Balansventilatie in slecht geïsoleerde woning?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onlangs ben ik gestart met de renovatie van een huis die door mijn overgrootouders gebouwd werd begin de jaren 30. Het betreft een halfopen bebouwing met 2 verdiepen en een plat dak in een winkelstraat. Mijn bedoeling is het [url=http://users.telenet.be/zeelaan47/zeelaan47/grondplanOweb.gif]gelijkvloers[/url] te verhuren als handelspand en zelf mijn intrek te nemen op het [url=http://users.telenet.be/zeelaan47/zeelaan47/grondplan1steweb.gif]eerste[/url] en [url=http://users.telenet.be/zeelaan47/zeelaan47/grondplan2deweb.gif]tweede[/url] verdiep.

De buitengevel bestaat uit massieve bakstenen (± 40cm) zonder isolatie. Aangezien de woning onlangs geklasseerd werd als beeldbepalend gebouw, is isoleren langs de buitenzijde helaas uitgesloten! Binnenin zijn de ruimtes nu al vrij klein en aangezien er bij isolatie langs binnen enkele moeilijk te verhelpen koudebruggen zouden ontstaan, lijkt isoleren langs binnen op het eerste gezicht een moeilijk haalbare oplossing!

Eind de jaren ’90 werden alle ramen vervangen door PVC-ramen met dubbele beglazing. Bovendien werden er in heel wat ramen ventilatieroosters voorzien.

De (Renson) ventilatieroosters zijn lelijk, hebben volgens mij weinig effect en zijn binnenin ernstig vervuild. Uitkuisen is uiteraard mogelijk maar wellicht zal vuilophoping een vaak terugkomend probleem zijn. De roosters in mijn slaapkamervensters aan de straatzijde zullen volgens mij ook voor geluidsoverlast zorgen. Eigenlijk zou ik die roosters het liefste verwijderen (zijn momenteel geplaatst in enkele heel kleine glaspartijen en een raam die vervangen dient te worden) en al dan niet vervangen door balansventilatie.

Heeft balansventilatie in een slecht geïsoleerde woning wel zin?

Reacties

waarom niet?

1. ja het heeft zin om geen geluidsoverlast te hebben: als je balansventilatie kiest om te kunnen ventileren zonder roosters zodat het straatlawaai niet binnen kan heeft het zeker zin

2. ja het heeft zin om MINDER warmteverliezen te hebben, want er IS een warmterecuperatie: je zuigt lucht aan uit badkamer en wc en keuken, en als het daar 12° is ga je recupereren uit 12° (terwijl je met roosters de buitenlucht tot -10° zou kunnen binnen krijgen). en meestal is het warmer in die ruimtes, dus recupereer je van een hogere temperatuur.

3. ja het heeft zin als je in putje winter niet met ijskoude buitenlucht wil ventileren (wat plaatselijk toch als koude tocht aanvoelt) maar aan de ventilatiemonden minder koude lucht wil inblazen (omdat we toch een deel warmterecuperatie kunnen doen)

4.ja het heeft zin om je vochtbalans onder controle te krijgen, door te ventileren met warmterecuperatie zal je lucht altijd minder vochtig zijn, en wordt de kans op condens dus kleiner

5. NEEN het heeft geen zin als je hoopt financieel die installatie terug te verdienen binnen de 10 jaar, omdat je niet aan 75% recuperatie van de gemiddelde binnentemperatuur zal geraken zoals voorzien bij de berekening van de financiele terugverdientijd van de balansventilatie in een LEW.

conclusie: het is comfortverhogend qua temperatuur, vochtigheid, geurverwijdering én akoustisch, dus het is interessant (maar het heeft geen positieve terugverdientijd als investering, maar akoustiek geeft geen financiele besparing doch wel een comfortabeler leven)

groeten,
christophe

Je zal er wat aan hebben als je de kierafdichting onder contrôle hebt.
Isolatieniveau is van ondergeschikt belang in dit geval.

