warmte opslaan in de grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zit al een tijdje met een idee in mijn hoofd, maar weet niet of het uberhaupt mogelijk is.
Wij zijn een rijhuis aan het verbouwen. We hebben een DDG kachel, momenteel nog zonder WW. Maar die laatste staat klaar in de kelder.

Ik ben al een tijdje aan het speuren naar de juiste manier om onze kachel te gebruiken om ons huisje zo effciënt mogelijk te verwarmen. Ook wil ik de kachel gebruiken voor het sanitair warm water in combinatie met zonnepanelen.

Het is mij duidelijk dat het erop aakomt dat je de intenste warmte van de kachel moet zien op te slaan om ze dan geleidelijk te kunnen gebruiken om je huis te verwarmen. Ik denk hierbij nog in uren, maximaal 2 dagen. Zeker geen seizoensoverdracht van warmte ofzo.
Maar dit impliceerd toch dat je massa nodig hebt om de warmte in op te slaan. Hiervoor kan je gebruik maken van boilers met water, maar in een rijuis neemt dat snel aanzienlijk veel plaats in. En als die op zolder moeten komen is het gewicht ook gauw een probleem.
Je kunt ook een kolom zand of ander vast materiaal in je huis steken met een WW en daar warmte in opslaan.
Maar dat neemt ook al gauw veel plek in.

Dus dacht ik aan het volgende. Onze voorplaats is niet onderkelderd. Zou het een optie zijn om tot de diepte van de funderingen (zo'n 70cm) een soort van warmte-vat te maken.
Concreet: uitgraven. Beton gieten, bodem + wanden isoleren. Dan opvullen met zand met een WW erin. En bovop terug isolatie en vloer.
In volume zou het op zo'n 4,5x4,5x0,5 komen. Das zo'n 10 kubieke meters zand.
Hierboven zou onze zithoek komen. Als de vloer hier dus aangenaam warm zou hebben zou het nog goed uitkomen ook.

Als dit enigzins mogelijk zou lijken heb ik toch volgende vragen:
* bestaat de kans dat de vloer die erboven ligt gewoonweg heet wordt? Of zou de warmte zich geleidelijk verspreiden en kun je met laten we zeggen, zo'n 10cm isolatie bovenop voorkomen dat de vloer te warm wordt? Hoe kun je dit beveiligen?
* zo'n WW. Kunnen dat buizen van vloerverwarming zijn die je erin legt? En kun je dezelfde WW gebruiken om de warmte terug te onttrekken of moet je daarvoor een tweede leggen?
* het is een rijhuis. Warmteverliezen langs opzij zijn dus niet zo dramatisch denk ik. Die komen in de muren terecht en daar hebben we dan ook profijt van. En dat de buren hun factuur misschien ook ietwat gaat zakken vind ik geen drama. Langs 1 buur is het zelfs terug een volledige spouwmuur die er is tegengezet, met een extra laag PU-platen tussen mijn en zijn muur. Daar zal ik zeer weinig verlies hebben denk ik. De achterzijde ervan zou aan onze kelder grenzen, moest ik daar warmte verliezen is dat ook geen drama want de lucht uit de kelder komt ook ons huis binnen. Maar de voorkant is de stoepzijde. En ik weet dat ze ergens in Zwitserland de stoepen voorzien van vloerverwarming om ze ijsvrij te houden, maar dat wil ik nu niet echt gaan doen. Dus die zijde zou ik wel serieus moeten isoleren.

Reacties

zoals welke stoffen dan hans?

hans,

dit interesseert me wel !!
weet je over welke stoffen het hier gaat, zodat ik daar wat meer kan over opzoeken ?

w

google op= Glauber's salt (Na2SO4•10H2O(c))of op heat storage salt en je zal al veel info vinden

als ik me niet vergis is dit zout waarbij je 100 gr in 1 L. water gooit het water meteen gaat koken.
Waarschijnlijk vroeger nog als strooizout gebruikt bij speciale weerstoestanden. Maar ik kan me vergissen want het is geen parate kennis meer.

Als ik het goed heb werd glauber salt(Robert Glauber) ontwikkeld voor medicinale toepassing, het is gewoon Natrium zout,ook vroeger maagzout genoemd.
Ik gebruik het dagelijks voor mondhygiene,heb het echter nog nooit zien koken als ik eens wat teveel in een half glas water doe om te spoelen.

Fränkische rohrwerke verdeeld een product dat Profitherm floor PCM noemt en is geschikt voor vloerverwarming.
3 jaar geleden kosten het 70 euro /m2 excl btw voor 4 cm dikte website www.fraenkrische.de

Dirk