voltaïsche zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
Met dank

Reacties

Marc04

Het klop dat er nogal wat zonnpanelen in China gemaakt worden, zij zijn zeker de grootste producent van thermische zonnepanelen en vacuumbuizen, maar van een zeer bedenkelijke kwaliteit. Maar ook daar zit er koren tussen het kaf.
Ik vermoed dat het met de chinese PV-panelen hetzelfde gestekld is als met al hun andere exportartikelen, spotgoedkope kopieen van bedenkelijke kwaliteit. Maar dat wil niet zeggen dat er geen uitzonderingen zijn, wie zal het zeggen? PV panelen zijn nogal duur, en de vernoemde verkoper in het bijzonder.

Hans

Via PV-prive heeft men mij gecontacteerd vanuit het bedrijf Schuco. Wil je dan zeggen dat we op voorhand al moeten twijfelen om zonne-energie te nemen? Of toch maar kiezen voor zonne-energie met Schüco-panelen?

vriendelijke groeten

Davy

dag marc.een andere concurent afbreken op een beurs is volgens mij een laagbijdegrondse manier om klanten te lokken en voor mij valt zo een verkoper zo al door de mand.
ik denk niet dat er zoveel verschil zit in de verschillende merken.echte vergelijkbare testen zijn er nog niet op gedaan denk ik.

idd, in china zal ook goed én slecht zitten.
bij de verkoop is er normaal de garantie dat ze na 20 jaar nog 85% van hun capaciteit hebben bij sommige panelen dacht ik.

groeten,
christophe

Hallo,

Die garantie van 85% na 20 jaar is zelfs een minimum, speciaal voor de iso-norm. Normaal gezien hebben ze een hoger rendement.

@Christophe:
Dus die PV-panelen van Schüco zijn goed?
Wij verwachten half januari een voorstel van de firma die ons gecontacteerd heeft voor Ecopower (PV-prive).

groeten

Davy

Schüco was een van de deelnemende firma's aan de zonneslag in Leopoldsburg begin dit jaar.

Herhaaldelijk werden ons opbrengstgegevens beloofd van bestaande installatie's die door schüco geplaatst waren...

Tot op vandaag heb ik nog niks ontvangen .. !

Hun prijs was zeeer scherp zoveel is zeker ... en daar is de groep deelnemers dan ook voor gevallen.

Ik heb echter geleerd dat goedkoop achteraf vaak duurkoop blijkt te zijn.

Die opbrengstgarantie is natuurlijk heel leuk op papier, maar ik wil dat in de praktijk ook wel eens zien werken.

Er zijn zoveel faktoren die een (negatieve) invloed op de opbrengst kunnen hebben ... beschaduwing, invertorstoringen, niet perfecte oriëntatie, ... en die dus kunnen gebruikt worden om een lagere opbrengst te verklaren.

dirk

Op www.leee.supsi.ch kun je alle merken met elkaar vergelijken wat opbrengst betreft.

hoeveel kost zo'n zonnepaneel (alleen paneel) nu eigenlijk want ik vind dat bijna nergens terug...

IPV alleen naar de prijs te kijken, kunt ge beter ook eens naar het merk kijken.
Ze geven allemaal 25 jaar garantie op 80% ...

Garantie heb je dus vooral nodig na vele jaren...

Hoe groot denk je dat de kans is dat fabriekske HUPPELDEPUP waar nog geen kat van gehoord heeft binnen 15 of 20 jaar nog bestaat en niet gewoon binnen enkele jaren sluit en terug begint onder een andere naam om zo van alle garanties vanaf te zijn (zo zijn er heeeel veel !)

Er zijn ook merken als Sharp die al 20 jaar bestaan en waarschijnlijk is de kans groot dat die binnen x-jaar nog steeds bestaan, is trouwens één van de betere (beste) merken heb ik gehoord.

Zeker heb je gelijk Marc, maar ze zoeken toch wel altijd een uitvlucht om niet te moeten betalen, of een ellende lange procedure te moeten volgen. En dan zijn er nog de kleine lettertjes.

Ik geloof dat zelfs moeilijk van de meer bekende merken.

@Hans, ben eens op die site gaan kijken, maar vond daar niet echt vergelijkende informatie.

Greetz
Lambert.

En ...

In hoeverre bestaat een PV fabricant nog over 25 jaar. Ik denk dat we dan al alles vervangen hebben ... door betere en goedkopere panelen ... met meer opbrengst. Daarbij ze zullen toch altijd iets zoeken om niets te moeten doen, zoals verzekeringsmaatschappijen ook altijd doen

Lambert.

