieurs
ik al zie klungelen heb met hun installaties...

speciale soort... iets zoals schoolmeesters...

weet je wat ? reken maar verder...

ik bouw op ervaring ,niet op cijfertjes
heb mij al veel te veel laten wijsmaken door ingenieurs...

Rene,
zoals U zelf aangeeft hebben problemen aangaande gaswandketels,pendelen,kiezen van het juiste vermogen, dimensionering verwarmingslichamen enz allemaal een oorzaak waarvan u er aan een paar heeft aangehaald
een paar kanttekeningen in de marge:
niet alle installateurs kiezen een ketel groter dan noodzakelijk(en laat ons die dooddoener van meer winst op een groter model even achterwege laten) Men dient ook even vooruit te kijken om bij een latere eventuele forse uitbreiding niet het verwijt te krijgen dan dat niet kan wegens te klein ketelvermogen.Juiste ketelbepaling is belangrijk maar een juiste configuratie en al wat daarbij hoort is dat ook en misschien nog veel meer.Het een hoort bij het ander.
Bij ketels met grote waterinhoud heeft een minder juiste configuratie niet onmiddellijk pendelgedrag tot gevolg

uw opmerking aangaande de wisselwerking installateur -gebruiker is zeer juist. De meest dure,juist gedimensinneerde,met alle toeters en bellen uitgeruste installatie is waardeloos indien ze niet gebruikt wordt waarvoor ze is ontworpen .We komen ze dagelijks tegen:
ketelvermogen 24 kw, 10 radiatoren waarvan er 2 of 3 gebruikt worden en de rest staat dicht en dan maar zijn ongenoegen uiten over pendelgedrag.Spreekt men dan van buffervaten, open verdelers of andere maatregelen om het probleem onder kontrole te krijgen dan ligt keulen en zijn spreekwoordelijke donder nog te dicht bij.Is het dan zo verwonderlijk dat sommigen een ketel met grotere waterinhoud aanbevelen?De discussie grote en kleine waterinhoud is hier al meermaals gevoerd en ik kan niet anders dan thomas hier in bijtreden met de nadruk op HIER
Juist inregelen is nog zo'n item.Mijn ervaring is: gebeurt zelden of nooit anders moest ik er niet zo vaak naar gaan kijken en wees gerust ik probeer het telkenmale te doen maar ook niet altijd (over de redenen kunnen we nog een boompje opzetten)En zelfs indien het korerkt gebeurt is het nog geen garantie dat het 3 jaar later nog goed werkt.Gaswandketels met hun kleine waterinhoud, kunststofleidingen met kleine diameter zijn ondanks het aanwezig zijn van lucht-en vuilafscheiders gevoelig voor magnetiet, hematiet en weerstanden in het sijsteem verhogen ; opnieuw inregelen is aan de orde

groeten

lucien

Geachte mensen,

ik ken iemand die door Thomas zijn instalatie heeft laten uitvoeren, en deze mensen zeggen dat ze ook al raad en advies hadden gekregen om terug een wandketel te plaatsen.

de instal werd aangepast/ vernieuwd na verbouwing.

Thomas gaf de raad om een stuk lager KW te gaan (vittocrossal 300 24kw) dan hun vorige wandketel van in de 30KW.

Dit hebben ze dan ook gedaan en dank zij de vakkundigheid van Thomas(zonder echt stroop te smeren) hebben deze mensen volgens hen (en metingen)een beter comfort en een veel minder verbrui niet te min hun groter oppervlak.

Dus denk ik dat Thomas ook mikt naar minder verbruik, gepast vermogen en meteen ook de doeltreffendheid en levensduur zonder miserie van hun installatie.(minder verbruik met meer comfort s toch het summum van besparing denk ik dan + heel goed voor het millieu)

Dus ik twijfel niet aan de motieven of beroepskennis van Thomas bij de vittocrossal maar bij prijs aanvraag kwamen de vitcrossal kwestie stukken en uren die er bij kwamen (bij plaatsing ketel) een stuk duurder uit.

En een viessmann dealer zelf gaf me een prijs voor een Vaillant ecovit met bovenstaande commentaar en de vermelding dat deze minstens even goed was, en komt +- 2000 euro goedkoper ... dat kan tellen.

Dit dus als aanloop voor deze thread.

ik heb ongeveer nu en dan +- 20 liter p/m nodig, dit niet altijd maar toch een paar keer per week, dit als antwoord op de vraag van Dirk.A.

Nogmaals dit is geen 'fanmail' tegenover Thomas (ik ken de goede man zelf niet persoonlijk), ik kan de raad van Rene zeker apricieren maar kan er concreet niet echt uit opmaken welke keus ik zou maken (ik ben echt zo technisch niet).

