boiler of buffervat??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben bijna twee jaar geleden een vaillant vuw242 turbo max pro 6 gekocht.
Ik weet dat er hier mensen zitten die dat brol vinden (heb ik al op andere draden gelezen) maar wij hadden destijds maar drie maanden om onze pasgekochte woning te renoveren (sanitair, elect, verwaming + schilderen en dergelijke) dus het moest allemaal wat snel gaan en wij dachten toen een goede toestel te kopen.
Wij zijn trouwens tevreden van het toestel, maar ik kan me voorstellen dat het volgens de normen van de meesten hier "brol" is. Maar het is nu zo.. gedane zaken kun je niet veranderen. Wat ik wel kan doen is de bestaande situatie trachten te verbeteren en de warmwaterproduktie gedeeltelijk laten overnemen door oa kachel zodat de Vaillant later enkel nog moet bijverwarmen.

Mijn vraag.

Ik wil er in eerste instantie een boiler of buffervat op aansluiten, met de bedoeling later op die boiler of buffervat nog een pellet of speksteen aan te sluiten en heel veel later nog zonnecollector erop aan te sluiten.
Op die manier kunnen en kachel en collector de waterproduktie en verwarming grotendeels overnemen.

mijn vraag:
1. Neem ik best een boiler of ga ik beter voor een buffervat??
2.Waar moet ik die boiler of buffervat nu op (laten) aansluiten.
Moet die tussen de vaillant en de collectoren of kan die ook in de plaats van een radiator aangesloten worden??
3. Wat voor boiler kan ik best nemen?? de grootte weet ik (150 liter) rekening houdend dat ik er nog binnenkort een kachel en binnen enkele jaren een zonnecollector op wil aansluiten.

Beetje rare vraag, misschien,
dank bij voorbaat

Reacties

Blixa,

Een boiler van 150 liter voor eventueel een kachel??? Dan kun je amper 15 minuten stoken en is hij op temperatuur.

Ik plaats vanaf 700 liter en best groter voor uw toepassingen. Eventueel kun je dan later hier een 10 m2 zonnpanelen op aansluiten. Zo kun je inderdaad de gasketel uitlaten of in noodsituatie gebruiken. De gasketel gaat nooit de volledige inhoud van uw buffer opwarmen, lat dat duidelijk zijn. Maar hoe groter het buffervat of zonneboiler, hoe meer energie je ooit uit de zon kunt halen.

blixa,

Indien je tevreden bent over je ketel, een zonneboiler met zonnepanelen installeren en de naverwarming doen met je gasketel.
Later kan de ketel vervangen worden door een andere of door pelletkachel.
Indien je ketel modullerend is kan je met een doorstromer naverwarmen, indien niet of te beperkt dan met een boiler met dubbele serpentain.

Je oorspronkelijk idee, daar ben ik je in voorgegeaan. Mooi op technisch maar hou er rekening mee dat niemand je kan (wil) komen depanneren.
Ik heb een installatie met zonnepanelen (warm water) en een kachel met serpentain. Het oorspronkelijke volume aan buffervat was 4.000 L. Ik kan je verzekeren dat je op zo'n ogenblikken rekening moet beginnen houden met elektricitietsverbruik van het rondpompen van water.

wat bedoelt u dat niemand me zal (willen) komen depanneren??

Hoi Blixa,

Wij verwarmden onze woning met een oude (lees + 25 jaar) oude CVketel.
Recent (24/12/2006) een tegelkachel gezet met 1000 liter buffer en de radiatoren hier op aangesloten.
Ook de CVketel is hier mee op aan gesloten zodat deze ofwel de radiatoren verwarmt, ofwel het buffervat indien nodig. Sinds 24 december 2006 geen gas meer verbruikt voor de CV (enkel nog een keer toen ze de zonnepanelen 10 m² kwamen aansluiten en de tegekachel met de buffer time-out kregen).
Het sanitair water werd vroeger met een oude (+20 jaar) doorstromer verwarmd. Dit gebeurt nu ook vanuit de buffer (vat in vat systeem).

We hebben dus gewoon de oude doorstromer en CVketel laten staan voor noodgevallen. Deze kunnen in het systeem ingeschakeld worden door gewoon een kraan open te zetten en een andere toe.

