Berekenen K-waarde via EPB-software

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er al iemand ervaring met de EPB-software van energiesparen.be?

Ik heb zelf mijn K-waarde berekend via deze software en kom uit op K51! Mijn aannemer had nochthans een K41 doorgegeven bij de bespreking van het ontwerp.

Gegevens zijn :
muurisolatie = eurothane silver 4 cm / lambda 0,023, met isogreep binnenmuren van 14cm / lambda 0,35
vloerisolatie = cellenbeton 8 cm / lambda 0,25
dakisolatie = minerale wol 15 cm / lambda 0,041

Op mijn opmerking dat de vloerisolatie wel aan de lage kant zat kreeg ik de reactie dat de 'zware' muur en dak-isolatie deze zou compenseren.

Nu had ik het idee om naar een K30 toe te werken. Als mijn startwaarde nu slechts K51 is dan zal ik dus een nog zwaardere investering moeten doen dan gedacht.

Voor de dakisolatie zou ik eventueel overstappen naar isolatie met natuurlijke vezels om de warmtedoorslag tijdens de zomer te verlagen. Zijn er natuurlijke isolatie-materialen met een prijs vgl met minerale wol?

groeten,
mad

Reacties

Beste mad,

Als je een beetje zoekt op dit forum zal je zien dat er een soort van
consensus bestaat als vuistregel voor een iet of wat deftige isolatie, namelijk
"10/15/25". Dat zijn de isolatiediktes in equivalent van minerale wol die je
respectievelijk in vloer/muur/dak zou moeten voorzien om ongeveer op een
LEW uit te komen (K 30 à 35 afhankelijk van compactheid, aantal en orientatie
van glaspartijen, koudebruggen, enz.)
Laat ons dit effe aftoetsen aan de waarden die jij opgeeft :
vloer 8cm cellenbeton = ongeveer 1 cm minerale wol equivalent (ipv 10...)
muur 4cm eurothane = ongeveer 6 cm minerale wol equivalent (ipv 15...)
dak = 15 cm minerale wol (ipv 25 cm...)
Zoals je zelf kan zien kom je heel wat centimeters te kort, en een reële K van
rond de 50 lijkt me dan ook logisch (de 41 die jouw aannemer "berekent" zal
wel geen rekening houden met koudebruggen, luchtlekken door
onzorgvuldige plaatsing etc.)
Een advies : zoek een architect die hiermee begaan is en een aannemer die
wil meedenken (of die minstens uitvoert wat de architect eist).

Veel succes ermee.

Kan je in de vloer geen 8 cm goede PU of resol voorzien dan zakt de lambdawaarde naar +-0.025 Dat is dus ongeveer 10 maal beter dan wat je nu voorziet.
Ik zou in jouw geval zeker een energie-audit aanraden (krijg je ook een premie voor via Eandis bv.).
Succes,
Rudy Martens

Beste mad,

Om een hoop problemen te voorkomen is het misschien beter een architekt te betrekken bij uw k-berekening of een EPB waarnemer. Zij moeten tenslotte de aangifte doen voor uw bouwaanvraag tav de EPB wetgeving. De aannemer heeft zijn eigen belang(werkt volgens zijn stiel) maar u zit straks met de ellende als u niet voldoet aan de EPB norm.

mad,
waar vind je deze formule op die site want ik zou het ook graag eens berekenen voor mijn huis zodat ik ongeveer weet wat ik in de toekomst er nog rendabel kan veranderd worden
bedankt

marc,

kies "energieprestatie-regelgeving" in menu boven, dan "professioneel" en "software" in menu links of volg gewoon onderstaande link :

http://www.energiesparen.be/energieprestatie/professioneel/software.php

Spijtig genoeg gaat het niet om een eenvoudige formule maar een hele berekening. Je moet eerst een hele hoop info ingeven vooraleer de K-waarde kan berekend worden. Als ik je een tip mag geven : haal eerst een voorbeeld epb-bestand af van die site. Dan kan je al eens met de sofware spelen zonder zelf veel zaken uit te zoeken en in te geven.
Veel succes

Ik ga de EPB eens laten berekenen door een onafhankelijk buro. Want ik betrouw het zaakje niet. 'k Hoop dat de prijs zal meevallen...