Is het nu zo dat er nog steeds een dalende lijn zit in de kostprijs van die panelen? Of ligt die prijs nu al lange tijd op hetzelfde niveau?

Denk er zelf ook over deze te nemen, maar momenteel vind ik ze nog echt te duur.

Is het nu zo dat er nog steeds een dalende lijn zit in de kostprijs van die panelen? Of ligt die prijs nu al lange tijd op hetzelfde niveau?

Denk er zelf ook over deze te nemen, maar momenteel vind ik ze nog echt te duur.

Hoi
Klopt het dat een omvormer beter altijd op z'n maximuum werkt (overcompenseren) om zo een beter rendement te krijgen?
Schuco, Sharp? Waar vind ik de kostprijs?
Dankjewel

Er is mij ook door 3 verschillende partijen geadviseerd om de omvormer op zijn maximum te laten werken. Het rendement is daar iets beter dan iets lager, het zou een kwestie zijn van enkele procenten maar toch de moeite.
De reden waarom dit zo is hebben ze ook uitgelegd maar ben ik inmiddels vergeten. Ik heb wel berekeningen van 3 omvormers gezien met dezelfde set panelen. Uit deze berekeningen met curve kwam ook het bovenstaande naar voor.

Ik dacht dat de prijs van Sharp op ongeveer 6euro/Wp ligt. Ze zijn ong 20% duurder dan andere van dezelfde afmetingen. Ze leveren ook meer Wp per oppervlakte. Op lange termijn verdien je die 20% er waarschijnlijk wel uit indien je een beperkt dakoppervlak hebt.
Als je op de duitse sites van PV forum gaat kijken zie je dat ze op dezelfde plaatsen altijd beter presteren dan andere goedkopere merken.
Ik ben van mening dat als je veel/genoeg dakoppervlakte hebt dat je ook voor de andere kan opteren.
Heb je een beperkt dakoppervlak en een ruim budget zou ik voor Sharp kiezen. Er nog betere maar die zijn nog veel duurder bvb. de panelen v. Boeing
succes

Krivas

Voor het eerst is er een lichte daling van de panelen, deze situeert zich tussen de 5 a 8%. Wat de toekomst biedt????

Luc

Klopt, maar dat lukt je nooit. Je kan wel op verschillende manieren dimensioneren:
- je dimensioneert de wisselrichter dusdanig dat hij op zijn maximum vermogen werkt bij volle zon. Dat houdt in dat hij dus 99% van de tijd onder z'n maximum zit.
- je gaat naar 110 tot 120%. Bij volle zon, zal een deeltje afgesneden worden, maar je zit wat langer op z'n maximum te werken. Op die manier verlies je wel wat opbrengst, maar de wisselrichter heeft een beter jaarrendement.
Belangrijker is de spanning voldoende hoog te houden. De meeste wisselrichters kunnen zo'n 500 volt aan, maar wat er dikwijls niet bij vermeld wordt, is dat ze uitschakelen zodra de spanning zakt onder de 150 a 200 volt! Dit wel merkafhankelijk.

Hans

De prijs van 6 Euro W/piek is dit inbegrepen met omvormer?

wat weten jullie over de opbouw van deze panelen. Ik ben momenteel met twee leveranciers bezig die verschillende informatie doorgeven. De ene zegt best in het dakvlak en de pannen weg te nemen de andere plaats deze met beugels boven de pannen.
Momenteel is mijn beste prijs €6,675 W/piek
gr

Paul
marc04 schrijft:
> Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
> Met dank

marc04 schrijft:
> Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
> Met dank

Ach, allemaal koffiedik kijken. Heb ook enkele deals lopen, Suntech (bestaat al van 2001) en Solarfun. Zit momenteel aan €5.2287 per W/piek met SunTech, excl. BTW. Ga ik voor Sanyo, dan zit ik al direct aan €6.1749 (ongeveer)

Sanyo, minder garantie op paneel zelf en maar 20 jaar garantie. Ook iets betere performantie bij hogere temp, maar ook hogere toleranties dan de Suntech.

Hoe meer panelen je bekijkt, hoe moeilijker het wordt. En er is altijd wel wat. Ik kan trouwens moeilijk geloven dat over 25 jaar nog iemand garantie geeft. Ze vinden wel altijd uitvluchten. Iemand de kleine lettertjes al gelezen?

