nutsvoorzieningen ontbreken: wat nu?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste heren,

Ik ben de gelukkige eigenaar van een stuk bouwgrond op het platteland met slechts 1 probleem: alle nutsvoorzieningen ontbreken op dit moment.

Deze kunnen aangelegd worden mits de hele administratieve rompslomp en buitensporige kosten.

Ik vroeg mij eigenlijk af nutsvoorzieningen zoals:
- electriciteit
- verwarming
- water
zelfstandig kunnen gecreeerd worden zonder interventie van nutsbedrijven zoals (electrabel, gaselwest,...)

Water:
Voor water heb ik reeds gehoord van boorputten tot een 10-20 meter in de grond. Moet men echter niet verplicht aangesloten zijn op het waterleidingsnet voor nieuwbouw?

Verwarming
Voor verwarming ken ik reeds cv ketels op pellets, of een voorraadketel butaan.

Electriciteit:
Mijn vraag blijft wat te doen voor de electriciteit.
En blijft dit alles beperkt tot een investering onder 25000euro. (Wat nu de investering is voor de aanleg van gasleidingen en electriciteit).
Ook de kosten voor onderhoud van die installatie zouden moeten beperkt blijven natuurlijk.

Zijn er geen installaties die het maken van warmte en eletriciteit combineren.

Help mij!!!

Reacties

's Nachts voldoende electriciteit opwekken voor frigo, diepvries, verlichting lijkt me enkel haalbaar met behulp van een generator. Photovoltaïsche energie opslaan op batterijen kan wel, maar zijn die laatste dan krachtig genoeg? Idem bij windstilte qua windenergie. Stel dat er twee dagen sneeuw op je dak ligt of het is dagen windstil.

Zal het water uit zo'n boorput drinkbaar zijn? In agrarisch gebied wordt er kwistig met fosfaten en nitraten gespoten. Je zult dan aangewezen zijn om flessenwater te kopen voor soep, koffie, eten klaar te maken,.... Mijn schoonbroer zat vroeger in dezelfde situatie en hij vulde wekelijks enkele bidons met kraanwater van de familie, tot de watermaatschappij besliste om uitzonderlijk verafgelegen huizen te voorzien van kraantjeswater.

Je kunt een pelletbrander combineren met een Stirling motor die electriciteit kan opwekken. De vraag is dan wel of je ongebruikte stroom niet moet kunnen terugleveren aan het net of ergens anders moet kunnen opslaan. Een pelletbrander met 3Kw stirlingmotor kost echter al ca. €25.000 (www.sunmachine.de).

Je kunt ook overwegen om te verwarmen/koelen/vriezen op propaan. Er bestaan speciale vaatwassers, koel- en vrieskasten die hiervoor geschikt zijn. Voor de vaatwasser heb je echter nog steeds een electrische pomp nodig.
Overige stroombronnen kunnen makkelijk op 12/24V draaien (zie bestaande campertechnieken).

Je mag een boorput alleen na goedkeuring door een bepaalde instantie gebruiken als drinkwaterbron. Je kunt natuurlijk wel een grijs (regen)watercircuit aanleggen en een klein gedeelte via een tank die je laat volpompen met schoon drinkwater.

Ik betwijfel trouwens of dit alles goedkoper zal zijn dan het laten aanleggen van de standaard nutsvoorzieningen (gas heb je trouwens niet nodig, water en stroom zijn wel handig). Ik denk ook dat het de courantheid van je huis bij een eventuele verkoop niet ten goede zal komen.

Ik heb momenteel te weinig tijd om uitgebreid te reageren maar:

Al eens overwogen om alles op laagspanning te installeren zoals in een caravan of zoals op een binnenschip. Dit is bovendien héél goed combineerbaar met PV zonnepanelen (zonder omvormers!).
(Misschien wel een kleine omvormer voor bv. een PC).

Drinkwater: Filter je water over de wortels een plantensysteem en plaats op het einde een keramisch filter (milieuvriendelijk) of een UV-lamp systeem (dit gebruikt wel al snel 40Watt) om Legionellatoestanden te vermijden.

Je schrijft: Help mij!!!
Mijn raad:
Niet paniekeren! Voor alles is een oplossing en hier op het forum zijn er echt wel mensen die serieuse ervaring kunnen delen.

Beschouw dit als een (leuke?) uitdaging waar je veel uit kan leren en nadien ook anderen mee kan helpen.
Beschouw het als een uitdaging om volledig afgescheiden van de nutsvoorzieningen op een milieuvriendelijke manier zelf in alles te voorzien.

Wie weet prijs je je later nog gelukkig dat je niet op de nutsvoorzieningen kon aansluiten.

Succes,
Rudy Martens

Laat je niet beet nemen door de overheid. Denk eerst ergens goed over na,en kijk altijd verder. misschien is er een andere oplossing.....voor dit probleem.

succes,

Andre'

Jempie,

Wij zijn ook niet aangesloten bij een watermaatshapij en hebben hier drinkbaar water die we elk jaar laten kontroleren. Dus geen flessen water meer kopen en geen waterreking. Onze put is wel 98 meter diep. Geboord door GEBO uit Dessel.

Voor elektriciteit kun je een wkk voorzien, deze maakt de eli en de warmte tegelijk. U kunt dan deze eli in batterijen stoppen en van daaruit verbruiken.

Hans

Ik wil je niet verontrusten, maar als er geen electriciteit in de straat ligt, dan betreft het m.i. een perceel aan een niet-uitgeruste weg. En daarvoor kan je geen bouwvergunning krijgen. Dat staat zo in het decreet op de ruimtelijke ordening.
Heeft u een bouwvergunning kunnen verkrijgen ondanks ontbreken van electriciteit in de straat?
Info kan je vinden op www.ruimtelijkeordening.be

Hoe doen je buren dat dan?

Het is wel zo dat de grote nutsbedrijven van de overheid een verplichting/afspraak hebben dat zij een minimaal deel van debevolking moeten kunnen dekken. Een beetje zoals het openbaar vervoer waarbij De Lijn moete zorgen dat zveel mogelijk mensen binnen een aanvaardbare afstand van een OV-halte wonen.