Vlaanderen krijgt vier passief-scholen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De komende jaren worden in Vlaanderen vier passief-scholen gebouwd. Dat zijn scholen die dankzij hun energiezuinige bouw bijna geen verwarming nodig hebben.

bron: http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/070221EnergieSchool/index.shtml

Reacties

Wat wil je met deze post nu zeggen? Ik denk dat iedereen hier op het forum dit nieuws wel zullen gehoord hebben. Of is dit hier eerder een nieuwsforum ipv een discussieforum?

én de nieuwe schoolgebouwen moeten "maar" 30% minder energie verbruiken!

Waarom in godsnaam niet 2 of 3 maal minder?

30% is gewoon belachelijk!

In 2020 geen scholen meer zonder dakisolatie of enkel glas... waarom niet passiefnorm als bouwstandaard voor scholen en overheidsgebouwen?

Dit is puur een kwestie van politieke wil....

JB

Jeroen,

geld groeit nog altijd niet aan de bomen. Ik heb liever dat er 220 scholen aan E70 worden geplaatst dan 50 in passiefstandaard.

Wie zegt trouwens dat de passiefstandaar de meest logische keuze is voor een school? De bezettingsgraad is enorm laag. Passief is in de eerste plaats een concept voor woongebouwen. Zomaar kopiëren naar andere gebouwen is m.i. verkeerd omdat de energiebalans misschien anders ligt.

Welk E peil denk je trouwens dat een passiefschool haalt ?

Geert

Alweer geld weggesmeten: ze gaan naar Duitsland kijken terwijl er hier één staat (Beernem). En nu gaan ze (lees binnen een paar jaar) een paar proefprojecten bouwen en nadien evalueren. Hebben ze dan niets kunnen vaststellen in Duitsland? We zullen maar trachten positief te blijven en stellen: 't is (alweer)een begin zeker? Arm België.

Er wordt gewerkt aan die E70 norm. Het WTCB heeft in opdracht van de minister gezocht naar een economisch optimum, wat betreft investeringen en besparingen. Zo komen ze op E70 uit. Maar het WTCB is jammer genoeg gestopt met vergelijken bij E60. PHP heeft dus voorgesteld om die denkoefening eens te herhalen, maar ook E50, E40,... in de vergelijking op te nemen. Uit vroegere onderzoeken blijkt dat de passiefhuisnorm een tweede economisch optimum vormt, dus er is nog hoop
enne, idd, we mogen in België al blij zijn dat er iets gedaan wordt. Ik lees net in de krant dat uit een onderzoek van 2001 blijkt dat 60% van de scholen enkel glas heeft, en 70% geen isolatie in het dak heeft. Nog veel werk aan de winkel!

Ben deze week nog op een grote school geweest, en inderdaad op de meeste plaatsen nog enkel glas,
Als je hoort over welke verbruiken men daar spreek, 't is om achterover te valln. De grootste kost van die school is de stookkosten.

@Jan: Ik wil met deze post helemaal niets zeggen. Gewoon de mensen die het niet gehoord/gelezen/gezien hebben op de hoogte houden. Maar als dit forum daar niet voor dient mij ook goed

Inderdaad Jeroen B,

Dit is puur een kwestie van politieke wil....

Met één pennetrek kan men beslissen dat alle nieuwe schoolgebouwen PH moeten zijn.

Een PH school hoeft zelfs niet echt veel meer te kosten dan een "gewone", en is op iets langere termijn zowiezo de goedkoopste oplossing.

Waarom dus nog langer aarzelen ??

Misschien is het belangrijkste obstakel wel... geschikte architecten en aannemers vinden.

@ Geert,

Ik denk dat PH de perfecte standaard is voor schoolgebouwen.

Je zit namelijk met zeer veel interne warmtebronnen .. namelijk :

- de leerlingen zelf
- de verlichting
- de vele PC's die in scholen warmte staan af te geven.

Er zal daardoor eerder sprake zijn van "overtollige warmte wegventileren" dan van "stoken"

In de periode dat door al deze interne warmtebronnen oververhitting dreigt (zomermaanden) is het gebouw niet in gebruik.

Dirk

Dirk,

ik ben die verhalen stilaan wel beu van passiefgebouwen die niet meer kosten. Allemaal goed en wel als je zelf een stuk doet of met strobalen werkt....
Bij openbare aanbestedingen kan dat al zeker niet én je hebt geen zicht op welke aannemer die de aanbesteding binnenrijft.