Daarbij, over 20 jaar zijn de panelen beter, beter en waarschijnlijk een heel stuk goedkoper. De panelen die ik nu zal aankopen, zullen hopelijk zeker de 8 jaar voldoen die ik nodig heb voor mijn investering terug te verdienen. Alles wat er dan bij komt, is pure winst.

Electrische groetjes
Electra.

Beste Paul, de ong 6 euro per Wp voor de Sharp is zonder omvormer. Ik dacht dat de Shucos eigenlijk Sharps zijn.

Als je nr de nederlandse en duitse sites kijkt zie je dat de panelen minder goed gaan presteren bij hogere temperaturen. Dit is de reden waarom zit beter op het dak worden gemonteerd ipv in het dak.
Enkelingen hebben geexperimenteerd met koeling van de panelen maar dit is volgens mijn info nog niet commercieel interessant genoeg naar rendement.

Wat de Chineese produkten betreft: Het is zoals zoveel jaren geleden met de Japanse produkten.
Kijk trouwens eens in het dagelijks leven hoeveel produkten er al made in china zijn!
Er zijn daar inderdaad zoals overal (ook made in Germany) kwalitatief bedenkelijke produkten en goeie produkten.

Vandaag de dag worden er zeer veel Merk produkten daar goedkoop geproduceerd/geassembleerd, ook de PV panelen.
Kijk ook naar de thermische zonne installaties: de heatpipes zijn ontwikkeld in China en ze hebben er 10 of 15j een patent op gehad. Nadien is het Westen ze ook gaan produceren.

Beste Paul, best nog eens verder zoeken naar leveranciers. Mijn prijs is incl. omvormer en installatie

Tja Marc, er zal altijd iets goedkoper en beter zijn. En we zullen altijd wel te vroeg komen. Maar uiteindelijk moet je eens een keuze maken.

Gezien Sanyo-panelen de enige panelen zijn die tot 10% meer rendement geven bij hogere temperaturen, vermoed ik dat het inwerken van deze panelen in het dak dan de beste keuze is?

Als Sanyo-panelen (nominaal) 215 Kwp kunnen geven, zou dat dan bij hoge temperaturen plus 10% zijn of zowat 236 Kwp?

Bij de vergelijking met andere panelen ging ik eerder uit van de laagste waarden. Voor Schuco 175 is dit gegarandeerd (op papier +5%/-0%)op 175 Kwp en voor Sanyo 215 (plus 10%/min 5%) op 204,25 Kwp.

Op de website van Schuco vind je heel wat foto's en reclame maar geen technische gegevens, noch op de Belgische, Nederlandse of Duitse moedersite.

Luc,

Op de technische fiche van die Sanyo-panelen die jij bedoelt zal je zien dat de 10% meer opbrengst in vergelijking is met andere zonnepanelen. Dus de Sanyo hybride panelen leveren ook minder op bij hogere temperaturen. De temperatuurscoefficient zal ook negatief zijn maar dan -0.25%/K ipv -0.5%/K.

Albrecht

Vandaag offerte gekregen voor een installatie van 31.05 m2, 3.726kWp.
Deze installatie zou me 3167.1 kWh opbrengen en zou me 20448 euro(btw incl) kosten na aftrek van subsidies.
Rekening houdend met groene stroom en besparing op energiefactuur zou die me jaarlijks 1964 euro opbrengen, en dus na ongeveer 11 jaar afbetaald zijn.

Om 25000 euro te lenen op 15 jaar kost het me 2256euro jaarlijks, met een 300euro op te leggen kost me de lening niks.

Is toch moeilijk te geloven, dan vraag ik me af waarom we hier niet allemaal opspringen. Zoals het bij mij overkomt: bijna niks investeren en na 11 jaar netto 1767 euro jaarlijks verdienen.

Garantie op paneelvermogen na 10 jaar min 90%, na 25 jaar min 80%.

Zie ik iets over het hoofd om hier niet zomaar op in te gaan?

Dario,

heb je rekening gehouden met het feit dat alles boven 3kWp niet gesubsidieerd wordt? Je zal maar subsidies krijgen tot 3kWp, de verhouding van je investering boven 3kWp wordt niet gesubsidieerd.

