Isolatie buitenmuren bestaande huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.

Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?

Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
Lambert.

Reacties

Beste Dré,

Nogmaals, ik ben hierin niet technisch onderlegd, maar de uitvoerder van Pluimers (die overigens ook met glaswol injecteert) heeft mij dit verteld vanuit zijn jarenlange ervaring. Volgens hem was PUR de beste oplossing, ook voor het isoleren van vloeren en zolders. Hij had ook gebouwd en PUR gebruikt.
Maar nogmaals, ik ben niet technisch onderlegd en er bestaan verschillende mogelijkheden. Misschien heeft elke isolatie wel zijn voor en nadelen.
En inderdaad, de producten en manieren zijn door de jaren sterk verbeterd, zodat een test van ruim 20 jaar geleden niet meer als relevant kan beschouwd worden.
Ik koos uiteindelijk voor PUR onder meer omwille van zijn isolatiewaarde ik en ben tevreden. Maar andere isolatiemiddelen keur ik zeker ook niet af. PUR is natuurlijk iets duurder.

Vriendelijke groet!

Frank, Kan je een indicatie geven wat PUR kost, bv een totaal prijs voor het aantal te vullen m².

Bedankt alvast voor je bijdrage ...

Natuurlijk kan ik een prijs geven voor PUR plus bij Pluimers. Voor een dikte van 8 cm heb ik 22,15 euro (+ 6% BTW voor woning ouder dan 5 jaar). Ik had ook een offerte van Isodirect en de prijs was vergelijkbaar (20 euro voor 6 cm + 1,3 euro per bijkomende cm, dus dat kwam in mijn situatie op 20,6 euro/m²). Doch Isodirect wilde mij absoluut geen garantie op papier geven... (en Pluimers wel). Ik heb ongeveer 146 m² laten isoleren.
De prijs van PUR zou het laatste jaar wat gestegen zijn, omdat de energieprijzen gestegen zijn.

O ja, maar dat wist je zelf al, bij Eandis (in mijn situatie - Oost-Vlaanderen) krijg je een premie van 2 euro/m² spouwisolatie.

idd. Bij onze leverancier krijgen we 5€/m² indien geplaatst door een specialist.

't Is al weer even geleden, maar gisteren zijn de Thermoparels komen plaatsen.

Zal morgen wat foto's en eerste feedback geven

Groeten,
Lambert.

dre,

de spouwisolatieplaten waarover ik het had zijn deze van het type 434, dus wel degelijk om in de spouw te gebruiken.
't is ook maar wat we zelf ondervonden hebben hé.

Voor degene die de gevel van hun bestaande woning nog gaan laten isoleren, vanaf volgend jaar geeft eandis een premie van 4 euro/m2, altijd mooi meegenomen.

bomvantel
u zegt een kleine zonneboiler en 1000liter minder verbruik wat stond er dan vroeger wel

Hoi Erwin,

Ik woon ongeveer 100Km van Linssen. Ze rekenden me geen extra transport aan, of het zou al in de prijs moeten zitten.

Nu had ik verwacht op een gemakkelijk manier foto's te kunnen toevoegen. Even voor iets anders kijken.

Greetz
Lambert.

Hoi Lambert,

Je kan zeer eenvoudig een document aanmaken (inclusief foto's) en onmiddellijk publiceren op het web met de google editor.
Dit is een spectaculaire tool om documenten gedistribueerd te beheren (je kan dit ook gebruiken om met meerdere mensen eenzelfde document te bewerken (indien je de permissie geeft).

ik heb een klein voorbeeld-documentje aangemaakt:
http://docs.google.com/View?docid=dc7ptpfv_0f5rbfv

Je kan meteen starten op : http://docs.google.com !

Greetz, Eric

Nog een opmerking over de google editor: foto's kan je best wel op voorhand verkleinen: bv. 400x300 . Anders neemt het toevoegen nogal tijd in beslag...

