benodigde capaciteit condensketel met boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn zoon heeft een half-open bebouwing,goed geïsoleerd, met een te verwarmen oppervlakte van ca. 100 m2.
De ketel met doorstromer heeft het na 9,5 j begeven.
Hij wil nu een nieuwe condensketel met boiler van 160 l laten installeren. Gedacht wordt aan een Vitodens 200 van Viessmann, ketel op gas.
Welke capaciteit moet die ketel geredelijk hebben? Hij en ik hebben daat niet zo direct een zicht op.
Ikzelf dacht aan zowat 25kW.
Wie helpt ons discussiëren met de toekomstige installateur?
Waarvoor nu reeds dank.

Reacties

Aangezien ik geen antwoordje krijg op mijn vraag ben ik zelf eens gaan rekenen en vergelijken met mijn eigen woning.

Voor een verwarmde oppervlakte van ca. 125 m2 staat hier een ketel geïnstalleerd van 34 kW. (Buderus "Blauwvlam" met boiler van 150 l - alleenstaande woning). Omgerekend naar 100 m2 geeft dit 27,2 kW. Ik neem aan dat 25 kW dan voldoende moet zijn voor de woning van mijn zoon (halfopen bebouwing).

Of zou dit overbemeten zijn relatief een condensketel? De ketel hier is bij mijn weten geen condensketel maar volstaat ruimschoots.

Wie helpt mij rekenen?

Hallo Franske,

Voordat je overgaat tot aanschaf van een condensatieketel zal je een warmteverliesberekening moeten maken.

Want dit geeft je de mogelijkheid om je ketel hiernaar te dimensioneren en dus brandstof je besparen. Met een in directe gestookte boiler heb je dan gelijk een goede combinatie.

Als je zelf zegt dat er goed geisoleerd is is 25000 watt ketelvermogen belachelijk veel voor 100 m2.

Via de functie zoeken kan je met warmteverliesberekening hier op de site veel vinden.

Hallo René,

Welk vermogen denkt u dan dat "op eerste zicht" en inachtgenomen de geschetste omstandigheid wel redelijker is?

Het is juist dat er een exacte berekening dient gemaakt. Maar het gegeven dient alleen maar om te toetsen aan hetgeen de installateur zal voorstellen. Want over het algemeen stellen die een veel te hoge capaciteit voor en zit men achteraf geld "weg te gooien".

Danke voor uw respons.

Ik heb en woning van 380 m2 en verwarm dit met een ketel van 18 kw. Dus als jij dit omrekent zou je een ketel moeten nemen van 4.7 kw.

Beste Franske,

Er is maar 1 goede manier om achter de warmteverliezen te komen en dat is door ze uit te rekenen.

Voor de rest kunnen we er alleen maar naast zitten.

100 watt/m2 is al een slechte waarde maar toch wel mogelijk.

Als u zegt dat u goed geisoleerd heeft dan is een stuk minder dan 100 watt/m2 mogelijk, waar wat noemt u goed geisoleerd ?

Wat u evt ook nog kan doen is kijken naar het geinstallerde afgifte vermogen van uw verwarmingssysteem.(radiatoren, vloerverwarming etc) Het heeft zeker geen zin meer vermogen te installeren dan uw afgifte vermogen.

Beste Franske,

Een condensatieketel kan moduleren, overdimensioneren is dus niet meer zo nadelig als bij "klassieke" ketels. Een 30 kW condensketel kan werken met een vermogn van +/-10kW. Indien de ketel ook instaat voor de warmwaterproductie (doorstroom of met boiler) dan gebeurd dit uiteraard vlotter met een 30kW dan een 25kw, daarom alleen al zou ik opteren voor een groter vermogen. Het prijsverschil tussen een ketel van 25 kW en een van 30 is ook beperkt (150 a 200 Euro).

Beste Peet,

Franske geeft aan met en boiler te werken en het opwarmen met een boiler gaat perfekt met minder vermogen.

Als Franske een ketel aanschaf met een vermogen van 30Kw en begint te moduleren met 10 kw en hij heeft 8000 watt verliezen bij -8 gradencelsius heeft hij geheel niets aan zijn modulerende ketel.

En trouwens 30 Kw voor 100 M2 te verwarmen ???

Beste allemaal,

Nu begin ik het allemaal niet meer zo goed te weten. Of juist wel: het vermogen lokaal per lokaal uitrekenen en de optelsom maken, het zal de beste methode zijn.

Nu, in de late jaren '60 kon ik dat wel aan de hand van een boek. Maar dat boek is niet meer bruikbaar omdat de isolatiecoëfficiënten niet meer kloppen relatief de huidige materialen. Wij zullen die berekening dan maar vragen aan de installateur, zwart op wit, en er op toekijken dat het vermogen niet groter is dan 25 kW. Want dat is op afstand gezien toch meer dan voldoende m.i.

Ik dank inmiddels elkeen die interesse betoonde van harte voor de inbreng.

Ik zit wel nog met een tweede probleem. Ik meen hier en elders gelezen te hebben dat condensketels veelal geplaatst worden samen met een buitenvoeler of -sonde. En met die spullen heb ik echt geen goede ervaring. Op de bureaus waar ik vroeger werkte zaten de mensen veelal in de kou, en als het niet te koud was was het veel te warm. Tientallen bezoeken van installateurs, deskundigen, en dies meer ten spijt, inclusief hun vele ingrepen, is daar nooit verandering in gekomen. Toen ik er acht jaar gleden vertrok bestond die situatie na jaren nog. Ik heb veel "goesting" om dat "ding" niet te laten plaatsen en heel de cv te laten werken op een kamerthermostaat.
Wat denken de deelnemers aan het forum hierover? Mijn vraagstelling is uiteraard wel vrijblijvend.

Hi Franske,

een buitenvoeler werkt ook op zijn best in een goed geïsoleerd huis. De vraag is weer, hoe goed is de isolatie.

Wat voor ramen hebben ze? Hoe dik is de isolatie in Muren, Dak, vloer?

Voor mijn LEH heb ik 12 KW voorzien voor 250 m2. Als jullie 100m2 een 24kw nemen, en huis goed geïsoleerd is dan is dat hetzelfde als met een lege vrachtwagen in stad rijden. Dat lukt maar is alles behalve efficient

Gtx, Pierre

Beste Pierre,

De ramen zijn in dubbel glas, ramen en deuren zijn een soort wit plastic, het dak is goed geïsoleerd, de spouwen zijn geïsoleerd.

Het huis leunt aan de westkant aan tegen een andere woning.

De ramen zijn middelmatig van grootte. Rolluiken zijn er niet.