Reken dus maar op een meerprijs van 15 tot 20%. Dat los je niet zo maar op met een pennentrek.

Het is niet omdat een gebouw grote interne winsten heeft, dat het zomaar een passiefgebouw moet worden. In tegendeel zelfs. Vergeet ook niet dat in juni en september er ook kinderen in de klas zitten. Je moet dus omzichtig te werk gaan voor je koelconcept.

En wanneer er een groot verschil is in bezetting tussen verschillende klaslokalen, wil ik ook wel eens zien hoe de ventilatie uitgevoerd gaat worden. Eén warmwaterbatterij voor heel de school ?

Je gaat dus terug naar een individuele warmteregeling per zone met verschillende warmwaterbatterijen. Gevolg ? Extra leidingen, pompenergie, water dat aan 50-70°C wordt rondgepompt etc ...

Het blijft een goed concept, maar sommige mensen vergeten wel eens dat een school of een kantoor geen woning is en dat je dus met een aantal heel specifieke problemen zit die je niet zomaar even oplost.

Ik vind het dus een goede oplossing dat er E70 scholen gebouwd worden en dat er 4 passieve als experiment gebouwd worden. Die passieve zullen waarschijnlijk een Epeil hebben tussen E40 en E65 naargelang het HVAC concept, dus die verhaaltjes van een factor 2, 3 of 4, vergeet het maar.
het Epeil kijkt gelukkig ook naar elektriciteitsverbruik en pompenergie en dat vergeten de passiefhuisadepten wel eens mee te rekenen...

Geert

geert,

dat het bij aanbestedingen voorlopig nog 15 à 20% (of zelfs meer) meerkost betekend geef ik je groot gelijk in! waarom? omdat de aannemers niet weten waar ze voor inschrijven.

maar als ze EERST een GROTE sensibilisering én begeleiding zouden doen van de aannemers die frequent aan dergelijke aanbestedingen deelnemen zal het zeker wel betaalbaar kunnen worden.

een A+ koelkast is ook veeeeel duurder dan een D-klasse koelkast. maar na 10 jaar gebruik blijkt de totaalkost (aankoop + verbruik) van die A+ ineens veeeeel goedkoper te zijn!
het concept van PHbouwen en LEW bouwen is dan ook van bewust 1000n euros meer uit te geven maar dan ook te merken dat je verwarmingsfactuur kan dalen tot 25 euro per maand (onze woning) à 5 euro per maand (één van de gecertificeerde passiefhuizen)!!
dus van terugverdientijd van je investering is er zeker sprake!

die ontwetendheid van aannemers is soms wel frapant. had enkele weken geleden een lastenboek voor een totale verbouwing rondgestuurd, en bij "luchtdichting randafdichting" schreef de aannemer aan een belachelijk hoge prijs in, de vlakken luchtdichting schreef hij dan weer belachelijk goedkoop in, en bij het hoofdstuk "papiervlokken" schreef hij "fermacell?" en schreef in aan 1000 euro/m³...
wist dus duidelijk niet waar het over ging! in plaats van dat dan open te laten...

eens iedereen goed is voorgelicht denk ik dat het zeker interessant is om voor projecten zo dicht mogelijk bij het passiefhuisconcept te proberen werken, want dat concept is volgens mij onder alle toepassingen interessant!
zeer zeer zeer goed isoleren én efficient ventileren en verwarmen BLIJFT het enige concept om de CO2 uitstoot te verminderen.

groeten,
christophe

Akkoord Christophe. Maar een aannemer bouwt niet passief op routine omdat hij een foldertje heeft gehad. Dat heeft met ervaring te maken. En dat kost tijd.

Maar nogmaals: De energiebalans (verhouding brandstof, elektriciteit, hulpenergie) ligt bij grote gebouwen anders dan bij woningen. De normen naar legionella en brand maken het allemaal ook net iets ingewikkelder (en duurder)dan bij een privéwoning.

Woningen passief ? Ok, direct akkoord, als je het budget hebt. Maar wat ben je met een verwarmingskost van 15 kWh/m² bij een school/kantoor/... als je misschien nog een grote elektriciteitskost hebt ?

Als het budget geen probleem is, dan doe je maar de full option. Maar bij scholen is het meestal wel afwegen welke investering het meest uithaalt. En dan kan het al eens van gezond verstand betuigen om een goede LEW te zetten.

Geert

het filmpje van Beernem werd getoond op de busreis naar duitsland

MVG
Stefan