klimaatwijk, gasraadsel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste lezer,

Wij doen mee met de klimaatnet-uitdaging om 8% te besparen op onze energieverbruiken. Hoewel we vorige jaren zelf al bezig waren hiermee hebben we de uitdaging toch aangegaan en voor electriciteit tot nu toe met succes, een daling van bijna 20%.
Maar gas....is ons probleem, als ik naar mijn verbruik in absolute cijfers kijk stel ik vast dat we voor bijvoorbeeld januari een daling van 32% haalden, logisch want het is geen koude winter.
De klimaatwijk berekening zegt echter dat we 30% teveel verbruik hebben (na verrekening van de temperatuursverschillen met verleden jaar), dit zou inhouden wat we dus om de doelstelling van -8% te halen een vermindering van:

32% + 30% + 8% = 70% ongeveer minder gas dan verleden jaar moeten halen.

Dit is onhaalbaar denk ik, en de enige factor die ik me kan indenken is de zon, zodra de zon schijnt hoef ik haast niet meer te stoken (veranda/dubbele beglazing/enz)

heeft iemand hier gegevens over, zonnewarmte dit jaar ten op zichte van vorig jaar?

of heeft iemand hetzelfde probleem met zijn klimaatwijk, maar wel een goed antwoord van de energiemeester gekregen?

bedankt voor alle hulp

Pascal

Reacties

met zelke gasketel verwarmje hoeveel rendement heeft die.
daar kan je al veel meer mee besparen 22 graden liv 18 kamer badkamer 24 graden is normaal heb je goed geisoleerd of extra inspaning geleverd.

ik heb een hr+ condensatieketel

living 19 a 20 graden
badkamer enkel opgewarmd indien nodig
extra tov vorig jaar is de dakplaten veranda, die zijn vervangen door superisolerende (oud 16mm 1aag, nu 32 mm 5 lagen en isolatiewaarde hoger dan dubbel glas)

radiatorfolie is ook overal gezet, nieuw tov vorig jaar

dus mijn daling van 30% effectief komt door de zachte winter, de dakplaten, radiatorfolie en een stukje gedrag

betse pascal,

wij doen ook mij met klimaatwijken en ondanks forse inspanningen krijgen wij ons gasverbruik na graaddagen correctie ook niet verder dan -1 -2%.

Er zijn zelfs deelnemers welke na correctie meer zijn gaan gebruiken. Ook inspanningen geleverd om te verminderen.

IK denk zelf dat het werken met graaddagencoorectie niet goed werkt omdat invloed van de zon(hebben we nog niet zoveel gehad in de winter) en invloed van de wind(wel veel gehad) hierin niet verwerkt zitten.

Wel jammer dat zo niet goed je besparing kan uitrekenen.
Het meest motiverend voor gedragsverandering is namelijk je besparingsresultaat !

Pascal,

deze januari maand had een 30% minder graaddagen dan vorig jaar. Ik heb geen idee waarom er dan gesteld wordt dat je met 32% daling, nog steeds 30% teveel gebruikt hebt.
Praat eens met de verantwoordelijke voor die uitspraak. Vermoedelijk zal je er dan wel uitkomen vanwaar de verwarring komt.

Walter

De energiemeester voor onze wijk geeft enkel als antwoord dat er met graaddagen gewerkt wordt en heeft me een documentje gegeven waarin uitgelegd wordt hoe de berekening hiermee werkt.

Maar als ik zelf zie dat mijn verbruik in m³ ten opzichte van verleden jaar 32% daalt kan ik moeilijk geloven dat er volgens de klimaatwijk berekening een stijging van 30% is.

bepaald demotiverend!

dit zijn de waarden uit de klimaatnet website:

datum dag nacht gas %elec %gas %totaal
31-12-2006 12702 5186 3783 -23,34% +23,95% +1,75%
07-01-2007 12738 5216 3820 -23,41% +26,88% +3,26%
14-01-2007 12763 5272 3852 -21,79% +29,25% +5,28%
21-01-2007 12785 5314 3879 -22,15% +28,98% +4,97%
28-01-2007 12811 5380 3933 -19,77% +30,39% +6,83%

mijn metingen:
januari 2006: 217 m³
januari 2007: 149 m³

aanpassingen, enkel bezuinigende, dus isolatie, radiatorfolie, gedrag...

maar ik kan me niet goed indenken dat de berekening voor de graaddagen zo slecht is, dan zal ik toch niet de enige zijn met dit probleem?

