dakisolatie 25mm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Gelezen in de krant en tijdschriften naar aanleiding van batibouw :

- isolatie dikte 25mm evenwaardig aan 25cm klassieke isolatie
- bestaat uit alufolie aan de buitenzijden en binnenzijde met daartussen een noppendeken (luchtbolletjes zoals voor het inpakken van breekbare stukken)
- wordt aangebracht tussen de spanten (dakconstructie) en panlatten, onderdak niet nodig.
- wordt geleverd op rollen, laag gewicht, ...

één van de mogelijke merken : ACTIS.

Graag reacties.

Stefan

Reacties

Wij overwogen dit "nieuwe" materiaal te gebruiken maar hebben uiteindelijk toch besloten bij de traditionele materialen te blijven .
Zekerheid zeker
Bovenstaande berichten zijn allemaal zeer interessant maar soms moeilijk te volgen aangezien er termen door elkaar worden gegooid.
Ook de wetenschappelijk waarde van sommige uitspaken is soms ver te zoeken .

Ik denk dat volgende link een mooie streep trekt onder dit dorum.
http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact6&art=88&lang=nl

Dirk

Ik ben er van overtuigd dat je de juiste belissing hebt genomen. Niet alleen is dat spul totaal onvoldoende naar isolatie toe, maar wordt daarbij dan ook nog schandalig duur verkocht.

Hans

Dirk
volgens mij zij ze dan nog zeer optimistisch in dat artikel.
Ze zouden ook een proef moeten doen met vloerisolatie, want daar wordt het ook voor gepromoot. En daar scoort het nog slechter dan EPS die 3x zo dik is…
Zie ook: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1111315423&first=&last=

Beste experts,

Ik ben aan het verbouwen. Ik wens vloerverwarming voor de gelijkvloerse
verdieping. Er is slechts een beperkte hoogte boven de bestaande kelder (+/
-10cm) De kelder is ongeveer 10m2, de vloeroppervlakte van het gelijkvloers
is 50m2
Is dit product geschikt om te vermijden dat veel warmte van de
vloerverwarming verloren gaat naar de kelder??

Graag reacties

groeten

karel

Karel,

een mogelijk alternatief is 4-5 cm (gespoten) PUR (voor beste isolatiefactor), 4 cm anhydriet gietvloer, 1 cm vloerafwerking (tegels).

ben

ben,

bedankt voor je reactie.
ik wens de vloer van het gelijkvloers af te werken met polybeton.
in combinatie met vv wordt hiervoor een dikte van min. 10cm aangeraden.

Ben,

Gespoten PUR is nauwelijks beter als polystyreenplaten. Als je de beste isolatie wil hebben ga je beter voor resolschuim (0.22 W/mK).
Maar je zegt dat je ongeveer 10cm hoogte hebt, en je 10cm polybeton wil leggen. Ik zie niet goed waar je die isolatie dan nog gaat leggen? Tenzij je ze onder de vloerplaat aanbrgengt, maar dat is maar een halve oplossing, want veel te veel koudebruggen.
Vloerverwarming kan je dus wel vergeten, de voorschriften geven al aan dat je minstens R = 1.11 m²K/W (NBN 62-002 = 44mm EPS100) of R = 1.25 m²K/W (EN 1264-4 = 50mm EPS100) moet halen.

Hans

Hans,

"Als je de beste isolatie wil hebben ga je beter voor resolschuim (0.22 W/mK)."

op de verpakking van ons resolschuim (Kingspan K8 Kooltherm, 4cm dik) stond 0,023 W/mK, zie

http://users.pandora.be/dewachter/Bouw/slides/109.html

Wout

Jullie mogen mij gerust gek verklaren maar ik had volgend idee:

Als één van die verkopers van die fameuze dunne isolatiesystemen overtuigd is dat 10mm van zijn fameuze isolatie overeenkomt met 100mm of meer van een klassieke isolatie daag hem dan uit:

Stel hem voor dat hij een duikersfles met zuurstof krijgt.

Wikkel hem in met de hele santeboetiek in VIJF lagen van 100mm klassieke isolatie (bv. glaswol) dus 50 cm in totaal. En dan gaat hij in een diepvrieskast op -20 graden onder nul.
Hij heeft een drukschakelaar bij die via een electrische leiding tot buiten de diepvries gaat en waar hij elke minuut op moet drukken om aan te tonen dat hij het nog vol houdt, anders wordt de diepvries onmiddellijk open gemaakt.
(ik wil geen doden op mijn geweten...)

Dan ondergaat hij dezelfde test maar ingewikkeld in VIJF lagen van ZIJN fameuse folie.

Eerste vraag:
Zal die verkoper zijn bewering nog altijd staven of gaat hij al beginnen twijfelen aan zijn eigen woorden?

