ATAG zonnegascombi ook voor gewone CV ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, heeft er iemand ervaring met en ATAG zonnegascombi aangesloten op een gewone CV of geeft deze combinatie geen goed rendement ? Wat is de richtprijs van een ATAG zonnegascombi, collectoren + ketel + naverwarmer ?
Steven

Reacties

Hoe bedoel je, gewone CV? Radiatoren of wat? Uiteraard werkt dit, maar zoals geldt bij alle combinaties met condenserende ketels en radiatoren: deze laatste overdimensioneren zodat je op lager t-regime kan werken en de ketel kán condenseren. Welke naverwarmer?

2 jaar geleden een 6400 € incl. BTW. Alles zelf geplaatst (leidingen, radiatoren, collectoren, zonneboiler), behalve dus leidingen tussen ZGC 5003 (24 kw), leegloopvat en 2*2.8 m2 IZEN panelen. Aansluiting ZGC ook uitbesteed (moét door select dealer). Kostprijs omvat dus de zonnecollectoren+ leegloopvat+ ZGC + leidingen ertussen+ aansluitingen aan ZCC en boiler. Voor een goed begrip: uw zonneboiler dient hoofdzakelijk om uw warm water voor sanitair gebruik de helft van ' t jaar op te warmen en niet (of misschien 5 à 10 %)om het water voor uw CV voor te verwarmen.

Steven,

ik heb het niet over de Q, maar over de ZGC 5003 - 5005 (de voorgangers dus). zoals ik al zei: reken een 5-a 10% ondersteuning bij conventionele radiatoren. Bijvoorbeeld: Vandaag: af en toe open hemel, watertemp een 42 graden (via zon-gedeelte): daarmee laat je perfect je vloerverwarming werken, maar geen radiatorcircuit met 70-50 regime. Buitentemp viel ook goed mee (12 °) trouwens, wat een "vlakkere" stooklijn tot gevolg heeft. Enerzijds zal Atag zal je niets wijsmaken en anderzijds heeft iedereen verkoopspraatjes. Een beetje logisch-technisch redeneren helpt.

Ik heb hier een ZGC staan, en sinds vorig jaar april zijn de collectoren aangesloten. Uiteindelijk heb ik voor slechts 4,12m² paneel gekozen.
Eerst had ik het dubbele voorzien, maar na ettelijke studies bekeken te hebben, kwam ik steeds tot de vaststelling dat de buffer van de zgc (200L) véél te klein is voor verwarming.
Ik heb deels vloerverwarming,overgedimensioneerde radiatoren en wandverwarming. Als ik dan bekijk hoeveel uur de cv pomp heeft kunnen draaien op zonlicht dan is dit bedroevend.

Verwarmen op zonlicht is een utopie of een kostelijke grap waaraan u een financiële kater overhoudt.

Ik zou enkel nog zonnecollectoren plaatsen ifv van het sanitair warm water aangesloten op een groot buffervat. Dat er dan een beetje warmte kan onttrokken worden voor cv is meegenomen. Maar om nu 15/20m² panelen te plaatsen en dan een boiler van 2000L. Doe je beter andere dingen met dat geld.

Greetz
Leo