Bewoning: ze zijn maar met twee, nemen om de twee dagen een bad. Soms komen er tot 4 bezoekers voor een weekend; nemen dan ook een bad.

Wat die buitenvoeler betreft: dat ding zou perfect moeten werken, liever een frank meer uitgeven en geen kou lijden dan geld sparen en er nadelen aan beleven. Niets zo ongezellig dan in de kou zitten.

Pierre, genoeg info?

Franske, waarom laat je niet eens een installateur komen. Deze kan je ook al 't een en ander vertellen. Combineer de info die je hier leest (niet alleen deze thread) en challenge je installateur.

Groeten,
Lambert.

Hallo Lambert,

Wij hebben al een paar installateurs gecontacteerd.

Maar in afwachting dat die komen wil ik een beetje info garen om niet "met onze mond vol tanden" te staan en de indruk te geven dat wij "uit de lucht vallen". Want met installateurs heb ik destijds al het een en ander meegemaakt... Doorgaans verkopen ze graag wat ze bij hen in stock hebben staan. De klant is dan de klos als hij "van niets en weet". Neen, neen, oude apen moet men geen muilen leren trekken... Niet met den deze, men zal goed uit de hoek moeten komen eer er zal toegehapt worden.

Hoe dan ook, ik weet ondertussen al wat meer. Desgevallend koop ik mij een boek, ik ben mans genoeg om technische dingen te leren, te interpreteren en ze toe te passen op situaties. We zien wel.

De huidige doorstromer is recent hersteld (80,00€), zodat we een beetje tijd hebben om de markt te verkennen. Wat we zeker zullen doen, uiteindelijk gaat het om veel geld en de gezelligheid in huis.

Zeer bedankt voor uw respons.

Franske

Een goede inschatting kan je maken aan de hand van het huidige gemiddelde stookolieverbruik over liefst een jaar of 5, en het rendement van de ketel. Dit geeft een goede benadering en daarmee kan je gaan toesten aan wat de installateur je verteld. Ken je die cijfers?

Hans

Hallo Hans,

Het verbruik van hun wandketel op aardgas (Bulex-doorstromer) ken ik niet. Ik kan dat wel vragen en hopen dat ze het zelf nog kunnen achterhalen.

Mijn verbruik hier voor een verwarmde oppervlakte van ca. 125 m2 is gemiddeld zo'n 2000 l stookolie per jaar. Is het vermogen van mijn ketel van 34 kW, dit verbruik inachtgenomen, dan overdreven? Of wat? Ik begin nu nieuwsgierig te worden.
Het rendement van mijn ketel is zowat 90 %.

Ik denk dat ik mijn situatie een beetje op de hunne mag projecteren, wel te verstaan dat ik moet omrekenen naar 100 m2.

Beste Hans,

Ik heb snel naar hun verbruik gevraagd. Het beloopt over de 9,5 j dat ze er wonen exact 18181 m3 aardgas.

Dit aardgas is uitsluitend door die Bulex opgenomen waarvan wij het rendement niet kennen.

Hans, kun je nu eens omrekenen hoeveel kW vermogen hun nieuwe ketel zou moeten hebben? Neem een gemiddeld rendement voor dergelijke ketels.

Nu al dank voor de moeite.

Hans,

Ik moet even corrigeren.

Het vermogen van mijn ketel is 94 % i.p.v. 90 % zoals vermeld in mijn voorlaatste berichtje. (is toch goed denk ik)

En in mijn laatste berichtje moet u verstaan onder "Neem een gemiddeld rendement voor dergelijke ketels" uiteraard het gemiddeld rendement voor doorstromers als van het merk Bulex dat bij hen geplaatst is.

Zo, dit is rechtgezet.

eigenlijk is het zeer eenvoudig

een 24kw , moet ruimschoots volstaan...

Kleiner moet je niet zoeken , bij Viessmann bijvoorbeeld wordt de 13kw naar het schijnt uit het leveringsgamma genomen voor Belgie...

Dus 24kw + boiler

Bijvoorbeeld : vitodens 300 24kw+boiler 150ltr
Die gaat dan moduleren van 6-24kw !

Thomas

Hallo Thomas,

Ik ben eens gaan kijken op de site van Viessmann. Daar is in de reeks Vitodens 200, condensketel op gas met boiler, muurmodel, alleen sprake van:
-een vermogen 8,8-26,0 (28) kW, en
-een vermogen 8,8-31 kW.

Nu dacht ik initieel dat in elk van die vermogens nog tussenliggende vermogens waren. Niet dus, enfin zo interpreteer ik het toch. Of ben ik mis?
Ingeval ik juist interpreteer is de keuze snel gemaakt: dan wordt het het model 8,8-26(28) kW. (wat betekent die (28))?

Nu nog de "gaine" in de pas 10 j oude schouw kiezen... Straks komt een installateur, benieuwd wat zijn voorstellen zijn.

ga voor de vitodens 300
200 is een mindere brander ,geen viessmann product (=brander)

Hallo Thomas,

De Vitodens wordt toch in de website van Viessmann vermeld. Waarom zou dit dan geen Viessmann product zijn?

Overigens zijn de essentiële delen ervan eveneens in inox, evenzeer als bij de Vitodens 300.

zoals gezegd = de brander is niet van viessmann

de 200 is ontworpen voor de prijs ,iemand die onvoldoende budget heeft voor de 300 kan de 200kopen...

Begin eens met een goeie installateur te zoeken ,die kan je dat allemaal grondig uitleggen en adviseren...

Beste Thomas,

Er is gisterenavond een installateur langs geweest.

Hij heeft de Vitodens 200 met boiler van 150 l (waarvan wij voorstander waren) afgeraden. Om reden dat die boiler veel te groot bemeten was. Hij heeft een Vitopend 200 aangeraden (een veredelde doorstromer) en in variante de Vitodens 333 (6,6-26 kW) met ingebouwde boiler van 85 l.

Ik ben nu toch eens even gaan rekenen.
Veronderstel dat die boiler van 85 l vol zit met leidingwater op 10°C en dat dit opgewarmd dient te worden tot 50°C. We veronderstellen nu eens dat dit op 8 min. dient te gebeuren. (Een normale tapkraan levert 10 à 12 l water per minuut, dus 85 l op ca. 8 min.)
De ketel moet om dit aan te kunnen exact 29,65 kW vermogen leveren.

We veronderstellen nu eens dat persoon 1 een bad neemt op 5 min. (dit kan) en dat de gehaaste partner direct daarna een bad wil nemen. Ik wil niet in zijn plaats zijn... Reken maar eens.