Ik had nog een oud gmail account. Wist daar niet het bestaan vanaf. Want je kent dat wel met Google, die publicerfen en kennen alles van je.

Maar toch een goed idee in dit geval en even iets snel ineen geknutseld.
Just have a look:
http://docs.google.com/View?docid=dfw28ws8_0gw2hct

Greetz
Lambert.

Knappe reportage, toch wel straf dat je met zo weinig inspanning zulk een isolatieverbetering kan bekomen.

Wat bedoel je juist met: "Comfort zone moet verbeteren in het huis. Idd, het gevoel van een rilling..."

Wij gaan de werken laten uitvoeren ergens in het voorjaar wanneer het niet meer vriest...

Nogmaals bedankt voor het verslag

Bart,

Je bedoelt waarschijnlijk SLS20 ipv SPS,

Jammer dat er nog niet zoveel ervaring is met SLS20 in vlaanderen, ik vind het een mooi product.

dirk

Toffe reportage, en ferme reclame voor Linssen
Dat je het effect direct merkt, daar twijfel ik geen moment aan.
Er word op dit forum wel vaak neergekeken op maar 5cm isolatie,
maar het verschil tussen 5cm isolatie en niks is veel groter dan tussen 5 en 15cm isolatie.

Hoi Lambert,

Een foto van het staaltje? Is dit de foto met het boorgat of is er iets fout gelopen met het terug bewaren van uw gewijzigd document?

Ja, nu is uw nieuwe versie zichtbaar. Zo te zien zijn de termoparels idd gezeefd op een bepaalde grootte. Dit leidt tot een iets betere isolatiewaarde dan met gewone EPS parels...

PS: ik denk dat een 'save' misschien ook wel volstaat om de nieuwe versie van het document zichtbaar te maken...

Doet me plezier Erwin. Succes ermee.

@Eric, save was niet voldoende, het document stond er nog in zoals ik had aangepast. Enkel de re-publish was nodig.

Lambert, je hebt gelijk, ik heb me met mijn voorbeeld documentje ook laten vangen: een 'save' volstaat niet.
Bij nader toezien is dit ook een beetje normaal omdat dit je de kans geeft om een document aan te passen tot het klaar is om opnieuw gepubliceerd te worden...

Beste Dré,

Met belangstelling heb ik je interessante fotoreportage gelezen. Zoals je weet heb ik PUR laten inspuiten. Is de kostprijs vergelijkbaar met PUR (zie hierboven)?
Het is werkelijk fantastisch dat je het verschil onmiddellijk aanvoelt hé! Onze thermostaat slaat nu ook veel minder aan en de temperatuur zakt inderdaad niet meer zo snel. Ik ben alleen benieuwd naar vriestemperaturen van -5 à 6 °C.
Hoewel de vier gevels bij ons geverfd zijn met een dampopen verf, heb ik tot nu toe ook geen vochtproblemen. Alle open stootvoegen zijn bovendien gedicht met mortel.
Mvg,

Frank

Dré??? Die fotoreportage wil ik ook wel eens lezen.

Kostprijs Thermoparels is juist geen 15€ / m², althans voor mij toch. En goed dat je geen vochtprolemen hebt.

Die temperaturen ... nog even wachten. Ze komen her heel binnenkort aan hoor.

Ik ga de open stootvoegen met gegalvaniseerd kippegaas dichten om muizen te voorkomen. En goed te horen dat je ook geen last hebt van vocht, zelfs met dampopen verf.

Ik dacht dat PUR iets duurder was. Kostprijs voor HR Thermoparels voor mij is juist geen 15€ / m². Met die 5€ / m² subsidie doe ik een mooie deal.

En die -5 à 6 ° ... gaan we binnenkort weten.