EPB-verslag (dus opstellen, opvolgen en eindverslag na de bouw) tussen 600-900 €. ex BTW.

Voor berekening alleen?

Het EPB-verslag zit al inbegrepen in de offerte van mijn aannemer. Ik wil dus alleen de berekening nog eens laten uitvoeren door een ander buro.

Beste Mad,

Over de K waarde van je huis kunnen we niet veel zeggen omdat die afhangt van de vorm van je huis, de compactheid en de hoeveelheid dak/ramen/muren, maar met de natte vinger kan je toch wel zeggen dat de diktes die je aanhaalt niet voldoende zullen zijn (voor een LEW en zelfs niet voor een K41, je berekening van 51 zou best kunnen).

Los van de globale K waarde gelden er ook eisen voor elk constructieonderdeel apart (zgn Umax waarden). Je muur met U=0.46 (Umax=0.6) en je dak -eventuele spanten niet meegerekend- met U=0.27 (Umax=0.4) zijn ok, maar je vloer niet: U=3.2, terwij de maximale waarde 0.4 is. Je zit er ver boven en daar moet je dus iets aan doen, anders krijg je zelfs boetes.

Los daarvan zal je voor een K30 overal iets moeten doen. De gangbare diktes voor een LEW zijn eerder al aangehaald.

Voor je dak kan je kiezen voor celullosevlokken, als je zelf kan meehelpen (dampscherm plaatsen, luchtdichting, vlokken in de machine kieperen, ...) kan je de prijs zeker drukken. Lig niet teveel wakker van de eventuele meerkost, anders ga je later wakker liggen van de warmte in de zomer. Een goed geisoleerd en luchtdicht dak is goud waard! Aannemers vind je o.a. op de site van het VIBE.

Groeten en succes,
Sven

Bij de weg, wat is 'isogreep'? Ik vermoed een isolerende snelbouw, aan de lambda waarde te zien, maar ik ken de benaming niet.

Rene,

ik weet zelf pas sinds kort hoe het in elkaar zit. We bouwen met een SOD en die zorgt zelf voor een EPB-verslaggever. Je kan het een beetje vergelijken met een architect die een SOD aangeeft. Je kan er zelf één kiezen maar dan kost het je meer. Zoals je zegt kunnen ze samen de zaken naar hun hand zetten. Daarom zou ik nu door een onafhankelijke partij een EPB-verslag willen laten opstellen en eventueel ook een energie-audit laten doen.

Sven,

ik heb ook gemerkt tijdens mijn berekeningen dat er aparte eisen zijn voor muur, vloer en dak. En dat de vloer totaal niet aan de eisen voldoet. Ondertussen zijn we sterk aan het overwegen om vloerverwarming te plaatsen en hierbij ook minimum 6 cm isomotherm. Hierdoor voldoet de vloer dan wel aan de opgelegde eis.

Isogreep is een argexblok van Olivier.

Voor de dakisolatie ben ik al een tijdje aan het rondkijken naar cellulose, houtvezels en dergelijke. Vandaag op batibouw heb ik nog een alternatief gekregen : vlasisolatie. Deze zou even goed isoleren en zelfde weerstand hebben tegen warmtedoorslag als de houtvezels. Maar het is goedkoper. Ik moet deze zaken wel nog even checken. Mss weet iemand op het forum meer?

mvg
mad

Dag mad,

kijk eens hier:
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&thread=1092641403&st=80

De reactie van Christophe op 15-08-2006 13:25 is redelijk veelzeggend...

Sven

Beste mad,

Een energie audit kan je pas uit laten voeren als het huis af is, maar zelf een EPB versalggever kiezen lijkt mij wel verstandig. Deze kan in ieder geval wel kritisch zijn over het uitgevoerde werk. Wel is het zo dat de EPB verslaggever hoofdelijk aansprakelijk is, ook in het geval bij SOD. Maar met een eigen verslaggever voorkom je in ieder geval dat er discussies plaatsvinden tussen bouwploeg en verslaggever zonder dat je op de hoogte wordt gesteld en invloed kan uitoefenen.