Tweede vraag:
Hoe lang denk je dat hij het in zijn drie lagen folie zal volhouden? (en het antwoord kan men duidelijk afleiden uit de hier gegeven replieken).

Een halve meter glaswol tegen 50mm van zijn isolatie!
Wat zou je zelf kiezen/aandurven? Ik zou mijn keuze snel gemaakt hebben!

Groeten,
Rudy

Typfout:
drie lagen folie ---> moet vijf lagen folie zijn

Sorry

Ik wil best iedereen geloven die hierboven een mening over isolatie heeft naar voor gebracht. Van fabrikant, tot ervaren gebruikers, tot test aankoop. Het meest leef ik echter mee met de onschuldige verbouwer die op zoek is naar een antwoord op zijn vragen maar, tegelijk moet kijken naar zijn geldbeugel en na het lezen van dit alles nog meer vragen heeft dan ervoor.

Test aankoop zegt onrechtstreeks dat Aleiso en varianten niet doen wat ze beweren. Test aankoop staat ook bekend om zich te vergissen en nooit concrete oplossingen aan te bieden. Jammer.

Ik kan best geloven dat er veel lobbywerk bestaat voor al dan niet terechte erkenning en dat de aleisomensen dat niet vreemd zal zijn. Net zomin als de producenten van rotswol, vezelplaten, enz. Net zomin als Test aankoop die jaarlijks meerdere malen mailings sturen om iedereen te overtuigen van hoe belangrijk ze zijn. Terecht? Ik vind hun abonnementen best wel DUUR en echt slimmer hebben ze nog niemand gemaakt. Iemand moet blijkbaar die onderzoeken betalen. Tussen ons gezegd en gezwegen, voor ieder onderzoek zijn er vier andere die iets anders vertellen.

Trouwens, waarom komt de overheid financieel tussenbeide voor producten als aleiso t30 bij verbouwingen als het toch 'leugens in aluminiumpakjes' zijn? Leven we ondertussen in zo een paranoïde wereld dat we niemand meer kunnen geloven? De ervaringsdeskundigen niet uit dit forum? Test aankoop niet? De fabrikanten niet? De overheid niet? Een mens zou haast niet meer buiten durven komen. Vandaar dat isolatie zo belangrijk is geworden.

Persoonlijk kies ik de kant van de verbouwer van bestaande woningen. Welke isolatie die ook mag gebruiken. Liever dat dan de zoveelste nieuwbouw waardoor en weer eenstukje groen verandert in een stukje beton om dan met zijn allen weer medelijden te hebben met de mensen wiens huis onder water staat. Geen vezelplaat, alufolie, gyproc of rotswol die dat tegenhoudt.

Ringo,

"Trouwens, waarom komt de overheid financieel tussenbeide voor producten als aleiso t30 bij verbouwingen als het toch 'leugens in aluminiumpakjes' zijn?"

Dat is niet juist wat je schrijft: de overheid komt niet tussen! Waar haal jij dat?

Je vergeet nog het WTCB als bron die zegt dat die isolatie niet doet wat ze belooft...

Walter

Zelden zo gelachen met reclame!!!
Die jongens van de folies, ze zijn zo grappig.

Ik wil er echt niet veel woorden aan vuil maken:
ook het WTCB heeft het inderdaad de grond ingeboord.
En die berekeningsmethodes doen er helemaal niet toe!!!
Er worden testen gedaan met een hot-box en dat is puur experimenteel en niet afhankelijk van 'berekeningmethodes'.

Persoonlijk ken ik geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat iets anders zegt. De wetenschappelijke wereld is unaniem in deze: zowel Universiteit Gent, Universiteit Leuven als het WTCB komen tot dezelfde resultaten.

De onwetende bouwheer wordt misleid door marketing die niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Beste Hans, Walter en Nathan, bedankt voor jullie reactie.

Wat de tussenkomst van de overheid betreft: het product waarvan sprake (wat ik niet meer zal noemen wegens reclame) zou een van de materialen zijn waarvoor de staat tot 40% tussenbeide zou komen voor dit materiaal bij renovatie/isolatie. Ik zeg wel 'zou' want het bewijs heb ik nog niet voorliggen. Ik hou jullie wel op de hoogte.

Als het klopt wat Walter zegt, heeft een aannemer op de woonbeurs in Mechelen vorige maand ons wat wijsgemaakt en valt hij binnenkort door de mand. Als Walter zich vergist, dan rijst de vraag waar de overheid mee bezig is en of zij niet geadviseerd worden door bijv. BBL.