Ik weet wel dat hetgeen ik poseer niet 100 % met de praktijk klopt. Maar ik heb wel nog abstractie gemaakt van het feit dat nog andere warmwaterkranen in gebruik kunnen zijn en dat radiatoren mogelijk op hun honger staan te wachten...

Neen, in mijn ogen is een boiler van 150 l zeker geen overdreven luxe en een Vitodens 200 met boiler van 150 l zeker niet iets voor beperkte budgetten. Veeleer iets voor mensen met realiteitszin.

Hoe dan ook, eerstdaags komt er nog een andere installateur langs. Benieuwd te weten wat hij gaat vertellen.

Groetjes,
Franske

Beste Franske,

Viessman geeft zelf aan dat de sww prestatie van een vitodens 333 vergelijkbaar is met een 2 keer zo grote boiler wat zou betekenen een 170 ltr boiler. Dus prestatie hiervan is dus beter als met een 150 liter boiler.

http://www.viessmann.be/web/belgium/be_publish_nl.nsf/Content/Vitodens333_belgian_nl

Als je deze link gebruikt zie je de gegevens van de 333 en tevens is er een flash animatie te zien van de werking van de laadboiler.

Hallo René,

Ik heb die Vitodens 333 gezien op de website van Viessmann. Maar de ingebouwde boiler van 85 l heeft nooit de souplesse van een boiler van 150 l. Dat is materieel onmogelijk, tenzij de capaciteit van de brander "navenant" is. En dat is niet zo, tenzij men een extreem overbemeten ketel neemt.

De Vitodens is niettemin een goede ketel, moet volstaan vermits ze maar met twee zijn. En indien nodig maar een beetje geduld moeten oefenen bij het baden, ik heb andere tijden gekend...

Nu, er komt kortelings nog een andere installateur op bezoek. Benieuwd...

Bij nader nadenken zit ik nog met een ander probleem. In de schouw moet een "gaine" komen. Is die "gaine" nu best in inox of in plastic? Op inox heb ik het zo niet begrepen omdat ik denk dat bliksem graag zo'n "gaine" in een schouw opzoekt. Of ben ik mis en zoek ik het ver?

franske

voor je een keuze maakt ivm je ketel (ongeacht het merk) moet je voor jezelf uitmaken welk soort comfort je wenst.

Hoeveel personen zijn er, welk soort warmwatergebruik wensen deze mensen. Zoals je het aan het beschrijven was 2 baden in 2*8 minuten, dan spreek je niet over een systeem met een boiler (ook al staat er één) maar over een ketel met doorstroming die op piekmomenten 160L warm water moeten kunnen aanleveren in 16 min tijd.
Een systeem met boiler dient juist om de piekcapaciteit van de ketel te verminderen en zo minder te verbruiken (wegwerken overcapaciteit).

Ideaal zou zijn een ketel met capaciteit voor normale vriesdagen met een boilerregeling die de overschot van het ogenblik tov de verwarming kan gebruiken voor de warmwatervoorziening. Hierdoor draait de ketel op het beste rendement. De boiler zal hierdoor mogelijks iets groter zijn. Anderzijds kan je misschien ook een snelopwarmingsstand op de ketel hebben die het volledige ketelvermogen (tijdelijk) gebruikt voor de boileropwarming.

Terugkerend op je boilergrootte: mensen met een elektrische boiler verwarmen die enkel tijdens nachttarief en die boilers zijn zo groot niet. Hiervoor bestaan richtlijnen. Met gas kan men continue bijstoken.
Daaldrop (sorry voor het noemen van het merk, er zullen wel alternatieven zijn) heeft een ketel met ingebouwde boiler van 30 L. Hierdoor is een bepaalde hoeveelheid warm water meteen ter beschikking, de rest is met doorstroming, ik dacht 13 l./min. Vermoedelijk is dit product op de markt gekomen met ervaring als basis van de ontwikkeling waarbij comfort en efficientie goed op elkaar zijn afgestemd.

Voor de goede orde wil ik hier de initiële vraagstelling toch even herhalen:

"Mijn zoon heeft een half-open bebouwing,goed geïsoleerd, met een te verwarmen oppervlakte van ca. 100 m2.
De ketel met doorstromer heeft het na 9,5 j begeven.
Hij wil nu een nieuwe condensketel met boiler van 160 l laten installeren. Gedacht wordt aan een Vitodens 200 van Viessmann, ketel op gas.
Welke capaciteit moet die ketel geredelijk hebben? Hij en ik hebben daat niet zo direct een zicht op.
Ikzelf dacht aan zowat 25kW."

Wat de verwarming van de woning betreft is het mij inmiddels duidelijk: 25 kW is zeker voldoende.

Over de boiler bestaat er nog discussie: 160 l of 85 l. Ik heb al voorgerekend dat om 85 l van 10 naar 50°C te verwarmen er ca. 29 kW nodig zijn. Met 2 baden van 85 l direct na mekaar zijn de 25 kW krap bemeten. Een boiler van 160 l geeft op dat punt meer souplesse: men kan uit een grotere vijver vissen.

De Vitodens 200 met boiler van 160 l was onze eerst liefde. Thans treedt de Vitodens 333 (6,6-26kW) met boiler van 85 l op het voorplan. Als verwarmer voor de woning zeker voldoende. Blijft zijn warmwatervoorziening.
In de catalogus van Viessmann lees ik:
-continu tapwatervermogen: 24 kW, bij
-tapwateropwarming van 10 naar 45°C:590 l/h.
Dit kan nog juist lukken voor hen die niet direct na mekaar een bad nemen. Men houde bij die 45°C rekening dat ze niet netto in de kuip terechtkomen: er zijn nog overdrachtsverliezen in de ketel, in de leidingen, in de tapkraan, in de straal onder de tapkraan en in de badkuip.
Voor wie echter een klein beetje geduld oefent bij het baden acht ik deze ketel een goede variant op deze met boiler van 160 l.

Ik heb nog geen antwoord op mijn recente vraag: "gaine" in inox of in plastic? Zo beiden even functioneel zijn heeft plastic mijn uitgesproken voorkeur.

In afwachting van verder lezen, good night!
Franske

Franske

Ik had een verhaal getikt en heb het terug gewist.
Je zoon heeft ervaring met een doorstromer, de voorgestelde Vitodens 333 doet dit ook mèt een bijkomende boiler.
Het verschil, de oorspronkelijke doorstromer zal water leveren 10->45°C à rato van 9 of 13 L/m.
De Vitodens 333 geeft 19 L/m voor de eerste 85 L op de ingestelde temperatuur (bvb 60°C).

