vochtige schouw bij hoogrendementsketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel hebben we een vochtplek op de tweede verdieping van onze rijwoning waar het plafond aansluit op de schouw. Volgens de geraadpleegde vakman komt dit door de (redelijk nieuwe) hoogrendementsketel waarvan de gassen sneller neerslaan op de koude plaatsen van de schouw (dus bovenaan en op een niet-verwarmd verdiep), deze condens zou door de schouw heen in onze slaapkamer terecht komen. Oorzaak zou zijn het ontbreken van een schouwvoering. De mensen die de nieuwe ketel plaatsten verzekerden ons echter dat een schouwvoering niet nodig was? Ondertussen blijven wij met een vochtprobleem zitten waar we graag snel iets aan willen doen. Klopt de uitleg van de vakman ivm de voering en is het mogelijk die nu nog te plaatsen? Moet er hiervoor in de schouw gekapt worden en wat kost de plaatsing van zo'n voering? Alvast bedankt voor reacties.

Reacties

Beste Jessie,

Wij hebben hier in 2001 ook zo'n ketel laten plaatsen. De installateur drong aan op het plaatsen van een flexibele inox buis in de schouw omdat er anders uitslag doorheen de schouw en op de binnenmuren zou komen.

Wij hebben die buis laten plaatsen: kostprijs 1250 €. Die buis zat in de (goed verticale) schouw op een goed kwartier.
Op die inox pijp staat onderkant een pijpje voor de leeglaat van het condenswater. Bij koud weer komt hier aardig wat condenswater uit...

Op onze schouw is geen uitslag te bespeuren.

Franske

Hallo Jessie,

Hierbij nog een paar aanvullingen.

Ik meen dat de inox buis hier een diameter heeft van 13 mm.

In de schouw is er gekapt waar de keteluitlaatbuis op de schouw aansluit tot ca. 25 cm daaronder.
Het pijpje dat het condenswater afvoerde is door de installateur niet aangesloten geweest op een afvoer. Ik heb dat dan achteraf maar zelf gedaan, want was echt nodig.

Jessie, zo de schouw mooi recht en verticaal is en voldoende bemeten is het m.i. geen probleem om die buis aan te brengen, tenzij u boven uw schouw een schouwkap hebt.
Als de schouw echter niet mooi recht is zal het nodig zijn van tussenin wel openingen te kappen.

Ik weet verder dat er momenteel ook buizen in een soort plastic geplaatst worden. Maar of deze geschikt zijn voor uw situatie weet ik niet.

Moest u laten overgaan tot de plaatsing van inox buis: voorzie toch dat die behoorlijk geaard wordt.

De prijs van 1250 € gold hier voor plaatsing vanop een ladder. Als uw schouw moeilijk toegankelijk is zal er mogelijk met een hoogtewerker moeten gewerkt worden en zal de kostprijs "navenant" zijn.

Nog iets: de inos-buis hier heeft een lengte van zowat 8 m.

Ik hoop dat u nu toch al iets meer weet.

Franske

Beste Frankse,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik denk dat we inderdaad die inox buis zullen moeten steken. Of de schouw voldoende recht is, weet ik niet echt. Ik veronderstel dat we dus snel een vakman moeten zoeken... . Wat bedoelt u precies met het aarden van de inox buis?

dat wil ik ook wel eens weten.
Ik heb zopas tegen mijn achtergevel een dubbelwandig-geïsoleerde inox-schouw buis (schouw)van 9 meter laten plaatsen. Steekt ongeveer 1 meter uit boven het dak.
Moet ik die ook laten aarden??
(sorry voor de interuptie)

aarden van een Inox buis is zeker nodig,
eigenlijk heb je 2 redenen;
de reglementering van de elektrische installaties in woningen schrijft voor dat je alle metalen delen van de constructie moet aarden, dit voor het geval dat er ergens een aardfout zou optreden op één of andere leiding of apparaat, zodat je niet kunt geëlectrocuteerd worden. Om dezelfsde redenen moeten bijvb ook de metalen waterleidingbuizen of buizen van de CV geaard worden. Nu kun je hier nog over discussiëren omdat de inox leiding niet genaakbaar is maar in een gemetste schouw zit. Ik zou het toch maar doen want hij staat in contact met je CV-ketel.