Greetz
Lambert.

wij hebben verleden jaar ons huis ook laten na-isoleren (met minerale wol). dit is allemaal perfekt verlopen, maar onze vloer blijft zeeer koud aanvoelen. valt eigenlijk nog meer op dan voor het isoleren. dit geeft natuurlijk niet het gewenste "comfortgevoel".
oplossing?? ik weet wel dat je de onderkant van de welfsels kan isoleren (we hebben een kruipkelder), maar zou dit een verbetering geven ? of is het mogelijk om op de bestaande vloer te isoleren en er bvb parket op te leggen ?
mvg
tom

ons huis is gebouwd in 1952 wat kan ik doen of wat is het beste als spouwisolatie te gebruiken en hoeveel tussenruimte moet mem hebben als tussenruimte? heeft men dan nog genoeg criculatie van lucht of wordt de spouw volledig toegespoten

Pierre, wij hebben in ons 15 jarig huis HR Thermo parels gestoken, 7-8 cm. Isolatie waarde voldoet voor subsidie ea

Enige raad: lezen jong. Hier staat al wat info in deze thread.

Lambert

hallo een goed en gezond 2007. jullie spreken van de kost prijs maar wanneer hebt je het terug verdiend. toen de spouw uitkwam was dat de oplassing een betere isolatie bestond niet nu moet alles zo veel mogelijk dicht zijn want de koud is als een dief in de nacht wat is de waarheid binnen tien of vijftien jaar moet er dan niet alles weer eruit zijn ze niet bezig gelijk met het afval water eerst alles de riool in en nu moet je een regenput zetten

Tja, dat is een beetje koffiedik kijken. Je zult lezen in deze thread dat ik hetzelfde fenomeen had met de isolatie, Thermoblok ploegsteert blok en lege spouw.

Onderzoek, lezen en leren. En uiteindelijk een beslissing nemen. Wat over 15 jaar weer de waarheid is ... no idea. Als ik dat wist, deed ik vaker mee met de lotto.

Dit was volgens mij, voor ons, op dit moment de beste oplossing. En een zeer grote verbetering blijkt ook nog. Maar daar twijfelde ik eigenlijk niet aan.

En terug verdienste ... die ervaring heb ik niet. Dat is voor volgend jaar.

Happy reeding.
Lambert.

ik ga niet over een nacht ijs en ben mischien beetje eigenwijs maar vroeger werd nog al eens de afval inde spouw gegooid en dan wat mortel er op voor verstevening van de buiten muur wat gebeurd er dan krijgt men daardoor geeen koude bruggen want binnen muur is verbonden met buiten muur, gaat die isolatie daarom heen of niet? loop al lang rond met het idee om iets ide spouw te spuiten maar die vragen naar het hoe en welk resultaat geeft het waar kan ik in limburg inlichting krijgen over honderd en een vraag sorry aals ik overkom als en zaag maar eens gedaan is geen weg terug met of zonder resultaat

Hoi Lambert,

net dit topic doorgelezen en zeer interessante informatie. Ik weet het nu zeker over een paar maanden ga ik ook mijn huis laten isoleren met de thermo parels

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen de komende winter!

gr
Jasper

Tja, veel winter hebben we nog nit gehad. We zullen wel zien.

@pierre, spouwonderzoek eventueel, als dat bestaat. Vol is vol, idd, dat vind je ook terug in deze thread.

Greetz
Lambert.

heb vandaag de spouw gemeten en die is maar 6 cm breed is dat genoeg om intespuiten en nog wat bij het opmeten van de muren worden de ramen gezien als muur of worden ze afgetrokken? weeg het op kostprijs tegen verbruik?

Gisteren goed nieuws ontvangen. Mijn aanvraag voor subsidie is goedgekeurd. 5€ per m² en krijg hierbij 1/3 van mijn investering terug betaald.

Ik voorzie dat ik met deze teruggave over 3 à 4 jaar max mijn investering heb terug verdiend. Maar dat moet de praktijk nog uitwijzen.