Met de Vitodens 333 is die boiler na 12 minuten terug op temperatuur.
Dus even samenvatten:
Terwijl je bad vult, warmt de boiler al bij. Je wast je, laat het bad leeglopen terwijl je je afdroogt en als dit alles korter is dan 12 minuten dan kom je inderdaad niet toe met de boiler van 85 L.

Wateropwarming van 10->45°C is uitgang ketel 45°C, indien de leidingen goed geisoleerd zijn en het geen gietijzeren bad is te warm op meteen te gebruiken. Een tekort zal je zeker niet hebben want je kant 590 L hebben continue.
Deze laatste § is slechts indien je boiler leeg is en je verder warm water laat lopen.

Beste Marc,

Warm sanitair water betrekken van een doorstromer of van een boiler is een gans omgekeerde wereld.

Een doorstromer heeft een zeer beperkte inhoud (is veelal een soort "serpentaine") en betrekt zijn water rechtstreeks van de waterleiding, wordt doorstroomd zodra er een WW-kraan geopend wordt en wordt opgewarmd hetzij rechtstreeks via een brander of onrechtstreeks via het warm water van het cv-circuit. Het (kalkrijke) leidingwater zet bij opwarming kalk af in de doorstromer die aldus verkalkt en verstopt. Dit proces kan snel gaan, afhankelijk van de hardheid van het water, de temperatuur van het ketelwater en de afgenomen hoeveelheid warm water.

Een boiler heeft in vergelijking een grote inhoud, betrekt zijn water ook rechtstreeks van de waterleiding, wordt ook doorstroomd zodra er een WW-kraan geopend wordt. Maar wordt opgewarmd door een warmtewisselaar (eigenlijk een grotere "serpentaine") die zijn water betrekt van het cv-circuit dat altijd hetzelfde blijft, kalkgehalte daardoor vrijwel nihil. Die warmtewisselaar kan eenvoudigweg niet verkalken. En dat is ee van de wezenlijke verschillen tussen doorstromer en boiler.

Marc, van doorstromers verlos ons Heer. Ik heb er 33 j ervaring (lees miserie) mee gehad, mijn zoon 9,5 j, mijn zoon zelfs na plaatsing van een dure ontkalker (die elk jaar zo'n 250 € kost aan kristallen en controlebeurten).

Neen, mij moet men onder geen enkel beding nog afkomen met een doorstromer, veredeld of niet.
In onze keuze zullen we ons laten leiden door 2 vaststaande criteria: voldoende capaciteit van de ketel en een bijhorende boiler van voldoende inhoud.

De Vitodens 333 met boiler van 85 l zal m.i. voor hen (slechts 2 personen) nog net aan deze criteria voldoen. Kortelings komt nog een installateur op bezoek, we zien wel wat die in de toonkast heeft.

Marc, als ik hiervoor verkeerde dingen geschreven heb, u moogt mij gerust op mijn punten wijzen. Ik heb nogal een brede rug en leer overigens nog graag bij.

Dagjes,
Franske

Beste Franske,

Met een 24KW brander krijg je een niet-geïsoleerde woning warm. Daar onze nieuwbouw woningen slecht worden geïsoleerd gaan CV-installateurs uit van een huis zonder isolatie in de muur, daar bij slechte plaatsing (doorgaans) deze weinig effect heeft.

Dan het warm water; om in doorstroom warm water te tappen heb je praktisch 24KW nodig. Beter ga je inderdaad bufferen. Hoe groter de boiler hoe meer comfort én hoe kleiner het vermogen van de ketel kan zijn, daar je veel meer buffer hebt. Het is ook veel beter voor brander én het rendement dat de brander een uur of langer kan doorbranden.

Wij doen het met een 6KW brandertje én 500l boiler (tevens zonneboiler); vrienden van ons hebben dezelfde boiler met een Vitodens 200 11KW.(ook te verkrijgen in België)

Een 24KW met 85 liter boiler lijkt mij geen goede keuze, ik zou toch minstens voor het dubbele gaan.

Mvg

JB

Mvg

Jeroen Beeckx

Franske

Hoe kan jij nu verkeerde dingen schrijven? Jij hebt een idee van hoe een systeem werkt, ervaring met hoe een systeem werkt. Ik ken uw systeem niet maar samen (met ook andere leden of leveranciers) kunnen we informatie uitwisselen en zo kan jij tot een conclusie komen waarmee je in uw eigen situatie content bent. Mocht het zijn dat na je keuze je minder content bent dan verwacht en je deelt je ervaring dan kunnen anderen uit leren (en ik ook).

Terug naar de keuze:
Gezien mijn pa een doorstromer op gas heeft, enkel en alleen voor warm water, kan ik je volgen in je uitleg. Het koude leidingwater loopt door buizen die in contact staan met de vlamhaard waarbij de (spot) temperatuur voldoende is om kalk op die plaats af te zetten, in de doorstromer zelf.

Moderne ketels (met doorstromer) die ook radiotoren bedienen hebben zoals je zegt een primair circuit met dood water (geen kalk en zuurstof meer). Water dat enkel in dit circuit circuleert en dat de radiatoren en serpentin van de boiler of doorstromer kan bedienen.
Het verschil met 'oudere' doorstroomsystemen is dus dat recente ketels een platenwisselaar hebben, zeg maar een dubbele serpentin voor doorstroming. Even bij een leverancier opgezocht, kwestie dat je ook ziet hoe het eruit ziet (ik zie niet meteen een nederlandstalige versie):
http://www.alfalaval.com/ecoreJava/WebObjects/ecoreJava.woa/wa/showNode?siteNodeID=5362&contentID=28042&languageID=1
4 aansluitpunten: 2 voor tapwater, 2 voor de connectie met je ketel.
Kies je voor een systeem met boiler dan is je uitleg correct: een serpentin zit binnen deze boiler. Eigenlijk kan je zeggen dat een boiler zo'n alfa-lavalachtige warmtewisselaar is waarbij de ene zijden geen plaat meer is maar een metalen ballon.

Ten opzichte van mijn §2 is het verschil en met platen warmtewisselaar of met boiler, dat het te verwarmen tapwater (met kalk én chloor, velen vergeten dit laatste asect) geen contact maakt met de vuurhaard en dat de spottemperatuur hierdoor lager is waardoor oa kalk zich minder afzet. De temperatuur van het water is bepalend hoeveel kalk zich afzet: beneden de 60°C is dit véél minder dan daarboven. Vandaar dat bij uw voorgestelde Vitodens 333 de maximale temperatuur van de boiler ook 60°C is.

Nu even terugkomen op mijn berekeningen (na het bekijken van online folder van de Vitodens 333):
Indien je de kraan openzet van de boiler heb je volgens de folder warm water ter beschikking à rato van 19 L/min, echter ik betwijfel of de regenwaterpomp of het leidingwaternet dit debiet kan leveren.