Een tweede reden is dat de inox buis die doorloopt tot op het dak als een bliksemafleider gaat werken. Als de bliksem erop valt zal die de gemakkelijkste weg naar de aarde zoeken. Als die buis niet geaard is dan weet je niet langs waar die naar de aarde afgeleid wordt en dan met alle gevolgen vandien. In het beste geval is je ketel naar de eeuwige jachtvelden maar evengoed is je hele huis afgebrand.

Ik weet nu niet wat de regels zijn om een metalen schoorsteen te aarden maar dat moet zeker terug te vinden zijn, eventueel eens informeren bij installateurs van zo'n schoorstenen.

zoals ik hierboven al opmerkte moet je je metalen schoorsteen zeker aarden, hoe je dit best doet weet ik niet, ik heb net eens gegoogeld (of hoe noemen ze dat) en heb wel een paar keren tegengekomen (oa op de site van een fabrikant van inoxen schoorstenen) dat de schoorsteen op een gepaste manier moet geaard worden, maar wat die gepaste manier is staat er niet bij.

Indien het enkel een beveiliging tegen elektrocutie zou moeten zijn zou het volstaan om de schoorsteen te aarden (eventueel via één van de bevestigingsbeugels) via de algemene aardingsgeleider van de woning. (Zelfde manier als bvb metalen trappen, bereikbare metalen constructies....)

Daar de schoorsteen echter ook moet geaard worden om een blikseminslag op te vangen zullen hier waarschijnlijk andere regels gelden. Hier weet ik het ook niet meer, laat je inlichten door een paar goede vakmensen, voor een kleine meerkost kun je toch een hoop problemen vermijden. En laat je niet afschepen door vaklui die beweren dat dit niet nodig is. Een bliksemafleider op je dak plaatsen zonder aarding is gewoon om problemen vragen.

Beste Jessie,

Ik nam de zin hierna in mijn vorig berichtje op in de stille hoop dat er iemand zou opduiken met een pasklare of doenbare oplossing. Met in het achterhoofd dat er o.m. risico is op rechtstreekse blikseminslag.
"Moest u laten overgaan tot de plaatsing van inox buis: voorzie toch dat die behoorlijk geaard wordt".

Maar er duikt niemand op. Nu, zo uw woning niet meer dan 1/3 boven de omgeving uitsteekt (bvb. aaneengesloten bebouwing) zou ik mij toch niet te veel zorgen maken: de kans op blikseminslag is dan uiterst gering.

Anders is het zo uw woning alleenstaand in open veld is (zoals hier) en meer dan 1/3 boven de omgeving uitsteekt: dan is het andere koek.
Nu, ik ben al 6 jaar op zoek naar iemand die een afdoende bliksembeveiliging op mijn schouw wil plaatsen: ik vind niemand. Het is specialistenwerk en die zijn er blijkbaar niet (meer)... Ondertussen zit ik met een inox-schouwkap van 1,30m op 0,60m waaronder een inox-schouwvoering van boven tot beneden...

Inzake aarding zou ik nog iets kunnen doen, nl. het condenspijpje onderaan de schouw aarden via klembeugel en koperen geleider naar buiten de grond in en aansluiten op een aardingspiket. Maar ik denk dat dat pijpje op die inox-buis zit via (niet-geleidende) dichtingen. En dan is mijn aarden totaal zinloos...
Overigens zou die geleider om enigszins deugdelijk te zijn inzake bliksemafvoer minstens een sectie moeten hebben van 50 mm2 (8mm diameter), begin maar eens als doe-het-zelver uit pure noodzaak...

Dus: wachten maar op een blikseminslag. En ondertussen zorgen voor een goede verzekering...