Voorlopig ben ik geneigd de mening van Hans te volgen: er zijn voor- en er zijn nadelen. En heren, laat ons niet naïef zijn, in alle reclame en marketing zit er altijd een vorm van 'niet geheel de waarheid' (echte stukjes aardbei in potjes yoghurt?? kom nou), 'overdrijving' en 'tegenstrijdigheden' (Al Gore zijn film wordt gesponsord door ... Lexus!). Zo ver was ik ook wel al maar om daardoor aan alles te gaan twijfelen, daarvoor is een mensenleven te kort. Wisten wij veel dat onder een parasol zitten gevaarlijk kon zijn owv de 3M-coating destijds.

Ik wens jullie allen nog een fijne werkdag en veel geluk en plezier met de verbouwingen. Misschien merken we over vele jaren wel dat we allemaal fout zaten. Ooit was de aarde plat, door wetenschappers bewezen.

Ik ben vorige zaterdag, gewoon uit interesse, eens op Batibouw bij de stand van bovenvermeld bedrijf naar de werking van hun isolatie gaan informeren.
Ik wou weten welke drog-redenen ze gebruikten om hun produkt te verkopen.
enige fragmenten:

De welbespraakte verkoper steekt direct van wal met vliegensvlug zinnen die wervelen van technische begrippen, WCTB en "de wetenschappers" wordt afgekraakt.
Even later citeert hij wel met naam en referenties een wetenschappelijk onderzoek dat slechts 30% van de warmteverliezen door geleiding zijn.
Willem: "en op wat voor testen baseren jullie je dan ?"
Verkoper legt hun methode van 2 ~identieke~ woningen uit, waarvan 1 met hun product.
Willem: "Was die andere woning luchtdicht ?"
Verkoper: "zoals ik zei: voor de rest 2 identieke woningen"
(niet meer verder gevraagd: ik weet genoeg)

Verkoper: "voor de akoestische isolatie moet ik u eerst even het 1 en ander over decibels uitleggen. de schaal van dB is zo: 1 straaljager maakt 80 dB lawaai, maar 2 straaljagers naast elkaar maken geen 160 dB, maar slechts 83 dB.
Onze folie heeft een geluidsdemping van 2 dB, dat lijkt niet veel, maar is wel bijna het geluid van een straaljager"
(willem denkt: goed gevonden ...)

Willem: "uw product is vooral op reflectie gebaseerd: daar toont u een demo-opstelling waarbij de folie achter een plaat aangebracht wordt: weerkaatst dat dan nog de stralingswarmte ?"
Verkoper <treiterig>: "raar he"
Willem: "beweert u dat een bedekte folie nog tegen stralingsverliezen isoleert ?"
Verkoper: "ja hoor, onze testen blabla ..."
Willem: Nee.

Dag iedereen,

Ik was daarnet op batibouw, opzoek naar een oplossing voor de renovatie van ons huis. Graag hadden we vloerverwarming geplaatst maar we zitten dus met een beperkte opbouwhoogte.

Er waren natuurlijk wel een paar fabrikanten die oplossingen aanbieden voor dit probleem. (droge systemen enz..) Maar ook een systeem van (schlüter-bekotec-en 23 F) iets wat pas vanaf maart 2007 geleverd kan worden. Het is een vloeropbouw met vloerverwarming met een opbouwhoogte van in totaal 3 cm!.

Maaar.. zonder isolatie!.

Nu mijn vraag:
Zouden deze (veelbelovende) isolatiefolies misschien een rendabele oplossing kunnen zijn voor de isoatie als deze onder de vloerverwarming worden geplaatst? Volgens de verkopers alvast wel...

alvast bedankt

Bas,

neen dat zijn ze niet...

Walter

oei oei vloerverwaring zonder vloerisolatie - goede(?) raad begin er niet aan : het is trouwens niet enkel de vloer die goed moet geisoleerd zijn maar tevens mag er geen overdracht zijn naar de binnenmuren want die staan waarschijnlijk rechtsreeks op de fundering ( als die er is )Let trouwens op van al die verkopers , bij hen is het enkel kassa kassa ? Hoe is trouwens de rest van uw huis geisoleerd ????
gr.

Bedankt voor de reactie.

Ik was zowieso niet vanplan om vloerverwarming te plaatsen zonder isolatie.
De schlüter materialen werden mij aangeraden door iemand die de vakken (vloer)verwarming doceert aan het st-lukas in Brussel. Hij had hiermee zelf (als architect) wel goede ervaringen.

De opbouwhoogte mag in totaal een 6-7 cm zijn dus er blijft nog een 3cm over om los van het systeem te isoleren.

Onder de vloerplaat ligt de kelder en de vochtige kruipkelder. De rest van het huis: gewone spouwmuur en de ramen met dubbele superisolerende beglazing zijn besteld. De living waarvoor de vloerverwarming zou dienen is nu al wel snel op te warmen en warm te houden maar door de koude vloerplaat en dus de koude voeten mag het binnen 28°c zijn en nog voelt het koud aan.

