Houtkachel in combinatie met balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn volop in de voorontwerp-fase van ons huisje en hebben ervoor gekozen om ons budget te richten op een K30 woning. Ons budget was al wat gering maar we hebben het huisje nu kleiner gemaakt en dan zal K30 waarschijnlijk wel lukken.

Deze zaterdag hebben we de cursus van dialogg vzw, 'duurzaam bouwen' gevogld om meer op de hoogte te zijn van al de zaken waar we rekening mee moeten houden. We willen meedenken met onze architecte om de beste oplossingen te kiezen qua isolatie, zowel in lambda-waarde als in mileubelasting.

Nu heeft de dialoog-medewerker op de cursus mij gezegd dat een houtkachel en balansventilatie niet kunnen omdat de houtkachel de lucht niet van buiten neemt maar van binnen en daardoor de ventilatie in onevenwicht brengt.
Ik kan me niet voorstellen dat als we voor een K30 woning kiezen met balansventilatie we sowieso geen kachel kunnen kiezen? Ik had ergens gelezen dat er ook kachels bestaan die hun luchtaanvoer van buiten nemen en dat er een alternatief is namelijk een pelletkachel of een speksteenkachel ...

Is er iemand die eveneens met dit probleem geconfronteerd is en zo ja welke keuze heb je dan gemaakt?
De vragen die bij mij opkomen zijn:
- Bestaan er pelletkachels waarin je gewoon hout kan gebruiken?
- bestaan er houtkachels die je op je verwarmingsketel kan aansluiten zoals je met pelletkachels kan?
- Indien ik voor balansventilatie met warmterecuperatie kies, kan ik dit dan combineren met luchtverwarming?
- Kan ik een pelletkachel/houtkachel aansluiten op de luchtverwarming om de energie/warmte te recupereren?

Mvg,
Nathalie

Reacties

nathalie, er is al heel wat geschreven over dit onderwerp
zoek maar even op finnoven, pellet, tegelkachel, grundofen etc...

Bestaan er pelletkachels waarin je gewoon hout kan gebruiken? ja maar denk eerder omgekeerd, houtkachels waarin je pellets kan branden

- bestaan er houtkachels die je op je verwarmingsketel kan aansluiten zoals je met pelletkachels kan?
jawel, is al heel wat over geschreven op dit forum, technologie is in volle ontwikkeling.
Kan met buitenluchtaanvoer.

- Indien ik voor balansventilatie met warmterecuperatie kies, kan ik dit dan combineren met luchtverwarming?

Luchtverwarming is minder aangewezen, kies voor een vorm van stralingswarmte, tegelkachel, vloer-muurverwarming, speksteenkachel, is veel aangenamer, gezonder en laat je toe op een lage temperatuur te verwarmin (in geval van muur-vloerverwarming)

- Kan ik een pelletkachel/houtkachel aansluiten op de luchtverwarming om de energie/warmte te recupereren?

zie hierboven, kies niet voor luchtverwarming.
Zoek eens verder op dit forum op convectie en stralingswarmte en je zal begrijpen waarom.

Beste, jouw eerste vraag is of er kachels bestaan met een gesloten verbranding en die bestaan wel degelijk. (zie bv bij Saey model Scope). Daar deze toestellen hun lucht rechtstreek van buiten onttrekken hebben ze geen invloed op uw balansventilatie.

beste nathalie,

dit is eigenlijk een moeilijke vraag!
- JA, er zijn kachels voor pellets én gewoon hout. je moet er dan WEL op letten dat ze een APARTE vlamhaard hebben (dus één plaats voor de pelletvlam en een andere plaats voor de houtvlam) omdat dat beide totaaaaal andere verbrandingswijzen zijn!, bijvoorbeeld http://www.ungarosrl.com/prodotti/prodotti_6.html
- JA, er zijn houtkachels die je op de ketel kan aansluiten, bijvoorbeeld http://www.gerco.de/cms/front_content.php?idart=91
- JA, zo gebeurd het ook in passiefhuizen: de buizen van de balansventilatie kunnen tot 350 m³ lucht verplaatsen zonder dat je geluidsoverlast krijgt, en als je die lucht verwarmd tot 40 à 50°C dan kan je tot ONGEVEER 1,5 kW verwarmen geloof ik (heb het hier op het forum al eens ergens in detail uitgerekend). warmer mag je niet gaan voor risico op "verbrand" stof; meer debiet kan je niet gaan voor risico op lawaai (of je moet je buizen zwaarder dimensioneren én een ander ventilatietoestel kopen). reken dus dat je een passiefhuis moet bouwen om zo te kunnen verwarmen maar dan is het wel HEEL goedkoop: in plaats van 1000n euros aan radiatoren of vloerverwarming plaats je dan gewoon 250 euro voor de "warmwaterbatterij" en zijn pomp.
- JA/NEEN: je KAN de warmte van de schouw recupereren in balansventilatie, maar ik zou dat niet rechtstreeks doen (wegens te warm én roet én brol in de rook etc...), dus dat is eigenlijk een té complex husarenstukje dat in praktijk wel eens zeer duur zou kunnen worden als je dat op een correcte manier wil doen. dus: NEEN je kan die warmte niet economisch recupereren.

pas wel op met de houtkachels: een houtkachel is ZELDEN luchtdicht! en dat is wel een 2de noodzaak als je op een correcte manier balansventilatie én hout stoken wil combineren. die gerco bijvoorbeeld is wel luchtdicht.
vaak heeft een kachel nog luchtgaatjes naast het ruitje (om het ruitje proper te houden tijdens het branden), maar die luchtgaatjes zorgen dat de kachel niet luchtdicht is.
dat perfect luchtdicht zijn van de kachel is niet strikt noodzakelijk als je de ventilatie laat sturen op CO2 of CO én als je het huis lichtjes in overdruk kan laten ventileren.

groeten,
christophe

Nathalie,
Veel info kan je vinden op www.bauweise.net onder het hoofdstuk ,,technik,,.
Mon

Praktijk situatie bij ons: nieuwbouwwoning in HSB, extra geïsoleerd (12cm muren en 17cm dak), inbouwcassette op hout ZONDER externe luchtaanvoer en balansventilatie.

Ons huis is door een normale SOD firma gebouwd met dus normale doch geen speciale aandacht voor luchtdichtheid van de woning. We hebben wel om zo min mogelijk luchtindringing te hebben een condenserende droogkast en circulerende dampkap genomen. Bij zulke toestellen met buitenafvoer zijn da toch wel veruit de grootste luchtbruggen naar buiten toe denk ik en die hebben we dus niet.
Verwarmen doen we zo goed als altijd 's avonds met de inbouwcassette ('s ochtends durft de CV wel eens aanspringen als het 's nachts vriest). De balansventilatie draait hier constant op z'n laagste snelheid sinds ze gestart is (nu 1 maand). Sindsdien hebben we nog nooit de behoefte gehad om een raam te openen om te verluchten. Sorry, ik lieg: ene keer omda'k het met de stoof wa te warm gestookt had (27°C).

Alles werkt hier dus normaal volgens mij. We hebben nog gene koppijn gehad wegens zuurstof gebrek of CO vergiftiging. En we hebben dan nog (helaas) de gewoonte om in huis te roken...

My point: ik denk ni dat ge u teveel zorgen moet maken over de combinatie houtkachel + balansventilatie in de praktijk.

Heeft iemand de Heat Pure reeks van Kal-fire als eens bekeken ? ( www.kal-fire.nl )
Dit lijken ook houtkachels met een gesloten verbranding.
Iemand hier ervaring mee ?

Frank