ideale verwarming/ww voor passiefhuis?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De mogelijkheden zijn tegenwoordig oneindig, maar wat ik toch belangrijk vindt is de warmwater en verwarming, zoveel mogelijk met zonneboiler en pelletkachel, bijvoorbeeld.

Wat vinden jullie de ideale installatie voor de verwarming en warm water voorziening voor een passiefhuis?

Reacties

Voor mij een compactunit die zonneboiler en ventilatie combineert. Warm water buiten het zon seizoen met een warmtepomp. Gewoon omdat het eenvoudig en relatief goedkoop is. Gecombineerd met groene stroom, natuurlijk.

Bart,
En waarmee ga je verwarmen ??

Gratis energie.
Dit is voor mij een fundamenteel kenmerk van de ideale verwarming.

Optimaal gebruik van de zon dus.

Pellets zijn daardoor al meteen uitgesloten, tenzij je die zelf kunt persen (bv.
uit hakselhout) met een eenvoudige manuele pers.

Warmtepomp: gratis energie uit de aarde, als je zelf genoeg stroom kunt
produceren met zonnepanelen om de warmtepomp aan te drijven. Is dit
mogelijk?

Er zit ook heel wat warmte diep in onze aardkorst. Op veel plaatsen in de
wereld komt het warm water zo naar boven geborreld. Weet iemand hoe diep
wij hier zouden moeten boren om bv. een temperatuur van 40° te bereiken?

beste bart

kan je wat meer informatie geven over dat systeem?

alvast bedankt

een zonneboiler systeem is prachtig in voor en najaar, de zomer, maar putje winter heb je toch een probleem en moet je bijverwarmen. Een doorsnee zonneboiler haalt slechts 30% rendement, de overige moet je dus met een pelletkachel of wartmepomp opvangen.

Het nadeel voor mij voor een wartmepomp is zn groot energieverbruik, je krijgt t in warmte terug maar je stroom-rekening vilegt toch maar de lucht in.

Mijn droom is 100 % zonneenergie, maar dan ga je naar een systeem van zonnecollectoren rond de 60 m2 en een boiler van 10-40.000 liter, het wordt gedaan!

Daarom hier de vraag, als dat niet reel is, wat is dan het alternatief? Belangrijke eis is toch wel een flinke hoeveelheid verwarming en warm water middels hernieuwbare energie.