Vloeichappe

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Dit heb ik gisteren gehoord van de chapper:

- Het gebruik van vloeichappe (anhydriet) zorgt voor twintig procent hoger rendement van de vloerverwarming!
Dit in vergelijking met cementchappe.
Daar ik enkel gebruik ga maken van vloerverwarming zou dit voor mij wel een groot verschil maken.

Kan dit kloppen of is dat een beetje te optimistisch gerekend van de chapper?

Reacties

Hi Mathias,

waar haalt U chapper die getallen vandaan? De enige mij bekende verschil is de reaktietijd van de chape. Anhydiet is sneller warm, maar ook sneller koud. Cement chape heefd langer tijd nodig om optewarmen, maar blijft ook langer warm. Alle twee hebben dus voor, maar ook nadelen. Als ik over buffering van warmte spreek, dan is de cement chape zeker de beste, maar een vermindering van de temperatuur in de nacht is sinnlos. Diet gaat weer met de anhydriet. Anhydriet mag ook niet in de badkamer geplaatst worden, da de chape op gipsbasis is en niet nat mag worden. Dus welke chape de beste is in samenhang van de totaale verwarming en de stookfilosofie te zien.

Wini

Mathias,

Dit is absoluut nonsens.

Indien uw vloermassa kleiner wordt gaat de vloer sneller warm worden, maar wat is daar het voordeel van?

Indien anhydriet minder goed warmte geleidt (lees beter isoleert), gaat het misschien wel trager opwarmen dan cementchape.

Indien cementchape goedkoper is zou ik niet twijfelen.

JB

De chapper vraagt evenveel per m2 voor cement- of vloeichappe, vooral omdat vloeichappe sneller gaat en omdat er volgens de chapper ook geen extra wapening nodig is.

Er moet 7cm chappe komen, dan heb ik nog 2cm over om de natuursteentegel te lijmen.

De vloerder heeft al enkele keren op deze chappe een tegel verlijmd en heeft er goede ervaringen mee, wel moet ie eerst een primer plaatsen voorafgaand het lijmen.

Ik weet dat vloeichappe niet tegen water kan maar dat je die niet in de badkamer mag leggen dat vind ik wel sterk! Dan mag je ook niet dweilen in de living?

Hallo Mathias
Ik heb 15 jaar geleden vloeichappe van het merk knauff gelegd bij het bouwen,ik heb ook vloerverwarming.
Ik heb op mijn vloerverwarming een uitvullingschappe gelegd met weinig cement in met een dikte van ongeveer 7 cm daarop mijn vloeichappe met een dikte van ongeveer 4 a 5cm en daar heb ik nooit geen problemen mee gehad en een snelle opwarming en een zeer langzame afkoeling en deze vlch ligt heel vlak dus heel makkelijk om op te vloeren.
groetjes Eric

Hallo Eric,

Ben blij van een reactie te zien van iemand die dit ook heeft in zijn huis

Heb jij dan bijkomende wapening voorzien in de vloer? En waarom twee verschillende soorten chappe op elkaar? Het is de eerste keer dat ik zoiets hoor.

Nog eens bedankt voor de reacties!

Mathias,

als gezegd, Anhydriet bevat gips, en gips is gevoelig voor water. En dat water op debodem staat is niet te vermijden. U kunt dat voorkomwn indien U de chape in de badkamer met vloibare plastic verfd. U gebruikt toch ook geen gipkanton (gyproc) an de dusche of badkuip, ofwel je daarover tegelt?

Wini

Dag allemaal,
Wij zijn aan het bouwen en hebben lang getwijfeld. Nu toch gekozen voor vloeichappe van Knauf. We weten der immers wel al het een en ander van...
Vloeichappe geleidt véél beter dan gewone chappe. De vloeichappe sluit zich veel beter aan rond de verwarmingsbuizen en daardoor warmt de chappe ook sneller op. De dichte massa van de vloeichappe houdt ook langer de warmte vast.
We hoeven maar 35 mm chappe te plaatsen boven de verwarmingsbuizen... dit maakt 50 mm dikte in totaal.
We plaatsen zelfs de vloeichappe in de badkamer. Maar blijvend indringen van véél vocht is niet zo goed. Maar in een badkamer droogt de vloer telkens en kan dit gene kwaad. In de douche echter gaan we een cementgebonden chappe plaatsen (1,5 m²) omdat we niet met een douchebak werken.
Nog een bijkomende info.. we hebben een warmtepompverwarming van masser en zij zijn ook overtuigd van het systeem van vloeichappes!
Groetjes

tevreden van de warmtepomp?