(Ik ben nu wel serieus aan het uitweiden in dit topic dus 'k heb m'n probleem in een nieuw topic geposted op het forum.)

grtz.

Wat dat bedekken van die reflecterende folie betreft:

Zoals jullie weten kan je achter radiatoren een reflecterende folie plaatsen om de stralingswarmte binnen te houden. Deze folie mag je dan verven of behangen en het zal nog steeds de stralingswarmte terugkaatsen.

Ik vond dit op het eerste gezicht wel eigenaardig, maar op de HIK in Geel hebben ze er testen mee gedaan. (En waarom zouden studenten gaan 'liegen' of de resultaten)

Let wel het gaat hier enkel over de stralingswarmte!!

WTCB schrijft ook dat de reflecterende folie wel een aanvulling kan zijn op de gewone isoltie.

De spouwmuurisolatie van recticel (PUR-platen) is ook voorzien van een soort aluminium-achtige-folie, ik wel wel niet of deze ook voorzien is voor de reflectie.

"Zoals jullie weten kan je achter radiatoren een reflecterende folie plaatsen om de stralingswarmte binnen te houden. Deze folie mag je dan verven of behangen en het zal nog steeds de stralingswarmte terugkaatsen."

Als dat zo was dan zou alufolie geverfd nog steeds de zelfde kleur en aanzicht hebben.
Ik weet niet waar de student dit vandaan haalt maar het is altijd nog zo dat een zwart lichaam alle licht absorbeert door dit om te zetten in warmte en een spiegelend oppervlak zo goed als alle licht reflekteerd en dan ook niet in warmte omzet.

Hoe wil je anders op deze aardbol het verschil van licht donker en kleuren waarnemen.

Wil je profijt hebben van de reflekterende werking van een folie dan moet er altijd een laag lucht of danwel vacuum tussen zitten. Op het moment dat er direct contact is zoals bv wegsmeren is de vloer dan blijft er 0,0 over van de reflekterende werking.

Zo ook die supperfolies met isolatiewol er tussen blijft er vrij wel niks meer over omdat deze in contact staat met de isolatie, wat er overblijft is de waarde van het tussenmedium met een nihil deel wat niet in direct contact staat.

@chatchanky,

Voor mij op 't eerste gezicht ook ongeloofwaardig, wij hebben trouwens altijd geleerd, bij stralingswarmte moet je de stralingsbron kunnen zien.

Zij hebben hier echter testen mee gedaan. Trouwens niet enkel de studenten die me dit verteld hebben, ook hun docent.

Er zit wel wat achter denk ik, het is wel zo dat een zwart vlak aangestraalt warm wordt en deze warmte weer afgeeft. totaal is dit de som van de 2 vormen verschil is dat de folie dit in de ruimte komt en elders voorwerpen verwarmd.

Een geverfd vlak aangestraalt wordt direct verwarmd en de warmte wordt dan middels convectie omgezet die de ruimte zal verwarmen.

De functie van radiator folie is om een buitenmuur niet op te gaan warmen omdat die warmte voor een deel buiten de woning wordt afgegeven door geleiding naar de buiten.
Als je radiatorfolie geen contact maakt met de muur zal dit het effect van de muur onnodig opwarmen ook sterk verminderen.

om die reden is de reflekterende werking van de folie zowiezo overbodig.

ivm met de folie die de warmtebron moet "zien":
- door een dun laagje verf en zo kan je nog wel doorkijken, dus dat zal nog wel gedeeltelijk werken.

- daarbij komt nog dat het hele gebeuren hier niet in het zichtbaar licht afspeelt, maar in infrarode warmtestraling. Bij een stralingstemperatuur van pakweg 40 graden, ligt de voornaamste stralingsfrequentie ongeveer 25 maal lager dan het zichtbaar licht. De dikte materiaal waar dit nog door 'gezien' kan worden, is ongeveer 5 maal zo dik als die waardoor licht zichtbaar is.
door behangpapier zal het ook nog wel werken
(sabbe, je hebt niet meer info over de proeven die je aanhaalt ?)

- door stenen, beplanking, ... straalt niets door, wat ze je ook proberen wijs te maken

w

Hallo,

Nu de discussie ook afwijkt in de richting van vloerisolatie en vloerverwarming. ik lees hierboven dat bij vloerverwarming de vloerplaat best los van de muren staat. is dit ook aangeraden indien we geen vloerverwarming voorzien?

Mijn architect heeft 40 cm argex voorzien en daarop de vloerplaat die losstaat van de muren. Verder is er geen issolatie voorzien i. is dit voldoende of moet er bovenop of onder de vloerplaat nog issolatie in de vloeropbouw?