Indien je de warmwaterkraan evenwel continue openzet zal de ketel zet het volle vermogen inzetten kort na het openen van de warmwaterkraan om de boiler bij te warmen, zodoende kan je zoals in de folder aangegeven, continue gebruik maken van 590 L/h. warm water (van 10°->45°). Vermoedelijk zal het waterdebiet zich, éénmaal de boiler 'leeg' is, daaraan aanpassen (+/- 10 L/min). Vanaf dit tijdstip gedraagt de 'boiler' zich immers als 'doorstromer'.

Op het ogenblik dat de boiler 'leeg' is, is de inhoud evenwel 45°C en dient de ketel bij te warmen tot 60°C.

Neem, in het slechte geval dat je na skiverlof thuis komt met een boiler op 10°C en je start je ketel op dan duurt het 12min30 vooraleer je boiler op temperatuur is. M.a.w. om de 12min (of korter) kan iemand 85 L. warm water van 60°C aftappen, wat volgens mij toch wel een korte periode is voor het nemen van een bad.

Voor de douche is de hoeveelheid water dat je met een douchekop verbruikt kleiner dan de hoeveelheid dat de ketel kan bijwarmen zodat de ketel in een aan/uit situatie zal werken.

Met een ketel van 85 L. à 60°C en koud tapwater van 10°C heb je ongeveer 120 L. à 45°C meteen ter beschikking.

Veel leesgenot

Hallo Jeroen,

Eigenlijk heb je 100% gelijk wat de capaciteit van de boiler betreft. Een grote boiler betekent inderdaad dat men meer "buffer" heeft, meer armslag, meer souplesse, minder "op het tandvlees" werken, vissen in een grotere vijver.

Nu, ze zijn maar met twee en kinderen zullen er (spijtig genoeg) niet komen. Bovendien nemen ze altijd een stortbad, hetgeen toch minder waterverbruik inhoudt dan het nemen van een ligbad. Dit inachtgenomen denk ik dat die Vitodens 333 met boiler van 85 l voor hen aanvaardbaar is.

Jeroen, eigenlijk moei ik me nooit met wat mijn kinderen doen. Alleen als ik vrees dat het zou kunnen misgaan wil ik (vrijblijvend doch dwingend) goede raad geven.
En deze raad was in dit geval: zeker geen doorstromer a.u.b.

Als ik terugdenk aan wat ik daar 31 j lang mee meegemaakt heb... Ik heb die doorstromer zeker om de 4 à 5 j uit de ketel gedemonteerd en doorgespoeld met een pompje en een speciaal ontkalkproduct... Telkens geen sinecure, ik kan het u verzekeren. En ik had dan nog de "chance" dat men mij niet te veel uit de handen moet nemen, kortom dat ik van aanpakken weet. Behalve die hele eerste keer: toen ben ik vanuit Zuid-Limburg naar de moederfabriek in Vilvoorde gereden om daar een nieuwe "serpentaine" te gaan afhalen. Kostprijs toen ca. 7000 BEF en dan nog op een Allerheiligen-of Kerstavond, stel u voor.

Neen, van doorstromers verlos ons Heer. Amen, het weze en zij zo.

Jeroen, ik schrijf dit alles niet zozeer voor mijzelve, ik ken de begeleidende miserie, maar voor de lezers die er les en lering willen uit trekken. Les en lering die hen veel kopbrekens kan helpen besparen. Op ogenblikken dat ze ze het minst verwachten en veelal het meest ongelegen komen.

Groetjes,
Franske

ik blijf ervan verwondert staan welke specialisten hier zitten... (denken ze toch)
al mijn uitleg is gebaseerd op eigen ervaringen
Ik heb zo'n 250 vitodens 333 staan , en zo'n 150 vitodens 300+boiler 150ltr

Bij geen van beiden toestellen zal je ooit zonder warm water zitten ! wees gerust
Het meest betrouwbare is met boiler ,laat dat zeker zijn.

Gene in schouw is altijd kunststof en van Viessmann zelf (let op =dure zaak).

Wij gebruiken vooral viessmann vitocrossal 300 +boiler ,das nog een héél andere kwaliteit en levensduur... !

Vitodens = prijs/kwaliteit zeer goed , maar gevoeliger
levensduur +/- 15jaar
Vitocrossal = staande inox ketel condenserend met grote waterinhouden en levenduren 30jaar ,nog nooit problemen met gekend
Natuurlijk :kwaliteit heeft z'n prijs
Ketel +boiler +/- 5000€

Groetjes
Marc
Installateur

Good morning Marc!

Mag ik u als deskundige, als man met ervaring en als installateur een vraag "op de man af" stellen?

Is die Vitodens 333 met ingebouwde boiler van 85 l nu een goede ketel voor mijn zoon? Beoordelingscriterium: een goede prijs-kwaliteitsverhouding in reflectie op de nodige. functionaliteit

Graag uw visie, waarvoor nu reeds dank.

Uiteraard zullen er altijd betere en slechtere ketels op de markt zijn. Maar ik denk dat mijn vraag duidelijk is.

Ik wacht...
Franske

Marc (installateur),

Momenteel raad men aan om ketel van >15 jaar te vervangen door nieuwere die véél zuiniger zijn.
In hoeverre moet men investeren in een ketel die mogelijks dubbel zolang kan meegaan (en duurder is, normaal, gezien zijn kwaliteit).
De vermoemde getallen van 15 en 30 jaar, in hoeverre zijn dit minimale, gemiddelde, maximale of gemmiddelde gebruikerswaarden voor de levensduur?
Ooit zat ik in de elektronicabranche en daar werd op consumer produkt metingen uitgevoerd (in burn-in kamers) en statistische berekeningen erop losgelaten om volgende te kunnen bereiken:
-) zo weinig mogelijk kans dat er een defect optreed tijdens de garantiefase;
-) een levensduur van gemiddeld 5 jaar;
Als resultaat werd dan een MTBF gedefinieerd (gemiddelde tijd vooraleer een defect zal optreden).

Even om mijn kennis bij te schaven: wat is het verschil tussen beide aangehaalde reeksen,
Bij de vitodens staat:
Inox-Radiaal-verwarmingsoppervlak van roestvrij staal;
Bij de vittocrossal staat:
Inox-Crossal-verwarmingsoppervlak, ... , versterkt zelfreinigend effect gezien de gladde oppervlakten van roestvrij staal.

Betekent dit voor deze laatste dat ook de vlamhaard en de rookgasafvoer in inox (of RoestVrij Staal, RVS)is en dit bij het eerste niet het geval is?