@Pierre, 6cm is al voldoende, zeker voor subsidie. De vensters werden in mijn geval afgetrokken. En bovenstaande zou je laatste vraag moeten beantwoorden.

Groeten,
Lambert.

DANKJEWEL ..

In 2000 kochten we een huis van 1970. Het huis was nergens geisoleed, voelde altijd koud aan.

De vensters vervingen we in 2000. Van enkel glas naar dubbel geisoleerd glas (K=1,1). Weg waren de valse tochten. 's Avonds moesten de gordijnen niet meer toe. Zeer aangename ervaring.

Het verdiep was 's winters zeer koud. We staken altijd diep onder de lakens, 's nacht uit het bed komen was niet prettig. Vorige winter rolde ik op de zolder dallen 12 cm glaswol uit . Na 2 dagen voelde we een enorm verschil. Als we 's nachts uit het bed kwamen was de bibber weg. In de zomer duurde het langer voordat alles opwarmde.

De positieve ervaringen vd venster en de zolder inspireerde me om de buitenmuren te isoleren. Ik heb maanden onderzoek gedaan; alles onderzocht; deze blog meerdere keren doorgelezen ....

Ik heb gekozen voor PUR . De opdracht ging naar de fimra Pluimers. Twee mannen vulden 180 m2 - 6 cm spouw, 2 dagen werk. Het resultaat mag er zijn ..

De plaatsen waar er geen verwaming was (wasplaatst) is het nu 18,5 gr., voelt helemaal niet meer koud aan. Als die deur van de wasplaats openstaan ... is er geen tocht meer naar de andere vertrekken. Zeer aangenaam.

Onze hoogrendements verwarming (ATAG Blauwe Engel) draaide deze winter non-stop op 17% modulatie met een ketelwater temperatuur 37 gr. als het 6-7 graden buiten is.

Het eerste weekend na de spouw isolatie zien meet ik heel andere waarden ...

Vanmorgen was het 1 gr buiten .. de keteltemperatuur was 37 gr. de modulatie op 17%.
Voorheen was bij 1 gr buiten temp een keteltemp op 37 gr & een modulatie van #!# 25-30% #!#. Op dit moment is het 14:30; het is 8 gr. buiten.. de zon schijnt binnen in de keuken ... en verwarmt ze. De ketel heeft zch rond 11:00 uitgeschakeld .. het is nu 14:30 ... de ketel is nog niet aangegaan. De keuken tempertuur is nog altijd 21 gr. SWEET ...

Aan diegen die nog twijfelen over muur na-isolatie .... zeker doen !!!!

PLUIMERS heeft hier PRIMA werk geleverd. De vakmensen waren zeer vriendelijk, hadden een luisterend oor, ruimde alles netjes op.. na hun job maakte ze de afrekening geen 180 m2 maar 162 m2 hadden ze ingespoten.
Ze sturen me nog een aangepast offerte toe.

Dus nogmaals een DANKJEWEL aan iedereen op dit forum. De uitleg in de blog heeft met gehopen de juiste keuze te nemen.

Groeten,
Hugo

Hugo, wij zijn ook over zoiets aan het nadenken, maar waar we een beetje benauwd voor zijn is dat door een gebrek aan ventilatie de waterdamp zal gaan condenseren om vervolgens schimmel te gaan vormen. Het naisoleren van een bestaand huis lijkt me al niet zo evident, laat staan het aanbrengen van ventilatie in een bestaand huis. Toevallig nog niets opgemerkt i.v.m. waterdamp die condenseert?

Groeten
Mattias

Hallo Mattias,

Even vermelden dat in mijn vorig bericht een klein foutje steekt. De prijs bij Pluimers is 22,26 euro/m². Ik had in excel 21% btw aangerekend en dat moet uiteraard voor renovatie 6% zijn. Uiteraard hangt de prijs ook af van de oppervlakte. Voor mij is dat 230m².