Je kunt je voorstellen dat de lucht de makkelijkste weg zoekt. houten vloeren zijn lastig kierdicht te maken zonder grote ingrepen.

Zijn er kieren in overvloed en zijn deze slecht te dichten kun je beter een enkele afzuigbox kiezen.

Je kunt de balansventilatie(toch die van Paul luftung) in overdruk zetten. Hierdoor gaat de aangezogen lucht door de kieren worden gedrukt, zodat het tochtgevoel toch minder zal zijn.
Maar probeer best zoveel mogelijk luchtdicht temaken anders moet de bv te veel aanvoeren tov afvoeren.

Bedankt voor jullie antwoord! Volgende week ga ik 2 dagen naar Batibouw en zal ik zeker ook eens kijken naar de verschillende systemen van balansventilatie!

In de jaren 90 werd het dak nog van nieuwe roofing en isolatie voorzien en zoals reeds vermeld werden alle ramen vervangen door PVC-ramen met dubbele beglazing.

Oorspronkelijk wilde ik dan ook zo weinig mogelijk kosten doen. Een nieuwe trap plaatsen, de oude mazoutketel vervangen door een HR-gascondensatieketel en de elektriciteit vernieuwen, waren zowat de enige grote werken die op het eerst zicht nodig bleken.

Beetje per beetje werd echter de slechte toestand van het gebouw duidelijk. Het hout van het dak die blijkbaar niet vernieuwd werd bij het leggen van de nieuwe roofing en isolatie is op vele plaatsen rot. De CV-leidingen anno 1963 veroorzaakten nog geen problemen maar hoe lang zou het nog duren eer de eerste problemen beginnen? De houten vloerbalken buigen op vele plaatsen door en zijn niet altijd in de muren gemetst waardoor hun draagkracht twijfelachtig is. De volledig noordgevel en de zijgevel op het gelijkvloers heeft last van waterinfiltratie…

Tabula rasa bleek algauw de enige duurzame oplossing te zijn!

De houten vloerplaaten en het plat dak gaan eruit en worden vervangen door Ploegsteert gewelven.
Voor het dak werd een extensief groendak voorzien (regenwater recuperatie is toch maar moeilijk te verwezenlijken). Een zonneboiler ga ik niet meteen plaatsen maar wel de nodige leidingen voorzien, hetzelfde voor zonnepanelen. De oude CV-ketel in de kelder zal verdwijnen en vervangen worden door een gascondensketel op het gelijkvloers voor de te verhuren winkel. Voor mijn appartement werd er één voorzien in het toilet tussen het eerste en tweede verdiep (=korte circuits). De temperatuurregeling in mijn appartement zal hoogstwaarschijnlijk geïntegreerd worden in het Myhome Domotica systeem van Bticino zodat ik optimaal de temperatuur kan regelen en met energie kan omspringen in mijn slecht geïsoleerde woning! Het verwijderen van enkele raamomlijstingen en vensterbanken hebben me overtuigd dat ik het beter meteen overal kon doen want het plakwerk komt los en de openingen tussen de ramen en de muren zijn slechts opgestopt met een dun laagje van een soort wol.

Het gebouw luchtdicht krijgen zal dus geen probleem!

"Je kunt de balansventilatie(toch die van Paul luftung) in overdruk zetten. Hierdoor gaat de aangezogen lucht door de kieren worden gedrukt, zodat het tochtgevoel toch minder zal zijn.
Maar probeer best zoveel mogelijk luchtdicht temaken anders moet de bv te veel aanvoeren tov afvoeren."

Als je in een ruimte enkel inblaast heb je al overdruk in die ruimte Hans, extra overdruk creeren is onzin.
De bedoeling is dat er een luchtstroom onstaat van de ingeblazen ruimtes naar de afgezogen ruimtes.
Als die zo lek als een mandje zijn zullen deze elkaar nooit ontmoeten.
De afgezogen ruimten zuigen buitenlucht aan en de ingeblazen ruimten blaast de lucht uit de kieren naar buiten.

Vandaar is een goede kierdichtheid zo belangrijk is.