Groeten
Marc
consument

Zoals eerder gezegd
vitocrossal : waterinhoud +/- 60ltr
vitodens :waterinhoud +/- 6ltr

Heel bepalend voor levensduur ,geen overtemperaturen - verstoppingen - ongevoelig voor magnetiet (kalk)-en alle opstellingen zijn mogelijk (ook vloerverwarming zonder evenwichtsfles)

Begin met een goede installateur te zoeken.
Iedere bekwame installateur zal de voorkeur geven aan een vloerketel ipv wandketel... doch vraagt de markt achter gaswandketels ivm compactheid...

Dat is gezever , van iedere 15jaar beter een nieuwe ketel.
De installatie ervan kost ook een pak geld hoor !
Trouwens het gaat erom wat zo'n wandketel kost aan depannage in z'n levensduur - daar waar er met staande ketels nooit problemen zijn - denk daar maar eens over na
Ik spreek uit ervaring - jullie uit boekjes...

Marc

Sorry Marc,

maar uw antwoorden betreffen de vraag niet, doch eerder "rond de ketel" draaien.

Als installateur kent u de prijs van de betrokken ketel en zijn kwaliteit, derhalve moet het toch niet moeilijk zijn om er een prijs-kwaliteitsverhouding op te plakken en die te toetsen aan de vooropgestelde functionaliteit die bij herhaling uit deze tread is gebleken.

Morgen komt nog een installateur langs en komen wij in de beslissingsfase. Help ons a.u.b. als kenner een beslissing te nemen. Een beslissing om niet in een Mercedes te rijden maar in een comfortabele middenklasser die ons overal brengt zonder problemen.

Ik wacht... Met sorry voor mijn wiskundig exacte ingesteldheid die een ja of een neen verwacht.

Zondagse groetjes,
Franske

ik plaats er geen meer , liever met boiler
dat is mijn standpunt

Hallo Marc,

Ik denk toch dat er ergens een misverstand in het spel is.
Uit uw verschillende tussenkomsten maak ik op dat u uitgesproken voorstander bent van de Vitocrossal met bijhorene boiler van 160 l. Zeker, dit is de beste ketel in de aanbieding van de betrokken constructeur. De grote waterinhoud van deze ketel spreekt in deze boekdelen en staat garant voor minder spanningen in het material bij wisselende temperatuursinvloeden.

Maar relatief mijn zoon dient er rekening gehouden met volgende aspecten:
-het zijn jonge mensen die pas over 10 j gebouwd hebben; zo'n 6500,00€ ophoesten voor een nieuwe ketel kunnen die niet zo maar, dat is in hun geval extreem veel geld;
-ook al zouden ze het financieel aankunnen, er is eenvoudig geen plaats in de garage om een ketel met daarnaast een boiler onder te brengen; in het beste geval kan er gedacht aan een vloermodel met ingebouwde boiler. (er staat een frigo, een wasmachine met daarop een droogkast in één lijn; daarnaast kan alleen nog een ketel met ingebouwde boiler; breedte op de plaats van de opstelling in één lijn is 3 m; overigens vraag ik mij af of de dallen onder die opstelling in één lijn niet moeten versterkt worden in de kruipkelder...).

Inachtgenomen voorgaande acht ik de Vitodens 333 met ingebouwde boiler van 85 l een goed en doenbaar alternatief. Zeker, het is geen Mercedes, maar ik meen toch dat ik hen hiermee een goede middenklasser aanraad waarmee ze een hele poos overal met voldoende comfort kunnen komen.
Als ik mis ben graag en zelfs liefst uw visie in de gegeven optiek en omstandigheden. Ik heb immers ook het licht en het buskruit niet uitgevonden.

Vriendelijk,
Franske.

Hallo,

De discussie gaswandketel - vloerketel blijft mij intrigeren.

Ik geloof ook wel dat vloerketels om de vernoemde redenen een stuk langer kunnen meegaan. Maar puur objectief wil ik wel eens het prijsverschil (met of zonder BTW) kennen tussen bv. een Vitocrossal en een Vitodens 300 (zonder boiler dus).
Ik ga er wel van uit dat een boiler noodzakelijk is - bij mij nooit geen doorstromer meer!! Maar een boiler kost evenveel voor een vloer of een wandketel, dus dat hou ik even buiten beschouwing.

Pas dan kan je objectief oordelen in hoeverre de meerprijs van de vloerketel de kortere levensduur van de wandketel compenseert. Daarbij moet je nog een soort inschatting maken van het technologisch nadeel dat je - voor mijn part ontegensprekelijk - zal hebben als je over 15 jaar blijft voorstoken met bv. die Vitocrossal tegenover de op dat moment beste technologie. Dan laat ik het plaatsverlies nog buiten beschouwing.

Tot slot: ik ga voor de wandketel ervan uit dat je uitsluitend met kwaliteitsmateriaal werkt dat je om de twee jaar een grondig nazicht laat geven. Ik kan niet geloven dat die wandketel dan zoveel problemen (lees: extra kosten) gaat geven gedurende zijn levensduur.

Ivm de schoorsteenvoering : met de huidige condensatieketels kan men ook met "gedwongen afvoer" werken. Gewoon een kunststof aan en afvoerbuis naar een gevel/dak is voldoende. Of nog eenvoudiger : de ketel op zolder en via een concentrische aan/afvoer door het dak. Simpel en goedkoop.
Ivm regeling met kamerthermostaat : met de huidige condensatieketels is een aan/uit thermostaat af te raden. Veel beter is een "analoge" thermostaat die via "open therm"(= twee draads communicatie protocol) met de ketel communiceert. Met zo een thermostaat zal de ketel zo veel mogelijk gaan moduleren op lage temperatuur. Een regeling met buitenvoeler is inderdaad complexer en moeilijker juist af te regelen. Met een buitenvoeler zal in principe ook de cicculatiepomp bijna altijd bljven draaien (afhankelijk van de regeling) = ca 80 Watt
Ivm boilergrootte : met een ketel van 24 kW zal een boiler van 100 liter zeker moeten volstaan. Grotere boilers hebben alleen zin als je later eventueel zonnecollectoren wil gaan gebruiken.
Ikzelf heb net een Renova Bulex 24 kW met doorstromer geplaatst op zolder. Investering : 1500 € (dakdoorvoer en thermostaat inbegrepen). Het duurt nu inderdaad wat langer om mijn bad te vullen, maar daar kan ik best mee leven.

Beste Gbs,

Het is inderdaad een wikken en wegen. En vooral een afwegen. Verre van gemakkelijk voor de leek en de man met de pet.

