ventilatie-balansventilatie-warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi
wij zouden graag volgend jaar van start gaan met de bouw van ons droomhuis (passief-houtskeletbouw) maar zien door de bomen het bos niet meer voor het moment. De ene zegt je moet een balansventilatie steken, de andere zegt een warmtepomp met warmteterugkoppeling: eerlijk, weet niet juist wat deze termen juist in houden. Wat is het beste in een passief huis? Wie kan mij de juiste richting uitsturen ? wie heeft dit zelf thuis?raad?boeken?
thanks

Reacties

ga eens kijken op deze site :
http://www.effiziento.de/
niet goedkoop, maar de top

groeten,

Dirk

en zoek in de produkten naar de haustechniekcentrale

beste Bart,

zoals je zult zien als je de zoekfunctie gebruikt, moet je hier niet veel reactie op verwachten ....

Bart, wij zijn momenteel ook onze bouw aan het plannen (houtskelet passief). Wij zullen kiezen voor een balansventilatie met aardwarmtewisselaar.

Roel,
En hoe ga je bijverwarmen en warm sanitair water maken ..

Groeten,
Dirk

Bart, Roel,

Ik zou inderdaad denken aan een ventilatie met aardwarmtewisselaar maar zou dan eerder een warmtepompboiler plaatsen voor het sanitair warm water.
Hierbij neemt de warmtepompboiler de ventilatie voor zijn rekening.

Marc,
Ik vermoed dat je hier de compact warmtepompen bedoeld. Bedenk wel dat op de koude momenten als je extra verwarming nodig hebt deze niet voldoende vermogen hebben om zowel warm water als verwarming te produceren en dat je dus op die moment zuiver elektrisch (via de ingebouwde elektrische weerstanden) aan 't verwarmen bent.

Groeten,
Dirk

Dirk
In de voorgestelde oplossing is er geen sprake van verwarming, stond ook niet in de titel en uitleg.

Ik bedoel met warmtepompboiler een boiler met warmtepomp die de ventilatie voor zijn rekening neemt en er de warmte uit recupereert. Een model met elektrische naverwarming is prima (sorry ecologen), die éénmalig per week de temperatuur boven de 60°C brengt. Het globale rendement ligt véél hoger en het is beperkt bijwarmen op elektrische energie.
Gezien de warmtepompboiler de warme lucht afzuigt en de warmte reeds gerecupereerd werd dient er zo warm mogelijke lucht aangezogen te worden hier dan met een AWW. Deze kan eventueel later toegevoegd worden indien niet meteen geinstalleerd.

Indien verwarming noodzakelijk is dan kan er inderdaad gekeken worden naar bijkomende verwarming, afhankelijk van de centen en eisen van de bouwheer of dame. Warmtepomp, pellet, cv, ...