Als tweede punt de losse vloerplaat . is dit aan te raden, en zo ja moet er dan ook isolatie voorzien worden ts de plaat en de muren om geen koudebrug te krijgen.

Ik zit in de situatie van sterk verschillende meeningen ts mijn architect en schoonvader die natuurlijk wel mee voor de uitvoering instaat!

Alvast dank voor de info

Om even terug te komen op het oorspronkelijke item:
Een goed isolatieproduct wordt tot heden meestal gekenmerkt door:
-Eén of andere mechanische structuur en/of opbouw van het product om stilstaande of zo weinig mogelijk bewegende of turbulente lucht te bekomen (vezelstructuur, luchtbelstructuur, enz.).

-Door weerkaatsing (alu-folie, spiegelend effect...).

-De retentiewaarde van het materiaal. (Waardoor glaswol of rotswol in dit geval bv. beter scoren dan geexpandeerde polystyreenproducten).

-En door nog andere meer of minder gekende (wie weet nog onbekende...) fysische eigenschappen van isolatiematerialen.

-En/of door een combinatie van één of meer van bovenstaande eigenschappen.

Groeten,
Rudy Martens

Multi layer (w.o. mylar en de reeds bovengenoemde) isolatie stoelt op meerdere aluminiumlaagjes waar tussen kunststof folie zit en is enkel geschikt voor stralingswarmte. Dus niet voor convectie! Deze isolatie moet direct aan de oppervlakte worden gemonteerd worden.

Convectie-isolatie (conventioneel glas of steenwol, polystyreen, foamglass e.a.) behalen de iso-waarde uit hun luchtvasthoudend vermogen. Groot nadeel inderdaad is de het verouderings proces waardoor de meeste vezelisolaties en zeker polystereen last van hebben. Polystereen is vooral UV gevoelig voor veroudering.

Eerstgenoemde zou geschikt kunnen zijn voor vloerverwarming, maar de warmtedoorslag naar onderen heft de werking deels op.

De ideale isolatie zou zijn voor dakisolatie of vloerverwarming:
Warme zijde radiatie isolatie waarachter/onder goede convectie isolatie die niet blootstaat aan hoge vochtigheidsgraden en zonlicht.
Een combinatie heeft voorkeur, maar dit maakt de prijs niet echt aantrekkelijk.

Een dak isoleren met 30 of 40 cm (glas -of steenwol) isolatie vindt ik echt niet van deze tijd.
Bovendien wel eens afgevraagd hoe goed dit nog isoleert na een jaar of 15?
Het ruimteveer heeft n.b. maar 7,8 cm isolatie (behalve onderzijde is dikker)en staat bloot aan continue wisselende temperaturen van + 250 tot - 150C. En toch heerst er een normaal binnenklimaat.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat er genoeg goede producten op de markt zijn, maar een combinatie de gouden keuze zal zijn die wel degelijk een goede temperatuur huishouding mogelijk maakt zonder decimeters dikte en langdurig zijn isolatiewaarde behoudt.

Om terug te komen op de genoemde systemen:
Actis lijkt me weinig, Va-Q-tec lijkt me een stuk meer belovend.

Mijn ervaringen heb ik opgedaan door onderzoek en ontwikkeling in cryogene isolaties (i.o. Northrop Grumman / NASA)

Miel,

ik heb me zeker al eens afgevraagd hoe goed 30 cm isolatie nog isoleert na 15 jaar(net zo goed als 30 cm isolatie namelijk).
Die ervaring met cryogene installaties (ik vermoed vloeibaar stikstof toestanden en dergelijke?), heb je daar cijfers over? Hoeveel energie gaat er door bij welke isolatieproducten?
Je vergelijking met een ruimteveer loopt trouwens mank: in de ruimte valt er niks te convecteren; Er is immers geen medium dat daarvoor kan verantwoordelijk zijn. Hoe dat je een ruimteveer isoleert heeft maw niks te maken met isolatie van huizen.
Zonder dat je met cijfers afkomt, zijn verwijzingen naar NASA of ruimteveren zinloos.

Walter

iemand een idee of vacuum panelen goed zouden zijn voor wandverwarming?

vooral als je je wandverwarming aan de binnenkant van een buitenmuur moet plaatsen

Zou dit beter zijn dan heraklith + pur/of isomo?

ze hebben een voorbeel van een wandverwarming:
http://www.va-q-tec.com/english/products/application_examples.html

Heeft er iemand een idee hoeveel cm de dakisolatie min. moet zijn als men werkt met dakpanelen ( vb unilin/unidek)
deze isoltie bestaat uit EPS
heeft er event. zulke panelen geplaatst ?

Beste Walter,

Dit forum is opgericht ter behoud en bevordering van de ecologische waarde van ons klimaat en dus een serieuze aangelegenheid voor een maatschappelijk probleem. Vandaar mijn opmerking over de kwaliteit en nut van de dikte van isolatie.