Veeleer moet men afgaan op wat de installateur vertelt. En stil hopen dat dat een competent, vakbekwaam en eerlijk persoon is. Voorwaar 3 gaven die oh zo moeilijk in één persoon onder te brengen zijn.

Ik hoop stilletjes dat we een paar van dergelijke personen gecontacteerd hebben. Zo dadelijk vertel ik hier een beetje meer over.

Groetjes,
Franske

Beste geïnteresseerden,

Er is vandaag nog een tweede installateur langs geweest. Evenals de eerste heeft hij de Vitodens 333 met ingebouwde boiler van 85 l aanbevolen als beste keuze voor hun situatie. Een prijs heeft hij niet gegeven, de prijsopgave zou schriftelijk volgen.

Hierna verder de voornaamste gegevens uit het onderhoud:
-in de schouw moet een buis in plastic komen, de schouw moet daartoe een minimum opening hebben van 20X20 cm (wordt onderzocht maar is vrijwel zeker geen probleem);
-het ondersteunen van de dallen in de kelder is niet nodig;
(éénlijnopstelling meerdere toestellen - zie eerder);
-2 j algehele waarborg;
-condensafloop zou op de afvoer van een nabije uitgietbak aangesloten worden;
-buitensonde wordt sterk aangeraden en zou voorzien worden; zou probleemloos gelijktijdig met een (klok)kamerthermostaat als de bestaande kunnen funtioneren (noteer: ik heb het echt niet begrepen op die buitensondes, zie eerder);
-het nazicht van de ketel zou slechts om de 5 j moeten gebeuren (gebeurt thans jaarlijks à ca. 100,00€/j);
-het verbruik zou 30 % lager liggen dan met de huidege wand-doorstromer.

Nu ben ik toch eens gaan rekenen.
Ik schat dat die nieuwe Vitodens zowat 4000,00 à 4250,00€ gaat kosten (afbraak bestaande doorstromer + installatie nieuwe ketel). Ik reken op een levensduur van 15 j.

Een nieuwe doorstromer als de huidige zou 1800,00€ kosten en er dient voorzien dat die om de 10 j dient vervangen. Op 15 j betekent dit dus 1800,00 + 900,00 = 2700,00€.
Besparing op onderhoud: 80€/j. of 1200,00€ op 15 j.
Besparing op brandstof: 30% of 275€/j, op 15 j dus: 4125,00€.

We moeten dus 4250,00€ vergelijken met 2700 + 1200 + 4125 = 8025,00€. Als je het mij vraagt is de keuze dan snel gemaakt. Maar dit verhaal lijkt mij zo onwaarschijnlijk...
dat ik aan mijn eigen rekenkunde begin te twijfelen. Of zou ik aan het verhaal van de installateur moeten twijfelen?

Wie helpt mij uit mijn twijfels? Die prognoses lijken mij toch erg onwaarschijnlijk...

Groetjes van een nieuwsgierig
Franske

Franske,

Mijn bedenkingen bij uw rekening en de mening van de installateur die bij u is langs geweest:

- Onderhoud om de 5 jaar lijkt mij lang gezien de geavanceerde meet- en regeltechniek die in een ketel zoals de Vitodens 333 zit. (Uw auto laat ge toch ook niet om de 5 jaar nazien?) Bovendien is onderhoud naar ik dacht gedeeltelijk recupereerbaar via de belastingaangifte

- De 4125 extra verbruik voor een doorstromer lijkt mij naast de kwestie. Waarom zou uw zoon voor het vervangen van een bestaande ketel geen condensatieketel nemen? De Vitodens is een condensatieketel en vergeleken met eender welke andere condensatieketel zal het verschil in verbruik veel kleiner dan 30% zijn. Bovendien zijn er nu aanzienlijke premies voor het vervangen van een oude ketel door een condensatieketel (belastingen + eandis).

- Je haalt maar het maximum uit je installatie als je bijpassende buitenvoeler en binnencontroler hebt. In dit geval Viessmann. Ik heb hier de ervaring dat dergelijke systemen een zeer goed comfort leveren, maar inderdaad wat werk vragen op het gebied van afstelling en fijnregeling.

Hallo Gbs,

Het is de bedoeling de Vitodens 333 met ingebouwde boiler van 85 l te installeren en geenszins een wand-doorstromer zoals er nu een staat en die het na 9,5 j begeven heeft.

Maar ik heb alleen mijn twijfels over het financieel voordeel op termijn dat die vervanging zal opleveren en die de installateur hen heeft voorgespiegeld.

Over het juist afstellen van die sensor heb ik ook mijn twijfels. Ik zie die installateur niet bij herhaling terugkomen om afstellingen te corrigeren. Maar ik kan mis zijn: een en ander in deze zal nog duidelijk en ondubbelzinnig met de installateur moeten afgesproken worden en liefst ook op papier gezet.

Zeer bedankt voor de aandacht
Franske

Beste Gbs,

Uit uw laatste berichtje meen ik te kunnen opmaken dat u op zijn minst ook uw twijfels hebt over dat 5-jaarlijks onderhoud en dat minderverbruik van de Vitodens 333. Eigenlijk is het zielig dat men als leek, verbruiker en klant niet kan betrouwen op gegevens die door een erkende installateur van een bepaald merk worden medegedeeld.

Nu wat anders. Als 65+-er ken ik echt niet zo veel over die moderne ketels: de technieken zijn mij over het hoofd gegroeid.
Wie zou mij nu eens in duidelijke en glasheldere taal en op verstaanbare manier kunnen uitleggen wat volgende termen betekenen en inhouden:
-modulerende ketel; modulerende brander (bestaat dat?);
-buitenvoeler; (houdt die ook rekening met de gevoelstemperatuur die o.m. wind- en windrichtinggebonden is?); wie of wat stuurt die aan?
-pendelen;
-binnencontroller; wie of wat stuurt die precies aan?
-kamerthermostaat aan/uit; wie of wat stuurt die precies aan?
-condenserende ketel (functie en voordelen; concrete uitvoering).
Ik zou in deze de verschillende threads kunnen nalezen maar dan ben ik binnen 3 dagen nog bezig. Ik veronderstel dat hier mensen op dit forum zijn die hun licht voor mij kunnen laten schijnen. Met sorry voor mijn achterstand. En nu reeds met dank voor het licht.

Franske
-

Franske,

Ik heb inderdaad ten zeerste mijn twijfels over 5-jaarlijks onderhoud. Maar versta mij niet verkeerd over de Vitodens 333. Wat ik bedoelde is dat dit een condenserende ketel is en dat die daarom tegenover een andere condenserende ketel (HR-TOP) zeker geen 30% minder zal verbruiken! Tegenover een HR+ ketel (=niet-condenserend) zal er dan weer wel een groot verschil zijn qua verbruik.