Beste mensen,

Wij hebben reeds meer dan 40jaar ervaring bij het leveren en leggen van chape. Ik wil toch even dit kwijt:

De hoogste kwaliteit kan met anhydrietchape bereikt worden!;
Bij onze producten (Knopf) hoeft geen primer meer gebruikt te worden voor het lijmen van tegels;
Betere omsluiting van vloerverwarmingsbuizen;
Veiliger i.v.m. brand (branddovend t.o.v. niet brandbare cementchape);
Tenzij je uw badkamer in een zwembad wilt omtoveren is er geen enkel bezwaar om anhydrietchape te plaatsen;
...

Met vriendelijke groet,

Steve Van Braeckel,
Chape & vloerwerken 'Roland Verwichte'

Beste mensen,

Wij hebben reeds meer dan 40jaar ervaring bij het leveren en leggen van chape. Ik wil toch even dit kwijt:

De hoogste kwaliteit kan met anhydrietchape bereikt worden!;
Bij onze producten (Knopf) hoeft geen primer meer gebruikt te worden voor het lijmen van tegels;
Betere omsluiting van vloerverwarmingsbuizen;
Veiliger i.v.m. brand (branddovend t.o.v. niet brandbare cementchape);
Tenzij je uw badkamer in een zwembad wilt omtoveren is er geen enkel bezwaar om anhydrietchape te plaatsen;
...

Met vriendelijke groet,

Steve Van Braeckel,
Chape & vloerwerken 'Roland Verwichte'

beste,

Wij zouden een inustriële gepolierde beton nemen met vloerverwarming als vloer. Ik ken niets van chapes en vloeren maar is dit dan ook iets dat gebruikt wordt bij een gepolierde beton of is dit enkel voor chape? waar moet ik op letten bij het zoeken naar een geschikte vloerder om te weten of hij ervaring heeft met vloerverwarming, want ik heb al draken van gebarsten vloeren gezien de laatste tijd, waardoor ik begin te twijfelen.

groeten

Stijn

Wij zijn ook op zoek naar de juiste chappe voor onze vloerverwarming. (vloerverwarming met lage opbouw)Een aannemer in chappe's raadde ons ten stelligste af om vloeichappe te gebruiken op de benedenverdieping, op het eerste verdiep geen enkel probleem. Dit omwille van het gekende probleem: vocht. Een anhydrietchappe heeft tal van voordelen maar één groot nadeel vocht (zijn woorden)
De eerste jaren is alles perfect maar na verloop van tijd komt de miserie, door indringend vocht verpulverd de chappe na verloop van tijd en onstaan er barsten. Het verzorgen van de folie is niet voldoende. De ramen zouden een zwak punt zijn van het indringen van vocht.
Is er bouwtechnisch niets mogelijk om dit te voorkomen? Zou je niet op kritieke plaatsen een strook (10cm) mogen uitchappen met een gewone chappe en daartegen je vloeichappen laten gieten? Of zorg je hiermee regelrecht voor problemen i.v.m uitzetting of zo? Is er iemand die me hierbij kan helpen?

Hallo Wini,

 

als leverancier van anhydriet bindmiddel toch wel even de opmerking ivm het niet plaatsen van anhydrietchape in badkamer.  Dit is je reinste onzin (bij mijn weten staat enkel mijn badkuip of douche onder het water en niet mijn gehele badkamer) het enige waar men met een anhydiet vloeichape mee moet opletten is voor inloopdouches. Dit kan men ook vloeien maar dan zal de vloerder vooraleer het betegelen hiervan een kerdimat of damdichte coating aanbrengen. 

Pieter,

Als je de juiste chape wilt achterhalen, dan lijkt het ideale aanknopingspunt volgende site:
http://www.all-chape.be/

Daar vind je een luik specifiek rond vloerisolatie.

Niet alleen PUR, maar ook polystyreen cement worden vrij goed toegelicht. Info omtrent anhydriet is er ook bevattelijk weergegeven.

Overzichtelijker kan ik het me niet voorstellen. Hopelijk heb je er iets aan.