Je schreef:
"ik heb me zeker al eens afgevraagd hoe goed 30 cm isolatie nog isoleert na 15 jaar (net zo goed als 30 cm isolatie namelijk"
Weet je zeker dat 30 cm isolatie na 15 jaar nog steeds 30 cm is? Misschien, maar van welke kwaliteit (R -en λ-waarde) spreekt men dan nog?

De minerale isolatiestructuur in deze kwestie desintegreert bij veroudering waarbij de λ-waarde verslechterd. De R-waarde zal meer dan proportioneel gaan afnemen.
Vele zullen wel eens bij renovatie oude glas –of steenwol in handen gehad. Het valt gewoon uit elkaar, en zit vaak niet meer op zijn oorspronkelijk gemonteerde plaats.
Maar ja, 30 cm blijft 30 cm, toch?

Het zou het wel erg zonde zijn van de energiebehoefte voor productie van je 30 cm glaswol isolatie, de kosten van de specifieke dakconstructie en het montagewerk. En wat te denken van het warmteverlies in zowel ecologisch als economisch verband, als blijkt dat deze investering na jaren een desinvestering is geworden?

Zoals je ongetwijfeld zult weten is de λ-waarde thermodynamisch en specifiek materiaalafhankelijk.
Je stelt :
"Je vergelijking met een ruimteveer loopt trouwens mank: in de ruimte valt er niks te convecteren; Er is immers geen medium dat daarvoor kan verantwoordelijk zijn. In de ruimte valt er niks te convecteren"
Ik heb de door jouw veronderstelde vergelijking niet in mijn tekst kunnen opmaken. En al zeker nergens in de tekst beweert dat er convectie zou zijn.
Maar jij zult ongetwijfeld kennis hebben dat er meer thermische fenomenen zijn die een rol spelen.
Daar waar de infraroodfrequentie wordt geabsorbeerd door (oppervlak)materiaal zal deze radiatiewarmte worden getransformeerd, afhankelijk van de reflectiecoëfficiënt van de lagen metaalfolies. Een thermische overdracht gaat plaatsvinden tussen de onderliggende materialen door geleiding, en daar waar geen vacuüm meer heerst (tussen binnen en buitenwand) ook door convectie. In deze energieoverdracht gaat het thermodynamisch gedrag van de isolatie om deze geleiding tegen te gaan zijn grote rol gaat spelen door de ΔT met het binnenklimaat.

Verder merk je op:
"Die ervaring met cryogene installaties (ik vermoed vloeibaar stikstof toestanden en dergelijke?), heb je daar cijfers over? Hoeveel energie gaat er door bij welke isolatieproducten?"
En ga je een regel verder met:
"Hoe dat je een ruimteveer isoleert heeft maw niks te maken met isolatie van huizen"

Eerst vraag je om cijfers, en verderop stel je dat het niets met de isolatie van huizen heeft te maken. Beetje tegenstrijdig, niet?
Maar waar is waar: zoals reeds aangehaald gaan bij een breed temperatuurdebiet, en zeker bij cryogene temperaturen, de thermodynamische aspecten en luchtvochtigheid een grote rol spelen. Deze zijn natuurlijk van veel minder belang in huis isolaties.

Ik zou je kunnen verwijzen naar tabellen en rekenmodellen, maar met welk huiselijk nut?
Hoog-vacuüm isolatietypen of vele soorten multi layers, vacuümhoningraatsoorten, soorten perlite en dergelijke? Niet voor een huis toepasbaar omdat het doel voorbij wordt geschoten en voor gewone toepassing niet te betalen is omdat het meestal ook nog klantspecifiek gemaakt wordt en meestal bijdraagt aan de constructiesterkte.
Dat neemt niet weg dat voor huis-isolaties, waarbij het temperatuurdebiet relatief klein van orde is, ook minder conventionele isolatieoplossingen kunnen toegepast worden zoals de initiële auteur heeft gevraagd. En dat zijn in dat verband afgeleide van de eerder geschreven, maar dan in een commercieel (betaalbaar) jasje gegoten.

De hele discussie over andere producten dan de bekende, levert best een interessant beeld op voor de leek. Tenminste, dat is mijn visie.
Ik vindt het prima dat er kritisch gekeken wordt.
Mijn intentie met het hele verhaal is ook om goed over je ecologische investering na te denken en te vergelijken om tot een juiste keuze te komen.