Franske

Frankske,
Ik heb ook pas een inox-schouw tegen mijn achtergevel geplaatst..
Ze is 9 meter hoog en steekt 1 meter boven het platte dak uit. Nu (door uw zinneke: zorg ervoor dat ze geaard is) heb ik gebeld naar mijn electricien maar die wist niet zeker hoe het moest.
Hij heeft een vriend die bij de electriciteitskeuring werkt (Vincotte geloof ik) en die ging het voor hem uitzoeken.
Al wat hij zeker wist is dat ze én geaard moet worden tegen electriciteit van binnenshuis én geaard moet worden tegen blikseminslag..
Ze moet dus eigenlijk dubbel ge-aard worden.
Ik ben er niet echt gerust in als u zegt dat u niemand vindt die zo'n buis kan aarden..
Mijn electricien heeft mij beloofd dat hij mij op de hoogte zal houden en ik zal u dan zeker ook op de hoogte houden.
Blix

Beste Blixa,

Ik ben echt benieuwd wat uw elektricien zal weten te vertellen en wacht nieuwsgierig af...

Groetjes,
Franske

En ik ben nu ook wel nieuwsgierig geworden. Al weet ik niet zeker of dit voor ons huis van toepassing zal zijn. We hebben een rijwoning en de omliggende huizen zijn minstens even hoog. Ik heb ondertussen ook de producent van onze ketel gebeld (buderus) die wist te vertellen dat het zeker condens kan zijn en een inox voering dus nodig is... . Jammer dat de mannen van de cv beweerden van niet. Onze verbouwing is zo goed als af...
Waar kan ik makkelijkst iemand vast krijgen die zo'n inox voering plaatst? CV-specialist of dakwerker?
Bedankt alvast
Jessie

Is het niet zo dat als je die inox buis gaat aarden, dat je dan de bliksem nog méér gaat aantrekken ? Een bliksem zoekt altijd de weg van de minste weerstand naar de aarde. (ik weet het eigenlijk niet zulle, maar ik meen dat ooit ergens gelezen te hebben)

vr gr
Pluto

Nog een bijkomend vraagje:
Na de plannen van ons huis grondig bestudeerd te hebben inzake de schouw blijken er in de schouw zes rookkanalen te lopen (of dit zou toch moeten). Er waren vroeger zes individuele gaskachels aangesloten die door de verkopers van het huis weggehaald zijn en vervangen door cv. Zou het mogelijk zijn om in de schouw naast onze gasverwarmingsketel ook een houtkachel of pelletkachel aan te sluiten en hiervoor een extra voering te steken (zoals het principe van de absolut van Schiedel/Bemal) of is dit heel gevaarlijk en absoluut onmogelijk. Een vraag van een leek dus.

waarom staat mijn posting van 13:57 niet onderaan maar voor twee postings die later gepost zijn??
raar forum, dit..

blixa, zit uw vakman in de cv of dakwerk-branche? Bedankt voor je advies in ieder geval maar het zal te ver zijn voor ons.

bedankt voor je tip, blixa

Hallo Jessie,

Zoek eens via Google en typ in: schouwvoeringen, of schoorsteenvoeringen, of schouwkanalen, of schoorsteenkanalen, of schoorsteensystemen, of schouwsystemen. Zoek in België.

Succes ermee!
Franske

Hallo Pluto,

Het is correct dat bliksem altijd de weg van de minste weerstand naar de aarde zoekt.

Maar als u uw schouw hiertegen goed wapent via een gedegen aarding, geen probleem, laat hem maar doen. Maar blijf bij onweer wel rond de omgeving van uw schouw-aarding (en schouwvoering) uit...

Geen aarding betekent wel dat als uw schouw getroffen wordt veel dingen "naar de bliksem" kunnen zijn...
In rand dient gezegd dat een schouw beveiligen niet een heel huis beveiligen is. Daartoe is een "Kooi van Faraday" nodig, een dure onderneming en echt niet fraai op een huis, zeker niet zo het een landelijke woning betreft.

Franske