En ik zie natuurlijk Rene dat jij in je betoog zeker een punt hebt, maar is het dan zo dat ik meer zal verbruiken met een vloerketel? want ik denk dan ook in de weg van;
minder vebruik= minder stookkost en betr voor millieu plus minder miserie = minder Co door de wagen van de installateur die veel langs komt

Ik ben zeer blij met de tot hier gemaakte commentaar maar is nu de kwaliteit > kostenplaatje verantwoord tussen het nieuw systeem van vaillant en het 'beproefde' systeem viessmann.

en euh.. is dat echt waar over die boiler met platenwisselaar slechter (kwalitatief) is dan een boiler met 'buizen'?

daar ik toch ook zie dat vaillant al reeds werkt met een zwerfstroom anode in zijn email boilers, terwijl dit bij viessmann toch nog een duur betaalde optie is die je niet kan direct bestellen (pas na de eerste vervangbeurt van de oude magnesium anode) (volgens info van de mensen die ik kan), dit als vooruitlopend inovatief merk als viessmann is toch nogal traag op dit vlak, is dan de rest zo innovatief?

geen kritiek juist vragen.

MVG 'Anjaken'

Beste anjaken,

Mijn advies naar u is dan ook

laat een warmteverliesberekening uitvoeren, een optie is ook een energieaudit, EAP. Een vermogen voor de vervanging van uw ketel komt hieruit rollen. De staat geeft 40% subsidie voor deze audit. Bijkomend voordeel is ook dat er gekeken wordt naar de zwakke punten in uw isolatieschil en dat hierover indien nodig een renovatie advies wordt gegeven. Zo heeft u voorat u gaat investeren in uw verwarming beter zicht op alle evt. financiele energiebesparingsmogelijkheden. Isoleren is nog altijd beter dan verwarmen !

Ik heb geen belang bij merken-personen/produkten e.d. en zal mij hierover niet uitspreken.

hoe kan je nu een systeem van vaillant
met platenwarmtewisselaar voor boileropwarming
gaan vergelijken met een klassieke boiler ?

Ge moet geen appels met peren vergelijken...

Ik heb ervaring met dergelijk warm watersystemen (bij Viessmann hebben ze dit ook oa)
en ik heb er alleen maar slechte ervaringen mee !
sanitaire pomp voor boileropwarming=kalkgevoelig en duur in vervanging
bij de minste luchtbel in het boilersysteem zit je met koud water
de platenwarmtewisselaar is zeer gevoelig voor magnetiet
en moet bijgevolg vlug vervangen worden

Dat van die anodes is pure zever !
Zo'n gewone anode gaat gemakkelijk 7jaar mee...
Ik zou niet vertrouwen op een onderhoudsvrije anode ...
das zever
Derbij ,je hebt er alleen maar voordeel bij om je boiler regelmatig (7jaar) te reinigen
kalkresten verwijderen ,wisselaar reinigen... ed...
Of je kiest gewoon voor INOX als je het kan betalen tenminste, beter bestaat er niet !

de energie audit is 40% terugbetaalbaar wanneer ik mijn andere energie maatregelen laat vallen, alleen al mijn dakisolatie kost mij al reeds genoeg om het volledige bedrag in te brengen van € 2000 (zonder indexering).

dus die 40 % of € 2000 heb ik zeker al, daar ik al mijn ramen en glas superisolerend neem en ook een condensketel plaats plus vloerisolatie en bij de te verbouwen stukken muurisolatie neem tot goed over de voorziene norm.

dat zit dus snor.

dat van die anodes das nieuws voor mij, en inox wordt mij zeker te duur (heb ik overwogen) maar een inox ketel kost ongeveer het dubbel van een gelijkwaardige emailketel.

dan heb ik zoiets van ik, kan mij na 15 jaar nen nieuwen kopen voor dezelfde prijs.. want ook inox verkalkt.

daar bespaar ik liever wat op tegenover de ketel.

nu moet ik wel zeggen dat niemand bij Viessmann durfde zeggen dat de vitocrossal 30 jaar zou meegaan integendeel één van de vertegenwoordigers lachte zelf dat hij blij was dat deze ketel zo lang niet meeging, dan kon hij nog eens nen nieuwen verkopen aan mij grapte hij,de meeste hadden zowat een leeftijd vorzien van +- 20 jaar en zweerden dat de wandketel zelf met goed onderhoud evenlang zou meegaan omdat de inox en zo hetzelfde was bij de twee ketels.

dit is wat zij vertelden op de batibouw beurs.(trouwens ook op de bouwbeurs in Antwerpen)

het is wel de moment om de vitocrossal te bestellen weet ik, want in April verhogen de prijzen en ik kreeg een waardebon op Batibouw van 350 euro plus een gratis thermostaat of zo ter waarde van 165 of zoiets.

en die kan ik voor April nog inruilen op de oude prijs want de verhoging van prijs is wel tamelijk wat €'s.

dus is het de moment van beslissen.

decisions decisions,,

Geachte anjaken,

Bij te zien dat je ook isolatie investeringen pleegt.