Miel,

als je verwijzing naar een ruimteveer niet was om dezelfde technologie toe te passen in huizen, dan heb ik je verkeerd begrepen.
Ken jij gegevens over verlies aan isolatiewaarde van 'normale' isolatieproducten in verloop van de tijd? Anders blijf ik je insinuering dat isolatieproducten die 30cm dik hun isolatiewaarde verliezen misplaats vinden (ik ken zo iets niet; jij wel?).
Maar warmteverliezen zijn steeds warmteverliezen; welke waardes van warmtegeleiding of -weerstanden ken je uit de jouw gekende technologieën?
Ik zeg dit vooral omdat ik in jouw post een verdediging zag voor de 'dunne' reflecterende producten. En die hebben tot nader order nog nergens bewezen enige serieuze isolatiewaarde naar voor te brengen. En gelijktijdig is het idd zo dat een aantal opties bv vacuüm panelen, dunnere isolatie kunnen beloven.

Walter

Walter,

Nou, het was niet zozeer bedoelt als een verdediging, maar het kan wel een goede aanvulling zijn op de gangbare isolaties.
Niet dat ze superieur zijn bij voorbaat, zoals de fabrikanten wel vaak doen beweren. Ook over het vacuum-paneel van een in deze posting benoemde fabrikant heb ik bij nadere bestudering wel mijn twijfels, nl. hoe lang blijft dat vacuum dicht. En tevens zag ik op de site van de andere fabrikant dat de reflecterende (radiatie)isolatie onder de dakpannen geplaatst werd. Dat wordt het weerkaatsend effect uiteraard toch wel erg veel aangetast. Maar ja, ze willen waarschijnlijk zoveel mogelijk spul verkopen. Dus het negatief beeld dat ontstaat over het effectief nut in alle toepassingen, daar zijn de verkopers/fabrikanten zelf debet aan.
Vandaar ook dat ik hoop dat iedereen niet zomaar overal vanuit gaat en goed nadenkt over zijn of haar opgebouwd isolatiesysteem.

Ik heb geen cijfers over de desintegratie bij veroudering van minerale isolatie in huistoepassing, daarop moet ik je het antwoord schuldig blijven. Wel is mijn eigen ervaring in cryogene toepassing dat dit al na enkele maanden van vele thermische cycli (grote ΔT) nagenoeg waardeloos werd. Dit geldt trouwens ook voor vele foam -en pur-achtigen.
Om excate meetwaarden voor oude glas en steenwol te krijgen zou ik eens navraag moeten gaan doen bij de fabrikanten. Zou er wel eens benieuwd naar zijn of ze deze wel hebben of anderzijds willen opgeven. Misschien gaan we nog schrikken, maar laten we hopen dat we nog kunnen blijven lachen en dat ik er helemaal naast zit.

Wordt vervolgd....

Beste specialisten.

Ik heb reflecterende isolatie onder mijn dakpannen laten aanbrengen, nog niet wetend dat dit materiaal niet goed was. Dit is dus onderdak en isolatie twee in een.

Nu zou ik dus willen bij-isoleren met klassiek isolatiemateriaal. Stelt zich echter het probleem dat ik condensatievorming langs de binnenzijde van mijn onderdak zal krijgen, vermits dit niet dampdoorlatend is. Wat kan ik hiertegen doen?
Ik dacht aan isolerende panelen met dampscherm, geplaatst op de kepers langs binnen, zodanig dat er een spouw tussen onderdak en isolatie zit.
Goed idee?

Isoleren tot tegen uw onderdak met een vochtbestendige isolatie (cellulose, vlas, ...) en binnen afwerken met een intelligente damprem. Dat laat amper vocht toe vanuit uw kamer naar de isolatie, maar laat ze wel goed door naar de andere richting. bv http://www.ecomat.be/pro_clima_bouwpapier_luchtdichting.htm

Ik ben zeer sceptisch over deze dunne folie isolatie. Maar in een aantal van de hier geposte beweringen kan ik mij ook niet vinden. Al deze materialen bestaan uit een groot aantal lagen aluminiumfolie en foam achtige kunstof tussenlagen. Het isolatiemateriaal wordt aangracht in de te isoleren wand of plafond met een lucht spouw aan weerskanten.

Warmtetransport vind via ons bekende 3 manieren plaats, geleiding, straling en convectie. Deze folien zullen mijns inziens niet zo heel goed zijn in het tegengaan van verlies door geleiding. Waarschijnlijk zal het in de buurt komen van mineralewol of PS isolatie van nabij 2cm dik. Tegen straling zal het prima werken buiten de vraag in hieverre er warmte verlies via straling plaats vind. Tegen verlies via convectie zal het ook werken, intern in het foliepakket zal er geen/nauwelijks lucht circuleren en zal hier wederom vergelijkbaar scoren als minerale wol nabij 2cm dik.

