aardwarmtewisselaar + enkel natuurlijke ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgangers,

ik heb al veel nuttige info gevonden op dit forum maar ik worstel nog met een ventilatie-probleem. Binnen een maand start onze bouw en een beslissing begint zich op te dringen.

Ik speel met het idee om enkel natuurlijke ventilatie te voorzien in combinatie met een aardwarmtewisselaar.

Mijn aannemer heeft voorlopig het systeem C+ van Renson voorzien. Dus aanvoer via ventilatie-roosters en mechanische afvoer met een ventilator op zolder.

Wat me tegenvalt aan de ventilatie-roosters zijn 2 zaken :
1) de aangevoerde lucht heeft steeds de buitentemperatuur
2) wat met 'luchtjes' van buiten? vb als mijn buur zin heeft om zijn tuinafval te verbranden, komt die reuk volgens mij ook binnen via de roosters

Om de bovenstaande problemen te vermijden zou ik dus kiezen voor een AWW-buis. De lucht zal zo in de winter iets warmer dan buiten-temperatuur in huis stromen en tijdens de zomer iets frisser. De reukjes worden verder tegengehouden door de filters op het aanzuigpunt.

Wat ik nergens op dit forum gelezen heb, is de combinatie van een AWW met natuurlijke ventilatie. Kan je op natuurlijke wijze voldoende 'trek' creëren zodat er voldoende geventileerd in huis? Ik wil vooral vermijden dat er continu een ventilator moet draaien. Enerzijds om energieverbruik te beperken, anderzijds om geen lawaai-hinder te krijgen.

Waar ik eventueel mee zou kunnen leven is enkel mechanische afvoer. De afzuigpunten bevinden zich in de keuken, wasplaats, badkamer en toilet. Daar zal ik niet zoveel hinder ondervinden van licht achtergrond-geluid van een ventilator.

Blijft dus de vraag : zal je op deze manier via de AWW-buis voor natuurlijke aanvoer kunnen zorgen naar de woonkamer en slaapkamers?

Groeten aan iedereen en hopelijk kan iemand mij helpen :-)

Reacties

Helaas zal dit niet lukken.

Volgens NBN D50-001 en bjilage 5 van het EPB-decreet moet je bij een drukverschil van 2 Pa de nominale debieten kunnen garanderen in de verschillende woonruimtes.

En met een grondbuis werkt dit gewoon niet. Het drukverschil door thermische trek zal nooit volstaan.
Wettelijk zul je dus niet in orde zijn.

Ook praktisch zal het niet werken hoor. Je woning zou bovendien al perfect luchtdicht moeten zijn om enige toevoer te krijgen langs je AWW. Ook met een ventilator op de afvoer zul je nooit voldoende debieten verkrijgen en zou het grootste gedeelte van de lucht binnenkomen via kieren en spleten.

Bedankt voor de info Nathan!

Dus als ik lucht wil aanvoeren via een AWW zal er niks anders opzitten dan ook zorgen voor mechanische aanvoer?

Ik vind de AWW op het forum telkens terug met balansventilatie. Die ligt echter buiten mijn budget. Bestaat er een systeem waarbij je eerst mechanische aan -en afvoer voorziet en dit later uitbreid tot volwaardige balansventilatie?

Spijtig dat er geen ventilatie-roosters met ingebouwde filters bestaan. Dat zou anders mijn probleem van mogelijke reukhinder oplossen.

mad,

de prijs van een AWW zal rap 1500 Euro zijn. Dat samen met de kosten voor het Renson systeem zal haast het budget zijn voor een balansventilatie. Misschien kan je het nog eens herbekijken.
Je kan trouwens nu reeds de buizen voor balansventilatie plaatsen. En dan op invoer en afvoer een ventilator plaatsen. Later kan je de BV eenheid aanschaffen (ergens tss 1500 en 2000 Euro).

Merk op dat reukhinder niet zo eenvoudig te vermijden is met 'ingebouwde filters'. je zou al aktiefkoolfilters moeten plaatsen voordat geur kan opgevangen worden. Ook met balansventilatie biedt dat geen oplossing.

Walter

Ik denk dat ik dan maar voor de ventilatie-roosters zal gaan. Aangezien je bij de mechanische aanvoer ook geen reukjes kan vermijden.

Ik hoop dat de vloerverwarming op de gelijkvloers de koude lucht van de roosters genoeg zal kunnen neutralizeren.

mad

Als ik me niet vergis, zou zo'n systeem (AWW + mechanische afvoer) in de demowoning van kampC worden toegepast. De architect (Depreeuw) is niet zo'n voorstander van mechanische balansventilatie, vandaar.
Zijn AWW is daarbij ook uit keramische buizen gemaakt (geen PE wegens positieve ionen-kwestie, al eens in andere thread besproken).

Ook in een ander huis heb ik al de frisse lucht voelen binnenstromen (aan de toevoeropening onderaan de trap in de living) zonder dat daar sprake was van balansventilatie.

'k Zou toch een beetje opletten met direct al maar het dogma te lanceren "AWW enkel als BV reeds aanwezig".

Weet je waar ik technische info kan terugvinden over die demo-woning? Ik vind namelijk enkel informatie over de opbouw van het informatie-centrum zelf. De AWW's zijn daar grootschalig uitgevoerd (4 x 60 cm) en dan is het volgens mij eenvoudig om voldoende debiet te krijgen. Ik zoek een oplossing op maat van een doorsnee-woning : grondoppervlakte 100m2, verdieping in het dak (van 45°). Zijn er eenvoudige regels om het debiet te ramen?

Blijkbaar is hier op het net geen info terug te vinden. Er stond nog een fiche van deze woning op de site "www.strobouw.be", maar deze site is nu blijkbaar ook verdwenen (kom bij vibe terecht, strobouw staat daar nog bij hun links...).

Het eenvoudigste is om kampc direct te contacteren en hen de details te vragen.

Blijkbaar is hier op het net geen info terug te vinden. Er stond nog een fiche van deze woning op de site "www.strobouw.be", maar deze site is nu blijkbaar ook verdwenen (kom bij vibe terecht, strobouw staat daar nog bij hun links...).

Het eenvoudigste is om kampc direct te contacteren en hen de details te vragen.

Ok, heb een mailtje gestuurd naar hun info-adres... benieuwd wat er gaat volgen

Zoals beloofd hier het antwoord van kampC :

De demowoning is nog niet 100 % afgewerkt en bijgevolg nog niet officieel voor het publiek opengesteld.

De verluchting is niet zuiver natuurlijk: er is een centrale ventilatie-unit die de lucht uit de lokalen zuigt. Voor de toevoer is er een AWW-grondbuis geplaatst én roosters boven een aantal ramen.
Voor de AWW is gekozen voor een ongeglazuurde gresbuis diameter 200 mm.

Als dit een nieuwbouw is moet je woning wel beantwoorden aan de nieuwe EPB-regelgeving. Met een AWW is dat wat moeilijker, want die beantwoordt gek genoeg niet aan de voorschriften. Toevoeropeningen moeten zo op 1,8 m hoog zitten (verifieer dat getal nog snel even) en onze grondbuis komt dus gewoon uit de vloer met een vloerrooster boven.

De berekening van het ventilatiesysteem is uitgevoerd door Renson.
Hans Delannoye van www.hdcv.be kan je ook iets meer vertellen over het grondbuissysteem.

Je kan dit best even met je architect doornemen, eventueel bijgestaan door de EPB-verslaggever. Die zal uiteindelijk alle elementen van isolatie / verluchting moeten rapporteren en ook de uitzonderingsmaatregelen kennen.