Maar idd; op dit ogenblik is het zeer voordelig dankzij belastingaftrek subsidies en groene stroom certificaten.
Hier een bestelde installatie van 2.9kWp voor ongeveer 17.000 Euro (via PV-prive van Ecopower), lening 16.000 Euro op 15 jaar: opbrengst en kost lening zijn in evenwicht. Ik krijg dus eigenlijk een deel geld in handen (een 3500Euro) op twee jaar tijd van de belastingaftrek en subsidies, ze kosten mij op jaarbasis niets en na 15 jaar brengen ze me jaarlijks nog 1.500 Euro op (totdat ik geen groene stroom certificaten meer krijg, nadien nog enkel de besparing in verbruik, een 350 Euro op jaarbasis).

Walter

Dario
Indien ik het nog uit mijn hoofd ken zonder het op te zoeken:
10m2 zou 1Kwpiek leveren en zou op jaarbasis (à 100%)zo'n 850Kwh leveren (gemiddeld).
De beloofde opbrengst lijkt me enigzinds aan de hoge kant.
Hou rekening met de onkosten tijdens de levensduur (oa omvormer).
Zijn de groenestroomcertificaten nu reeds voor de komende 20j vastgelegd? Er is toch dit jaar een onderhandelingsronde omtrent de prijzen?

Walter,
Ja, er is rekening gehouden met het feit dat boven de 3kWp niet gesubsidieerd wordt.

Marc,
Ik ga ervan uit dat de beloofde 20j groene stroomcertificaat blijven gelden.

Ik dacht dat alleen de 10% investeringssteun in het gedrang komt als "de pot" leeg is, en niet de groenestroomcerticificaten.

Het betreft hier een nieuwbouw, dus misschien wacht ik beter nog 5 jaar om de BTW-kosten te verlagen, dat scheeld toch ook al gauw 3000 euro.

Ik ben sinds november 2006 opzoek naar een firma die PV -panelen plaatst. Ik heb in het geheel 6 firma's gecontacteerd en welgeteld 1 offerte gekregen. Wie kent er een serieuze firma?
We hebben reeds een zonneboiler van viessmann, maar zij ondersteunen geen leveranciers voor particulieren PV- panelen.

Nog straffer: ik heb een bende gecontacteerd voor het dak van een bedrijf vol panelen te gooien en er hebben er maar 2 gereageerd...

Myriam en Jandc, Ik heb eind januari 8 firma's gecontacteerd (gemaild), en heb er van 5 in totaal 9 offertes gehad. Namen? Mail maar. Ik heb wel begrepen dat ze het allen zeer druk hebben, echter er is er maar eentje die niet binnen de twee weken een plaatsbezoek bracht.

Allen,

dat ze niet allemaal reageren, dat komt volgens mij door een aantal zaken:
- ze hebben werk zat
- ook in andere branches komt dit voor
- bepaalde werken liggen hen niet ( te groot, te ...)

Wat betreft de opbrengst zou ik nog volgende willen zeggen: gisteren liggen onze panelen (SHARP) er precies 2 jaar, er is 1.353Wp geïnstalleerd en de teller van de meter staat op 2669kWh. Oftewel 986kWh/Wp per jaar, niet slecht als je het mij vraagt!

MVG, Piggy

Hallo,

Iemand ervaring met panelen Yingli Solar 175 WP ?

Peter

Kijk op onderstaande link, daar vind je een vergelijking van pv-modules en inverters welliswaar van hun technische eigenschappen naar amerikaanse maatstaven en geen in-the-field gegevens.Die vind je wel op de tweede link.

1a)www.consumerenergycenter.org/cgi-bin/eligible_pvmodules.cgi
1b)www.consumerenergycenter.org/cgi-bin/eligible_inverters.cgi

2)www.isaac.supsi.ch/.../comparison%20and%20behaviour%20of%20pv%20modules… -

2)www.isaac.supsi.ch/.../vc3.48%20-%2018%20types%20of%20pv%20modules%20un… -

Er schijnen heel wat nieuwe ontwikkelingen te zijn in zonnepaneelland.
Ik vind waarden van boven de 40% zonneopbrengst!

Als ik dat vergelijk met de zonnepanelen die Ecostream in Adegem voorstelt:
14,15% rendement van de zonnecellen, 12,5% rendement van de module.
Mijn subsidieaanvraag voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen is
al goedgekeurd, maar ik vraag me af of ik toch beter niet wacht om te
installeren.

http://www.spectrolab.com/prd/terres/cell-main.htm
http://www.gizmag.com/go/6563/

Dirk,

Die twee links onderaan geven als resultaat 'page not found'. Wellicht moet dat beletselteken ook volledig worden ingevuld? Zie je het eens na?