Bij mij is er niks veranderd tov. vorig jaar en ik zie al een vermindering van 25% gasverbruik: komt dus inderdaad door de zachte winter.
Ik denk dat het moeilijk is om echt op verwarming te besparen zonder ingrijpende veranderingen te doen: isoleren kost behoorlijk wat moeite. Tenzij je natuurlijk voordien je verwarming continu op 22 had staan en nu kan besparen door je stookgedrag aan te passen.

pascal,

enige puntjes die bij me opkomen:
* de graaddagen-correctie lijkt me inderdaad een redelijk grove schatting die wel tot vertekende resultaten kan leiden.
verwarm je je warm water ook op gas ? (dit gasverbruik wordt wellicht in de graaddagen-methode ingerekend, wat niet juist is; zeker niet als een relatief groter deel naar warm water gaat, wat wel het geval is naargelang je beter isoleert)

* is er in je 'gedrag' iets veranderd tov vorig jaar, bvb meer uren thuis per dag ?
(ik wil hiermee niet zeggen dat 'weglopen' een oplossing is, enkel een verklaring)

* ik veronderstel dat je alle 'kleine' ingreepjes om op verwarming te besparen al toegepast hebt, om dan nog meer te winnen heb je ineens grotere investeringen nodig.

* een gaslek ;o)

het grootste deel van de verklaring ligt volgens mij in de berekeningsmethode, die niet goed genoeg geschikt is voor deze winter ...
(als dat het geval is moet je je afvragen wat je echt wil: energie besparen (wat je nu wellicht doet), of resultaten behalen in een verkeerde berekeningsmethode ...)

warm water is met een doorstroom-systeem op condensatieketel, dus eigenlijk verwaarloosbaar (veel douche, weinig bad) en keuken elektrische boiler (ik weet het, zeer slecht maar moeilijk te veranderen, wel met timers tussen zodat ik niet zinloos verwarm)

gedrag/gaslek enz...juist niet, ik daal effectief met 32%

dus besluit is dat de graaddagencorrectie totaal verkeerd is, weet iemand hier meer over of hoe waar ik hier over kan informeren (email adres/telefoonnr en naam....) zodat ik met mijn (beroeps)ervaring en metingen mischien mijn steentje kan bijdragen?

is er iemand die meetgegevens heeft over temperatur, wind, regen en vooral zonneschijn, liefst op dag nauwkeurig vanaf herfst 2005 tot nu?

Dit om te proberen mijn verbruiksgegevens hieraan te relateren en zo mijn verbruik beter in kaart te kunnen brengen

bedankt

Voor Nederland heb ik wel een site met veel weer gegevens.
Of je daar veel wijzer van wordt?

http://www.meteodemarne.nl/

't was verleden jaar wel extremer en langer koud, toch zeker tov de andere jaren.

Ik gok op een vermindering van 57%
van ongeveer 3500 naar 2000L mazout. Natuurlijk heb ik wel mijn spouwen volgespoten met Thermoparels. Maar een zekerheid is het niet want ik heb nergens exacte meters staan.

Lambert

Pascal,

"dus besluit is dat de graaddagencorrectie totaal verkeerd is, weet iemand hier meer over of hoe waar ik hier over kan informeren (email adres/telefoonnr en naam....) zodat ik met mijn (beroeps)ervaring en metingen mischien mijn steentje kan bijdragen?"

da's een beetje kort door de bocht
In vele huizen werd/wordt bij de bouw geen rekening gehouden met de warmte die 's winters gewonnen kan worden door passieve zonne-energie. Daarenboven verliezen vele huizen nog zoveel energie langs muren, ramen en daken dat de warmtewinsten van PZE in het niet verdwijnen bij deze verliezen.

In laag-energie-huizen en passiefhuizen daarentegen worden de warmteverliezen zo veel mogelijk tegengegaan en warmtewinsten zo veel mogelijk nagestreefd. Als de zon dan eens wat minder (uren) schijnt in de winter zal je dat allicht merken in je (meer)verbruik.

De berekening met graaddagen houd enkel rekening met de gemeten Tp en niet met de zonne-instraling en is dus minder goed bruikbaar voor energiezuinige huizen.

groeten,

Björn

De uitspraak dat de graaddagen totaal verkeerd zijn is inderdaad om reactie te bekomen, maar blijft de vraag hoe het mogelijk is dat ik effectief 32% minder verbruik(zie getallen in de posting hierboven) en volgens de berekingen van de klimaatwijk-website een te hoog verbruik van +30%(ipv de doelstelling -8%) heb.

en dat een besparing van 70%, zelfs met een zachte winter toch wel heel moeilijk is...

klimaatwijk is heel mooi voor doorsnee woning, maar voor goed geïsoleerde woning moeilijk haalbaar

vb gas : in doorsnee woning gaat 5 % naar warm water 95 % naar CV (of % vervangen door KWh, blijft gelijk)
in LEW : 25% WW en 75% CV
in PH : 70% WW en 30% CV

probeer op laatste 30% maar eens 8 procent uit te sparen ? meer dan een vierde minder verbruiken ?

Juist februari uitgerekend....

effectief verbruik in m³:
2006: 207
2007: 151

dus een besparing van 27% zonder temperatuurcorrectie

via de graaddagencorrectie van de klimaatwijk: +32,46% teveelverbruik

ze zeggen dus eigenlijk dat ik 60% meer verbruik dan verleden jaar?

ik blijf dus met een onmogelijke situatie zitten
wie heeft dit ook en heeft er een uitleg voor?