Groeten,

Bart

Bart, lang geleden dat ik nog van je gehoord heb. Fijn dat de kogel door de kerk is en proficiat met je beslissing. Je zal er zeker baat bij hebben.

Bart, alvast bedankt voor de uitgebreide informatie. Ik zal eens zoeken naar dat rekenblad.

Lambert

jehebt het dus laten doen? leverd dat nu al resultaten op blijft het warmer dan voorheen en het vuil van het inspuiten valt dat mee? noten is hier geweest wacht op hunprijsofferte. morgen ga ik eens langs bij duurzaam bouwen in heusden zolder en horen wat ze zeggen. heb enkele buiten muren van binnen geisoleer, sommige keuren het volledig af. laat eens wat horen en ook de anderen die het al gedaan hebben of gaan doen bedankt alvast

Pierre,

Ik merk zowiezo dat de woning langer warm blijft, en sneller opgewarmd is. Bv, bij een buitentemp van 4 à 5° is het nog altijd 20° binnen als de verwarming al bijna 2u uit staat.
En vuil?? helemaal geen last van ... met de HR Thermoparels.

Een verbetering, zeer zeker. Maar vergelijken kwa verbruik met bv. verleden jaar is moeilijk. Enkele faktoren spelen hierin een mee:

- Deze winter is in vergelijking met die van vorig jaar veel zachter.

- Ik heb nergens geen metertjes staan, niet op de CV, niet op Mazout toevoer, enkel een hoogte metertje op de mazout ton van 3300L. Dus alle verbuiken zijn maar indicaties.

- Komt daar nog eens bij dat de nieuwe veranda voor een extra verliespost zorgt, ook al is het allemaal 1.1 glas. Het is een deel van de keuken en wordt niet afgesloten. Daarentegen warmt het minste zonnetje ook weer alles op.

Verbuik momenteel van 3/7/006 tot nu is ongeveer 1650L bij een effectief te verwarmen oppervlak van 81m². Normaal verbruik zit rond de 3000L per jaar. Verleden jaar was het wel meer, ongeveer 3500L.

Verwarmingsperiodes: 7-8u, 15-22u
Voor de rest staat de verwarming uit.

Groeten,
Lambert.

Ik heb deze kolom volledig doorgelezen en ben ook van plan om mijn spouw te laten vullen.
Ook het universitair eindwerk van Pluimers gelezen, zeer interessant trouwens.

Zijn er ook nadelen bij PUR van Pluimers? Komt naar voren als de beste oplossing.

Als 2de beste komt de Thermoparels naar voren, maar er bestaat een kleine kans dat het toch nog los komt en later problemen geeft.

Ik heb met veel aandacht dit draadje gevolgd en ik ben ook van plan om mijn spouw te laten opvullen, dit gaat hoogstwaarschijnlijk gebeuren met PUR - schuim.
Een vraagje echter mijn spouw is bovenaan open, hoe wordt er dan voor gezorgd dat het schuim er langs boven niet uit komt ?
Moet de spouw eerst afgedicht worden ?

Bedankt voor de reacties.

Ik heb vandaag iemand van Linsen Best over de vloer gehad.

Het lijkt me een goede investering en ze hebben veel ervaring.

Het enige wat ik me afvraag is die 10 jaar garantie op waterdoorslag. Waarom 10 jaar en niet 20 of langer.

Zijn er mensen die deze termoparels al vele jaren hebben zitten?

Ik bekijk het nu heel ruim maar wat ben je met 10 jaar garantie als er nadien toch vochtproblemen zijn.

Als er veel schadeclaims zouden zijn na x aantal jaren dan heb je bij een faillisement ook niks aan garantie.

Het lijkt me een zeer goede firma die goed werk leveren.

Als dit bericht negatief overkomt dan is dit niet uit ervaring maar puur een veronderstelling.

Ik heb een spouw van 3-4 cm breed (huis 1928) is dat genoeg om EPS in te spuiten???