Maar als je van plan bent al deze investeringen te doen, loont het zeker de moeite om uw warmteverliezen te berekenen voor de situatie na uw renovatie. Uw warmteverliezen zullen immers minder zijn na de renovatie.

Gelijk een mooie basis voor de vermogensberekening voor je nieuwe ketel.

ALs u de zoekfunctie gebruikt op deze site kan je het een en ander vinden hoe dat je je warmteverliezen kan uitrekenen.

Succes.

beste
probleem met batibouw is
er lopen bij viessmann zo'n 40 mensen rond op hun stand

als daar van 15mensen perfect op de hoogte zijn ,zal het veel zijn...

dat heb je nu eenmaal met die beurzen... er is te veel volk en men moet te veel personeel inzetten ,met alle gevolgen van dien...

Als je een correcte technische uitleg wilt , moet je uw installateur contacteren en aan hem vragen om u van een afspraak te voorzien op de bouwbeurs
met de persoon dewelke het meest op de hoogte is...

Gaswandketels zijn momenteel "hot" , vergeet het dat deze 20jaar zouden meegaan...
Weet je wat ? , kijk eens in hun vestigingen en fabrieken wat ze voor hun eigen staan hebben ... : vitocrossal.
Geef mij 1 reden waarom die niet langer dan 20jaar zou meegaan ?

Ok , inox is hetzelfde
maar brander/regel-gedrag absoluut niet
grote waterinhouden = geen mogelijke verstoppingen =geen overtemperaturen =geen spanningen op materialen=geen sensoren voor druk,flow ,geen ingebouwde pompen,enz ...

De vraag is , of je op Batibouw aan een dergelijke uitleg geraakt...

Op bouwbeurs Antwerpen is Viessmann (fabrikant) bij mijn weten niet aanwezig...

Wel op de bouwbeurs was toch een stand met viessmann.

en drie vertegenwoordigers voor het merk, zeker geen werkmannen uit het 'veld' (te mooie handen).

ik ben ondertussen wel al zowat gellukig met de keuze voor Viessmann.

nu nog een 'competente' installeateur vinden die een Vitocrossal voor een eerlijke prijs wil instaleren, er zit immers heel wat verschil op.

alvast bedankt voor de goede raadgevingen, Rene ik heb een excell blad kunnen downen om een berekening te maken, en ik ga een adres krijgen van een vriendin van me die zo een firma kent die dit soort berekeningen maken.

het gaat wel vlug moeten gaan want ik zou willen bestellen voor de opslag van Viessmann.(in april)

zo kan ik nog wat besparen samen met mijn bon van viessmann zelf..

THX.. everybody

ga eens kijken bij WEISHAUPT. De WTC kompakt is momenteel het beste en zuinigste toestel op de markt. Zeer performant : warmwater tot 590 l/h; Nl getal van 2,5 (conculega's max 2,0)
vergelijkbare toestelen Viessmann Vitodens333, Atag Q 30CC Zij hebben echter geen scot-systeem om de verbranding te regelen (ze zullen het in de toekomst wel kopieren en wij hebben het al 3 jaar)
Kies niet voor de goedkoopste oplossing, kies voor kwaliteit en lange levensduur.

http://www.weishaupt.be/mainProdukte/produkteGBS/condensKompakt/index_html/nl

Waar ik een beetje problemen mee heb, is dat men altijd praat over kalkafzetting in de platenwisselaars.Heb je nu een doorstromer of een boiler met ingebouwde platenwisselaar,in kalkrijke gebieden kan je je installatie behandelen met producten die magnetiet voorkomen.In de nieuwe Vaillant-ketels zit er nu al overal een zeefje in de ketel juist voor de platenwisselaar,en kan in principe de platenwiselaar zelf niet meer vervuilen.De opmerking over de kostprijs was wel ok.Ik heb zelf in mijn familie 2 Vaillant vhr35c ketels staan ,welke behandelt zijn met een product tegen magnetiet.Doe het product in de leidingen,start je ketel op op verwarming op ong.40° en laat hem zo maar een dagje rustig draaien(gebruik nog geen ww).Zo kan de lucht rustig uit de insallatie en zal je geen probleem hebben met kalkafzetting.

Nog even on topic,

Bij de beschrijving van de ecovit staat beschreven dat wij als klant blij moeten zijn, dat er een CO sensor is gemonteerd welke garandeerd dat het gasmengsel altijd zuinig staat afgesteld.

Helaas is dit verhaal niet juist. Co gaat pas toenemen als er te weinig lucht(zuurstof) wordt toegevoerd.

In het regelgebied van de brander(lambda 1,1-1,3) zal het Co percentage nagenoeg gelijk zijn. Co meting kan dus niet gebruikt worden om verhoud brandstof/lucht te regelen zoals in de folder beschreven wordt.

