ureumformaldehyde in de spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste isolatiespecialisten(s),

Zo'n 25 j geleden liet ik de spouwmuren van mijn woning opspuiten met ureumformaldehyde (een soort wit isolerend schuim).

Aanvankelijk voelden wij duidelijk dat het in onze woning behaaglijker was bij eenzelfde temperatuur dan voorheen. (minder warmteval langs de wanden)

Ik heb nu de indruk dat dat niet meer zo is. Of zou dit maar een indruk zijn? Kan die ureumformaldehyde niet naar onder in de spouw gezakt zijn?

Wie heeft er ervaring met dit medium?

Groetjes,
Franske

Reacties

Zoek maar eens op het forum naar UF of Murisol, er is al heel wat over geschreven.
Het kan idd scheuren en los komen zitten in de spouw.
Laatst nog een demofilmpje gezien waar ze door een aantal weggenomen gevelstenen het UF-schuim er gewoon uitzogen met een soort zware stofzuiger om de spouw met iets anders te vullen.

Beste Markie,

Dit is toch wel geen goed nieuws wat u daar komt te vertellen. Ik hoop stilletjes dat het niet waar is. Want ik zou echt niet weten wat ik dan met die UF moet aanvangen die in de spouwen zit.

Ik ben nu toch eens even op zolder gaan kijken waar er hier en ginder nog UF uit de spouwen puilt. Die is duidelijk nog intact. Maar ja, de zolder is de spouw niet.
Er is wel iets: de buitenmuren zijn tegen vocht beschermd via overhangende kroonlijsten van 45 cm en boven het verhoogd slaapgedeelte van 70 cm breed. Ook tekenen zich op de binnenmuren nergens vocht- condensvlekken af.
Toch maar stil hopen wat ik ergens op een website las, nl. dat UF een volwaardig en betrouwbaar isolatiemateriaal is.

We zien verder wel. En houden intussen onze stookolieverbruik goed in de gaten.

Alvast bedankt voor uw inbreng
Franske

Dan heb jij tenminste al het geluk dat je zoldervloer niet tot tegen de gevel gegoten is, zoals bij mij het geval was.
Als je merkt dat de hechting nog goed is, dat je dat schuim dus niet kan bewegen, zal het wel OK zijn.

Bedenk ook dat er op 25 jaar wel meer dingen verslijten aan je woning, zoals dichtingen van deuren en ramen, kieren die wat uitgezet zijn enz.

Vervanging van je oud glas door HR+ glas kan ook weer heel wat schelen.

Groeten, Mark.

Hallo Markie,

Eureka, ik geloof dat ik het gevonden heb waarom de UF in de spouwen het niet meer zo goed doet!
Het is niet de verminderde kwaliteit van de UF na 25 j, maar wel de staat van de rotswol die rechtstreeks op de zoldervloer ligt. Alee, dat denk ik toch.

Op de zoldervloer ligt een laag rotswol van 18 cm dik (12 cm + 6 cm). Nu is die rotswol in de centrale doorgang over een lengte van ca. 8 m en een breedte van ca. 1m "platgetrapt". Die platgetrapte rotswol bevindt zich boven living en keuken waar dus altijd gestookt wordt. Ik denk dat die platgetrapte rotswol zijn werk niet meer doet en verantwoordelijk is voor de mindere behaaglijkheid in de genoemde ruimtes.
Maar nu: valt die rotswol nog te recupereren? Kan ik hem niet via bvb. een harkje luchtiger maken of moet ik hem doodgewoon vervangen?