Metselwerk binnen/buiten muur apart opbouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik voorzie snelbouw 15 cm/ isolatie 6 cm PUR/ luchtspouw 3cm/ gevelsteen.
Dus niet supergeisoleerd, maar voldoende volgens mij als goedgeplaatst zonder koude bruggen.

Mijn architect is echter geen voorstander om de muren apart op te trekken: eerst binnenmuur tot boven, controleren op mortelsresten , dan isolatie aanbrengen, dan gevelsteen.

Hij beweert dat de helft van de aannemers zo niet wil werken en het me duurder gaat uitkomen.

Welke argumenten kan ik aanreiken om dit te ontzenuwen?

Reacties

Luc,

Je architect kan gelijk hebben. De muren apart optrekken kost meer aan de aannemer omdat hij zijn stelling 2 keer moet zetten.

Maar als je dit argument volgt, moet je een slechte aannemer nemen, want die kan goedkoper werken dan een goede aannemer, en moet je minder goede bouwmaterialen gebruiken want die zijn ook goedkoper.

Beschouw het gewoon als een (kleine) meerkost die je eventueel moet betalen om je isolatie goed te plaatsen. Meer nog, zie het als een criterium om de "goede" aannemers van de "slechte" te scheiden.

Mijn aannemer vond dit geen probleem, en heeft hiervoor zelfs geen meerprijs gerekend.

Maar waarom denk je dat dit "voldoende" is ? Voor de prijs van die Pur kun je "meer" (niet alleen centimeters maar ook isolatiewaarde) minerale wol steken. Je moet dan wel minstens 12 a 15 centimeter spouwbreedte hebben. Dit kan weer een aantal aannemers doen afhaken ("dat hebben we nog nooit gedaan, mijnheer, en ik zit 20 jaar in 't vak"), maar een goede aannemer zou hiervoor moeten openstaan.

Mvg

Jan

Jan,
Bedankt voor uw bericht.
Wat is de stelling op dit forum?
Is het mogelijk om dergelijke isolatie correct te plaatsen als men meegaand beide muren opmetst?

Of staat het buiten discussie? --> steeds de muren apart optrekken?

Mijn architect heeft een rare stelling.
Hij beweert dat bij dergelijk systeem men minder ervaren ploegen gebruikt om de binnenmuren op te trekken en voor de buitenmuren meer ervaren metsers.

Ivm de soort isolatie.
Zoveel spouwbreedte hebben we niet voorzien.

Groeten Luc