hoe koudebruggen LEW in opbouw vermijden ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze LEW zijn we eindelijk uit de modder gekropen en kan het plak en slijpwerk beginnen van binnenmuren en gevelstenen. We hebben, denken we, reeds aan heel wat zaken gedacht om onze woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Zeker naar verwarming toe. Het meeste moeten we natuurlijk nog uitvoeren maar ons 'verlanglijstje' ziet er als volgt uit :
- volle spouwisolatie van 17.5 cm
- silicaatsteen van 14 cm (massa, vocht, temp regelend en extra plusplunt geluidsisolatie)
- geen ramen op het noorden, groot raam zw
- k-waarde glas 0.8
- hout-alu ramen met extra luchtdichting van pro clima
- groendak isolatie van 20 cm
- piramide dak 30 cm isolatie met bijhorende proclima afdichting
- alle muren starten met yton blokken van 25 cm
- isolatie in de vloer van 16 cm
- ook de betontrap naar boven wordt losgekoppeld van de welfsels op de kelder
- traphal van de kelder wordt opgetrokken in yton blokken van 15 cm om de koude ruimte te isoleren van de verwarmde
- balansventilatie met warmteterugwinning en AWW

Toch zitten we nog met een aantal knelpunten :
- verticale betonbalk voor de ondersteuning van de gevel boven het grootste raam. Deze balk rust op de welfsels van de kelder en geeft deze koude door naar de living. De eerste 30 cm zijn afgeschermd doordat er links en rechts ervan yton blokken staan en langs de binnenkant kunnen we een isolatieplaat steken tussen de balk en de chappe. Maar is dit voldoende ?
- Bij de gebr.bodegraven hebben we eindelijk onze 30 cm lange spouwhaken gevonden. Vraag die we hierbij nog hebben is of we voor de boorspouwhaken gaan of voor de slagspouwhaken in combinatie met de isolatieplug. Zorgt deze laatste ervoor dat er geen koudebrug meer is Lof is deze verwaarloosbaar ?
- AAngezien we onze gevelsteen boven de ramen gewoon doormetsen en we meestal afstanden van meer dan 2 m moeten overbruggen zijn we genoodzaakt om onze cadnicijzers vast te maken aan de betonbalk. Hierdoor ontstaat er natuurlijk een koudebrug. Een isolatieplaat tussen het ijzer en de balk is volgens de fabrikant niet wenselijk. We kunnen alle gaten natuurlijk perfect opvullen met rotswol maar het blijft een koudebrug. Iemand een idee om dit toch te vermijden ?

Volgens ons energieprestatie dossier hebben we een totale K-waarde van 22.

Reacties

Bijkomende vraag :
Hoe vangen we de doorboringen voor gevelverlichting op ?
We zouden onderaan de muur (in de uitvullaag) door de
binnenmuur en isolatie kunnen boren en tegen de isolatie
naar boven gaan tot de gewenste hoogte en dan pas door de gevelsteen komen.
We zetten dus eerst de binnenmuur en de isolatie en dan
plaatsen we de wachtbuis. Daar metsen we de gevelsteen tegen en boren daar nadien op de juiste plaats een gat in.
Maar is dit werkbaar voor de metser ?

Heel interesant! Als de specialisten hier op antwoorden, helpen ze mij ook voort. Ons plan moet wel nog goedgekeurd worden. Alle advies is welkom

Dag Bert,

mooi die aandacht voor isolatie!

Een klassieke woning goed isoleren is hééél moeilijk. Zo heb je inderdaad de door jou aangehaalde koudebruggen. In houtskelet heb die problemen veel minder.

Kan je die verticale betonbalk niet vervangen door een houten gelammelleerde balk?

Daar je aan een zeer lage K-waarde komt, doet mij veronderstellen dat je weinig glas hebt?

De verbinding muur/schuindak is klassiek ook zeer moeilijk.

Let er ook op dat de isolatie en luchtdichting (bij het dak)achter de muren doorlopen! In de klassieke bouw gebeurt dit nooit! Daarom zie je de binnenmuren van de zolder afgetekend op het pannendak.

Veel succes!

JB

Jeroen,

Verklaar nader? Tekening?

Wij hebben bij ons in de living twee gewapende betonnen kolommen om het binnenwerk (en buitenwerk hier en daar omhoog te houden).

Wij hebben de koudebrug van de onderzijde "vermindert", door deze kolommen twee cm naar buiten te plaatsen.
Hierdoor werd de breedte in de bekisting 16cm, waarin we 2 cm IB styrofoam hebben gestopt over de hele lengte van de kolom, om de koudebrug van onder af te breken.

We hebben weliswaar twee cm luchtspouw, ter plaatse van de kolommen is er nu geen spouw meer.

beste,

je kan voor de overspanningen van je gevelmetselwerk tot 3m ook gebruik maken van L-ijzers met verhoogde flens die gewoon opliggen aan elke zijde zonder verankering naar binnen. De hoogte van de flens moet je maar laten uitrekenen door de ingenieur.

ben

Zelf heb ik +- ook zoeen probleem, we moeten namelijk boven de garagepoort in de kelder een balk gieten, eerst is die aangegoten voorgesteld, maar dat wordt met een KORBO profiel opgelost.
Maar, de balk rust op de keldermuur en loopt door tot in de binnenmuur van het gelijkvloers, dan heb ik daar toch een koudebrug of ben ik mis?
Kan dit vermeden worden?