ALs ze bedoelen CO2 meting dan zou dit wel kunnen, maar dit zou vreemd zijn want er wordt eigenlijk altijd O2 gemeten en de Co2 is daar dan een afgeleide van.

Vaillant niets goed, maar een midden klasser.

wordt veel verkocht door de lage bruto prijs voor de paticulier en een hoge winst marge die aan de installateur geven.

En wat is voor de meeste gewone mensen belangrijk een lage prijs als men een nieuwe ketel wil plaatsen.Voor de installateur een hoge winst. Dit is bij vaillant het geval en de kwaliteit , kost voor onderhoud enz. wordt niet bekeken. Geen enkele installateur gaat zijn aangeboden model van ketel afbreken, hij zou dan een goede verkoper zijn.

Kies beter voor betere merken.
Wij plaatsen geen vaillant meer door de problemen die er mee zijn. Wij zijn eerlijk en komenervoor uit. We hebben gekozen om liever een beter merk te plaatsen die wel duurder is maar voor ons en de klant minder problemen biedt.

Als je een goedkoop merk wil hebben kies voor de intergas combi compakt. Daar zit geen driewegkraan en platenwarmte wisselaar warm water in .Dit zijn de meest kapot gaande onderdelen bij wandketels. En de prijs is in de hoogte van Vaillant.

beste Rene,

ik ben een andere thomas dan die hier al gereageerd heeft. ik ben geen installateur.

een stuk hoger schreef jij:

"

"of het moet zo'n 13kw zijn zoals sommigen hier hebben,maar dan draaien ze de hele dag door "
...
Op dit forum proberen we over te dragen dat juiste dimensionering van de ketel belangrijk is. Als deze juist gedimensioneerd zal de ketel niet hoeven te pendelen en is een gaswandketel een goede oplossing.

Dus de voordelen voor een juist gedimensioneerde ketel zijn:

lager energieverbruik
rustig werkende ketel met minder slijtage
lagere aanschafprijs

Het nadeel van het juist dimensioneren is dat er in het voortraject meer werk dient te gebeuren dan dat er nu gebeurt.

wel ik kom net terug van de verwarmingsinstallateur. Hij neemt als basis voor zijn berekeningen een K42 en de daarbij vooropgestelde temperaturen voor de verschillende kamers. Hij stelt een cond gas doorstromer v 25 kW voor. De ene reden voor deze keuze zie ik, is dat de ned fabrikant waarmee hij werkt, geen toestel heeft met een kleiner vermogen, de andere is dat je minstens dit toestel nodig hebt om je 12l/min voor het warm water (douche) te leveren. een kleiner toestel kan dit debiet niet leveren, zegt hij.

klopt het dat je idd maar een paar kW nodig hebt om je LEW te verwarmen (onze woning is een K36) en dat je toch veel ketelvermogen nodig hebt, gewoon voor je warm water?
is het niet zo dat een 25kW toestel als het moduleert naar 8kW evenveel verbruikt als een 18kW die moduleert naar 8kW?

je schreef: "Als deze juist gedimensioneerd zal de ketel niet hoeven te pendelen en is een gaswandketel een goede oplossing." is pendelen dan slecht? is het rendement alleen optimaal bij vollast?

alvast bedankt voor je antwoord.
thomas bert

Beste Thomas,

Ik kom dit weekend op je vragen terug, even geen tijd.

Rene

Beste Thomas,

Pendelen is inderdaad een niet efficient proces. Doordat je warmtewisselaar afkoelt heb je een extra verlies tov als je dit niet hebt(3%).

Het rendement bij vollast is meestal slechter als bij deellast. Dit omdat bij vollast de uitlaatgassentemperaturen oplopen en dat bij vollast de retourtemperatuur bij de ketel hoger is.

Beide hebben een negatief effect op het rendement.

Indien je een ketel aanschaft met doorstromer heeft de ketel inderdaad een hoger vermogen nodig om dit warmwater te maken.

Als je een laagenergiewoning heb zoals je dit aangeeft, zou ik opteren om het vermogen van de ketel te laten bepalen door een warmteverliesberekening en warm water te maken met een indirect gestookte boiler. Hierbij speelt ketelvermogen een mindere rol(het duurt alleen wat langer voordat de boiler warm is) en je kan je ketel afstemmen vooral op je beginmodulatie, want deze is bij veel ketels nog hoog.

@ Steven

590l/u vind ik persoonlijk toch niet veel. dat is nog geen 10 liter per minuut. volgens mij net voldoende om een gewone douche te nemen...

@Andy666,

Andy, neem jij altijd douches van 60 graden celcius? Je moet dit debiet met een factor 1,5 a 2 vermenigvuldigen door het toevoegen van koud water...