Lambert heeft het over subsidie van 5€ per m², waar vraag je deze aan

hans

Hoi Hans,

Subsidie vraag je aan bij je energieleverancier. Dit was voor mij interelectra. Je moet echter aan enkele voorwaarden voldoen, zoals een minimum isolatiewaarde van Rd=1,3.

Ik weet echter niet hoeveel 3-4 cm EPS geeft als Rd waarde. 7 cm HR Thermoparels = 2 dus waarschijnlijk ga je juist niet voldoende halen. Maar dat vraag je best aan de leverancier.

Lambert

Hallo iedereen,

Is er iemand die een firma kent in België die EPS inspuiten? Ik heb vershillende malen gemaild naar Linsen, maar geen antwoord. Dan eergisteren maar eens gebeld en blijkbaar willen ze niet tot in Mechelen komen. Jammer, want ik had nu eindelijk de knoop doorgehakt i.v.m. wat ik met die ongevulde spouw ging doen...

Jo

Hallo iedereen,

Is er iemand die een firma kent in België die EPS inspuiten? Ik heb vershillende malen gemaild naar Linsen, maar geen antwoord. Dan eergisteren maar eens gebeld en blijkbaar willen ze niet tot in Mechelen komen. Jammer, want ik had nu eindelijk de knoop doorgehakt i.v.m. wat ik met die ongevulde spouw ging doen...

Jo

Jo schreef:

"Is er iemand die een firma kent in België die EPS inspuiten? Ik heb vershillende malen gemaild naar Linsen, maar geen antwoord. Dan eergisteren maar eens gebeld en blijkbaar willen ze niet tot in Mechelen komen. Jammer, want ik had nu eindelijk de knoop doorgehakt i.v.m. wat ik met die ongevulde spouw ging doen..."

Dat is straf, ben je zeker dat het Linssen-best was (www.linssen-best.nl) want er zijn wel twee Linssens in de buurt van Best...
Bij mijn weten komen zij in gans Vlaanderen. Is het voor een volledig huis of slechts enkele muren?

Hallo iedereen,

Met veel interesse de discussie gelezen en veel info uit gehaald. Bedankt alvast hiervoor.

Weet er iemand hoe met spouwen opvult als er rolluiken aan wezig zijn?

Niet alleen het gat van het luik zelf (naar buiten) maar ook het gat van het doorvoer lint (naar binnen) is volgens mij een probleem.

Komt het hetgeen ingespoten wordt hier langs alle kanten weer uit of bestaat hier een (eenvoudige) oplossing voor?

Mvg,
Jeroen

@Eric

Jep, ben zeker dat het over de juiste linssen gaat. Heb ondertussen zaterdag nog eens gebeld en iemand ging mij toch nog eens bellen begin van deze week. Morgen is het al woensdag, dus ik vrees er voor... De mevrouw aan de telefoon zij dat ze enkel binnen een straal van 100 km rond utrecht deden. Wij liggen op 108 geloof ik.

Ja het gaat over heel het huis, maar is wel geen grote woning. Maar daarover hebben we het zelfs nog niet gehad... We zien wel nog even afwachten en anders vrijdag zelf nog eens bellen (tot ze me beu zijn en toch komen! )

Groetjes,
Jo

Dat begrijp ik niet goed: bij mij komen ze binnenkort de parels
inblazen en ik woon in Hofstade, vlak bij U. De patron is wel de offerte komen opmaken eind vorig jaar (ik heb de plaatsing uitgesteld tot na de winter omdat ik het risico niet wil lopen om de verlijming door vorst negatief te beinvloeden).
De totale muuroppervlakte is iets van een 150 m2 (met de ramen en deuren afgetrokken).

Misschien hebben ze intussen zoveel succes dank zij de campagne van Al Gore dat ze het niet kunnen bijhouden en dat ze eerst de lokale bestellingen willen uitvoeren

Eric