Bob,

Ik zoek het merk SPECTROLAB op de link die dirk heeft geplaatst, en vreemd genoeg vind ik dat merk niet terug in de toch zeer omstandige lijst. Zou SPECTROLAB zijn panelen verkopen/commercialiseren onder een andere naam?

"Spectrolab, the world's leading manufacturer of space solar cells and panels."

ik denk nogal duur voor de gewone consument ...

bel eens met Ikaros solar uit Lier, zeer goede firma, kwaliteitsmaterialen, administratief goed met subsidie aanvragen en onklopbare prijzen

Voor Myrian van 09-03-2007

Als je nog op zoek bent naar een leverancier en een plaatsingdienst voor zonnepanelen dan kunt u mij altijd een mail sturen naar thijs.guido.bvba@skynet.be Ik kan zonnepanelen plaatsen voor een voordelige prijs en al het papier neem ik voor mijn rekening + ik ben geregisteerd
Vraag vrijblijvend inlichtingen en/of prijsofferte
Groeten GUIDO

Hallo,
Ik lees jullie discussie. Kijk ook eens op http://www.solar-id.nl/print_prijslijst.htm voor goede prijzen in Nederland.
Groet,
Dennis

Het Vlaams Energieagentschap neemt zich voor de tijdige en kwalitatieve uitvoering van de projecten van nabij op te volgen en per leverancier een overzicht te publiceren van de projecten die niet voldeden aan de uitbetalingsvoorwaarden van de ondertekende subsidieovereenkomsten.

Er kunnen nog 50 aanvragen geregistreerd worden (dd. 12 april 2007).

Uit http://www.energiesparen.be/duurzame_energie/zon/pv/extra_investeringssteun.php

Het zal niet tot mei duren vooraleer de subsidieregeling zal afgesloten worden. Spijtig voor het milieu.

Subsidieregeling werd al afgesloten.
Brute pech
marc04 wrote:
> Op batibouw bij Shuco geweest voor informatie. Bij een andere stand Izin wordt Schuco afgebroken omdat de zonnepanelen gemaakt worden in China. Ik vond dit maar een belachelijk verkoopsargument van Izin, alleszins het feit dat deze laatste veel duurder is. Welke zonnepanelen zijn dan van betere kwaliteit of levensduur. Welk merk biedt dan de beste prijs - kwaliteit.
> Met dank

Dennis, zeer interessante prijzen. Maar waarschijnlijk komen die niet in aanmerking als je subsidie wenst in Belgie.

Lambert.

Ik volg dit topic ook al een tijdje.
Ik overweeg een installatie van 3600Kwatt/piek.
Enige probleem is dat het voor dit jaar nipt wordt financieel gezien.Langs de andere kant als ik wacht tot volgend jaar mis ik misschien de garantie op groene stroom certificaten.Worden ze afgeschaft;gaanze van 450 naar 380 euro per 1000Kwh??Wie zal het zeggen...

Ik heb hier 3 offertes:

ecostream 5.8 per watt piek
natec 5.6 per watt piek
ikaros 5.32 per watt piek

Voorkeur gaat naar ikaros gezien de prijs.Gebruiken aleo panelen en solarmax omvormers.

chris

Zeer interessante prijzen...
De enige concrete prijs die ik ontving na aanschrijven van 8 plaatsers zat aan 6.7 per Wp ((aquasolar) !
Wel voor een klein installatietje, 1260 Wp.

Vanwaar heb je de geruchten van 380 EUR voor de certificaten ?

Ik heb hier een live monitoring gevonden van een 2700Wpiek instalatie :

http://www.pv-solar24.info/

chris

ben ook bezig met offertes. Soltech in Hoegaarden biedt goede voorwaarden, werken met de panelen van Photovoltech, een spinoff van o.a. Electrabel in Tienen.
Wie weet iets meer over de certificaten. Ik lees hier over eventuele daling van 450 naar 380 euro.
Ik dacht dat die 450 euro 20 jaar gegarandeerd was... klopt dit dan niet?
Graag info
Normaal beslis ik volgende week.

De daling van de prijs voor groenestroomcertificaten is enkel voor de nieuwe installaties. Voor bestaande PV verandert er niets. Je krijgt 20 jaar dezelfde prijs voor je geproduceerde stroom: er is ook geen indexatie dus elk jaar vermindert de waarde. Over 10 jaar krijg je nog altijd maar 0,45€ per kWh...