Groetjes Patrick

patrick(en anderen)
bedoel je dat je in de tegelkachel ook een ww.hebt die je buffervat(vat in vat)mee verwarmt en daarop nog eens de zonnecollectoren en indien nodig je oude cv dit kan meeverwarmen(indien bv als je op vakantie gaat en de kachel niet gebruikt?)
ik heb ook reeds gedacht om mijn oude,17jaar oude buderus,nog voor zulke installatie te laten staan en er een 1000 liter buffervat en daarin een 150liter vat voor sanitair water in gebruik tenemen.
welke zonnepanelen heb je hiervoor gebruikt en hoe ziet je isolatie eruit van het huis en de boiler

Inderdaad

Inderdaad en dan nu de rest.
Het buffervat is dit van Wagener (Combi-boiler), de installateur heeft in overleg met mij deze oplossing gekozen en niet geopteerd voor de Ratiofresh. Het probleem met de legionella waar zo over gedaan wordt is zeer overroepen zeker in dit geval met het vat in vat systeem en zeker bij ons waarbij de top van het buffervat door de tegelkachel elke dag boven de 70 °C staat.
De panelen leveren nog maar weinig energie (gebrek aan zon). De panelen zijn 4 AR collectoren van Wagner 10,4 m².
Sinds 24 december geen gasverbruik meer voor verwarming en sanitair. Het hout heb ik gratis. Op jaarbasis 1200 euro bespaard aan de gasrekening ( en toen verwarmden we al bij met een klassieke houtkachel).
Op de websit WWW.TIBRI.BE staat een foto van de tegelkachel. Deze hebben de aansluiting gedaan van de kachel aan de buffer en de zonnepanelen geplaatst. Den baas is Bart Cassier, dit is ne toffe gast. Hij maakt ook geen poblemen over ander aansluitingen enzo. Ze verdelen ook de Lignoplus pelletketels.

De brandhaard is van Brunner SK.4.1. met warmtewisselaar boven de vuurhaard, deze zit achter de zwarte plaat op de foto.
De rookgassen verwarmen ofwel de living via de bank ofwel het buffervat, in regime 70% living en 30% buffervat. Ofwel kan je dit omschakelen zodat je 30% van de warmte naar de living stuurt en 70% naar het buffervat.

De aansluitingen zijn heel simpel (KISS) de zonnepanelen verwarmen de buffer onderaan op via een serpentijn. Voor de tegelkachel hebben we geopteerd om de retour redelijk hoog terug te laten lopen (voor de gelaagdheid en de koude temperatuur onderaan in de buffer) zodat we meer rendement hebben van de zon.
De gelaagdheid in de buffer is ook ongelooflijk (mede door de 12 cm) isolatie en convectieremmers is er weinig convectie. De temperatuur halfweg de buffer was op een bepaald moment 92 °C en onderaan was deze 21,3 °C.

Het huis is voorlopig nog niet geïsoleerd. De spouw wordt dit jaar opgevuld (6cm) en het dak wordt in de toekomst met isofloc geïsoleerd, tussen 20 en 30 cm afhankelijk van de mogelijkheden.

Hoi Patrick,
Volgens ik kan zien heb jij een schitterende installatie opgebouwd,die aanleunt met de plannen waar ik aan denk.
Ik heb een nieuwbouw.De leefruimte(eerste verdieping) wil
Ik uitrtusten met een 3-zonesturing.Living,badkmr,benedenverdieping op aparte temperatuur.Living en keuken met vloerverwarming,badkmr en beneden met radiatoren.
Ik beschik over een houtgestookte cv-kachel,merk ddg met 35Kw vermogen.Daarnaast wil ik een geisoleerd buffervat plaatsen van 3000L.Mijn sanitaire boiler is apart 500L.Op het dak komen zonnecollectoren om mijn sanitair water en mijn vloerverwarming te voeden.
De bedoeling is van in de zomer met de zon sanitair water te verwarmen,en in de tussenseizoenen(sept,okt,en half nov.) en (febr,mrt en apr) de zon te gebruiken voor de vloer en sanitair water.Enkel bijstoken met hout in nood.
Met 3000L buffer,kan ik mij permitteren van 's avonds mijn stoof aan te steken,en te laten uitgaan 's nachts.Door mijn buffervat blijft gedurende de dag daarop,mijn vloer op temperatuur.Wat vind je daarvan?graag reacties en ik ben ook nog op zoek naar aansluitschema's.Slechts weinig chauffagisten voelen zich geroepen om mij bij te staan.Het is natuurlijk geen standaardinstallatie.
Dit lijkt mij de meest milieuvriendelijke oplossing inzake verwarming op de zon.
Mvg Stein

Marc, Stein en Blixha

Een webfotoalbum in mekaar gekregen, dit geeft je een beter idee over het systeem.

http://picasaweb.google.be/Goverco/Tegelkachel

Groetjes Patrick