waarom luchtdicht voor balansventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Waarom moet je huis luchtdicht zijn om balansventilatie toe te passen?

Is het omdat het anders helemaal niet werkt?
of omdat het minder rendeert, (omdat je enkel de warmte uit een deel van de warme lucht kunt halen en maar een deel van de koude lucht kunt opwarmen.)
Of omdat het minder goed werkt?

Reacties

Dries,

een goed ingeregelde BV houdt rekening met de m³ van je woning, de aard van de ruimtenb en het aantal bewoners. Het debiet wordt daarop ingeregeld, zodat je voldoende verluch, maar ook niet teveel.

Als je huis niet (onvoldoende) luchtdicht is, dan heb je geen controle over de debieten. Je weet dus niet of je dan voldoende, te weinig of teveel verlucht. Bovendien verlies je inderdaad warmte door spleten en kieren, en de lucht die binnenkomt wordt niet gefilterd (dit laatste is natuurlijk niet overal en voor iedereen even belangrijk).

Tenslotte zal het comfortgevoel in een goed luchtdicht gemaakte woning hoger zijn, omdat je nergens tochtstromen voelt. De debieten van de BV zijn eerder klein, zodat je de luchtverplaatsing enkel aan de ventielen duidelijk voelt, maar verder heb je geen tocht.

Het luchtdicht maken van je woning vraagt tijd, gepriegel en geduld. Eén lichtpuntje : je kan het met de juiste materialen en een beetje uitleg vrij makkelijk zelf doen.

Wout

De bedoeling is dat er een luchtstroom onstaat van de ingeblazen ruimtes naar de afgezogen ruimtes.
Als die zo lek als een mandje zijn zullen deze elkaar nooit ontmoeten.
De afgezogen ruimten zuigen buitenlucht aan en de ingeblazen ruimten blaast de lucht uit de kieren naar buiten.

Je kunt wel nagaan dat dit het rendement niet zal verbeteren.