Als er geen srpake zou zijn van versies door warmte straling in een woning zal dit isolatie materiaal waarschijnlijk als volgt isoleren:

Niet geventileerde luchtspouw 2cm = 0.18 m2.k/w
A*** folie als zijnde 2cm minelarewol = 0.55 m2.k/w
Niet geventileerde luchtspouw 2cm = 0.18 m2.k/w

Totaal (R waarden van de constructie zelf weggelaten) bedraagt dan 0.91 m2.k/w dat is niet zo heel erg veel als we zouden willen maar wel veel beter dan niets.

Als niet alle warmte verlies ontstaat door geleiding en convectie dan wordt deze waarde hoger. Of er sprake is van verlies door straling wordt hier betwist. Maar de beweeg redenen hier achter kloppen volgens mij niet geheel. De muren warmen op door de warmte in de kamer. Dit gebruikt door:
- geleiding via lucht: niet veel (zie isolatie waarde van stilstaande lucht)
- via convectie via lucht: redelijk hoog
- aanstraling vanuit warme oppervlakken: minder hoog dan via convectie

Vast staat dat de muren worden opgewarmt doorom willen we ook isoleren. In de muur zelf:
- geleiding: hoog
- convectie: nihil tot nul (in de stenen, het hout of gips/kalk/leem bewegen zich geen lucht of andere stoffen)
- straling: nihil (hooguit enige straling doorgifte bij kleine holten als het materiaal poreus is)

1se en 2de spouw (Van muur naar isolatie materiaal):
- geleiding, via de luchtspouw: niet veel (zie isolatie waarde van stilstaande lucht)
- geleiding via de montage van de folie: onbekend (wat is de R waarde van een houten rachel?)
- convectie: nihil (stilstaande lucht in spouw)
- straling: relatief veel?

Door isolatie:
- geleiding: relatief veel (waarschijnlijk rond de 0.55 m2.k/w)
- convectie: nihil
- straling: nihil

Nu wordt er beweerd dat er geen warmte straling bij de isolatie kan komen omdat deze niet door de constructie tussen de folie en de kamer heen komt. Dit lijkt mij geheel correct. Door enkel een laag verf of behang komt het wel heen maar niet door een plaat hout, een laag stuc of een steen. Echter de wand zelf wordt opgewarmd door de warmte uit de kamer. Elk warm vlak straalt warmte uit (hoeveel is afhankelijk de temperatuur van het materiaal en het oppervlak) dus ook de muur aan de folie, ze kunnen elkaar ook immer zien en zitten op een zekere afstand van elkaar. De folie weerkaatst deze straling terug naar de wand waardoor het warmte verlies van de muur naar buiten toe afneemt.

Ook wordt er betwist dat de spouwen geen isolatie waarde hebben omdat lucht niet isoleert. De isolatie waarde van een luchtspouw van 2cm is echter 0.18 m2.k/w. Geisoleerd dubbel glas b.v. werkt op deze eigenschap. Convectie in deze spouw kan echter wel grote verliezen geven. Ik vind de aanboven 2cm dan ook iets te veel. Net zoals bij dubbelglas zou waarschijnlijk 1cm of 1.5cm beter zijn.

Maar goed dit is allemaal theorie. En tja onderzoeken en tests van of uitgevoerd door fabrikanten zijn niet erg betrouwbaar. Net als onderzoeken en tests van anderen als niet bekend is hoe het onderzoek of test gefinancierd word. Zelfs onderzoek van een universiteit is tegenwoordig niet erg betrouwbaar aangezien een zeker deel van hun inkomsten gevormd wordt door deze onderzoeks opdrachten.

Dit roept dus om nieuwe normen waar aan getest kan worden. En waarin niet alleen naar de warmteweerstand (geleiding) gekeken wordt maar ook een waarde komt te hangen aan straling en convectie. Alleen door die 3 waarden te hebben kun je goed e materialen vergelijken.

Duidelijk is 1 ding de A**** multi folie isolatie materialen hebben gene R waarde gelijk aan 20 of 24cm glaswol. Die is veel lager maar hoe verhouden de andere waarden zich ten opzichte van de andere isolatie materialen? Misschien blijkt dan de scepsis ongegrond. Alhoewel zou een glas- of rotswol met alu folie waarschijnlijk ook hoog zullen scoren.

Het schijnt trouwens dat a**** ook een dikkere isolatie folie heeft waar nog een laag (minerale) wol in zit. Iemand daar enige informatie over?

Christian

Een van de best isolerende materialen is resolschuim met 0,023(mK/W). 25mm van dit materiaal zou dus een schamele warmteweerstand opleveren van 1,1 (m2.K/W). Als er dan ook aluminiumfolie aan beide zijden zit die die de stralingswarmte vermindert wordt de warmteweerstand van de isolatie 1,2 (m2.K/W). Om verwarmde ruimtes te isoleren is een dikte VANAF 60mm met folie dan ook aan te bevelen. Deze heeft een warmteweerstand van 2,8(m2.K/W).