Hier nog kort mijn antwoord op een paar van uw vragen:
-Buitenvoeler: meet enkel de buitentemperatuur en zal in functie van de ingestelde stooklijn de vertrektemperatuur van het water uit de ketel bepalen. (Dus minder stoken voor de verwarmingskring bij warmer weer.)

-Binnencontroller: Is in feite een afstandsbediening van uw ketel. Van hieruit zijn een reeks parameters in te stellen zoals bv. de stooklijn. Maar ook stookprogramma's per week, warmwatertemperatuur enz... Ziet er uit zoals een klassieke kamerthermostaat maar met wat meer knopjes uiteraard. Kan ook ingesteld worden zodat hij gedeeltelijk (of geheel) functioneert als kamerthermostaat. In dat geval krijg je een gedeeltijk weersafhankelijke regeling in combinatie met de ruimteinvloed van uw controller. Zet je de kamerthermostaat invloed van de controller volledig af, dan krijg je een 100% WAR.

-Condenserende ketel: uit de verbrandingsgassen wordt door afkoeling waterdap gecondenseerd. Dit condenseren levert een hoeveelheid energie (=Wet van behoud van energie) die door de ketel gerecupereerd wordt in de vorm van warmte. Het gecondenseerde water wordt afgevoerd. Dit kan variëren tss. 1 à 2 liter water per branduur. Maw. komt er door condenseren de hoeveelheid energie vrij die nodig is om 1 à 2 liter water te verdampen in 1 uur tijd!

Franske

Ik ben geen specialist maar probeer toch op enkele vragen een antwoord te formuleren

-modulerende ketel; modulerende brander (bestaat dat?);
oude ketels kennen maar branden of uit. Moderne ketels die kunnen, de simpel gezegd, de hoogte van de vlam regelen en zo de hoeveelheid warmte dat ze maken. Perfect zou zijn dat er juist evenveel warmte wordt geproduceerd als je nodig hebt.
-buitenvoeler; (houdt die ook rekening met de gevoelstemperatuur die o.m. wind- en windrichtinggebonden is?); wie of wat stuurt die aan?
eenvoudig zou je kunnen zeggen dat de beste watertemperatuur voor het verwarmen deze is die juist genoeg is om het huis warm te houden (zo laag mogelijk) Om dit correct in te stellen moet je rekening houden met de verschiltemperatuur tussen binnen en buitenlucht. Dit verschil is bepalend voor het warmteverlies van de woning.
op de rest kan ik geen antwoord geven.
-pendelen;
het aan/uit/aan/uit... van de ketel op een bepaald redelijk kort ritme (bvb elke 5 of 10 min)
-binnencontroller; wie of wat stuurt die precies aan?
-kamerthermostaat aan/uit; wie of wat stuurt die precies aan?
-condenserende ketel (functie en voordelen; concrete uitvoering).
bij verbranding wordt ook water gevormd die in de rookgassen als waterdamp vertoeft. Indien je nu de waterdamp kan afkoelen tot water dan dan krijg je die warmte er gratis bij. Deze functie kan een condenserende ketel aan. Als ik me niet vergis bezit verbranding van aardgas 3 maal meer waterdamp dan stookolie.

Beste Gbs en Marc,

Het licht schijnt al een beetje meer, waarvoor mijn dank. Maar het licht schijnt nog onvoldoende. Vandaar enkele bijkomende vraagjes.
Voor de goede orde en om te voorkomen dat vragen en antwoorden door mekaar lopen stel ik ze vraag per vraag, één vraag per bericht. Met als enige doelstelling: de prijsoffertes die wij binnenkort krijgen goed te kunnen interpreteren en de beste keuze van de randapparatuur bij de ketel Vitodens 333 met boiler van 85 l voor mijn zoon te kunnen kiezen.

Eerst de buitenvoeler en het moduleren. Moet ik onder moduleren het "chommelen" het "vlieden", het "op- en afgaan" van de ketelwatertemperatuur verstaan onder aansturing door de buitenvoeler? Of stuurt de buitenvoeler een wisselende capaciteit van de brander aan? Of misschien de beide?
En die buitenvoeler: meet die alleen maar als gewone thermometer de buitentemperatuur, abstractie makend van windsnelheid, windrichting, de kil- en klamheid buiten, m.a.w. het koudegevoel buiten? Want als dat het geval is vrees ik dat men wel eens in de kou zou kunnen zitten binnen. Tenzij er hiervoor binnen een manuele of automatische bijsturing kan gebeuren via een ander stuurapparaat.

Ik verklaar mij toch even nader want ik vind dit heel belangrijk.
In mijn woning (alleenstaand in open veld - geïsoleerd - ketel Buderus Logano S122 "Blauw Vlam" met ingebouwde boiler 160 l - geen buitenvoeler) stel ik vast:
-dat het bij -10°C buiten en geen wind het bij 20°C binnen (via kamerthermostaat) vrij gezellig is;
-dat het bij bvb. 0°C buiten en een kille,klamme strakke NO-wind ongezellig is bij 20°C; ik duw dan de thermostaat 1 à 2°C hoger;
-dat bij sneeuw op het dak en weinig wind buiten het bij 20°C binnen eigenlijk al een beetje te warm is; ik heb dan neging om de thermostaat 1 à 2°C lager te zetten.
Kunnen de bijstellingen die ik hier beschrijf via buitenvoeler, moduleren en een bijkomende sturing binnen (welke?)bij een moderne ketel ook bekomen worden?
Indien niet denk ik er best aan te doen die buitenvoeler te laten voor wat hij is en de zaak te regelen via een thermostaat binnen, zoals dat hier het geval is.

Ik zou toch graag van de specialisten een beetje toelichting vernemen bij deze voor ons zeer belangrijke vraagstelling.

Franske

Ik zou me zeker geen specialist noemen.
Ik vrees niet op je vraag te kunnen antwoorden gezien ik de gegevens niet kan terugvinden op de website van de leverancier.

Dus zal ik me behelpen met hetgeen ik weet:
de hoofdtaak van de buitenvoeler is de watertemperatuur in te stellen zodat deze zo ideaal mogelijk is. Begrijp hieruit, voldoende om het huis warm te houden en zo efficient mogelijk én binnen het werkgebied van de ketel.

Om dit te bekomen zijn de huidige ketel met elektronica uitgerust en doen zij meer dan alleen maar de temperatuur aanpassen, echter de logica (formules) die erachter steken delen ze niet mee. Zou alleen maar voor enkelen én de concurent van belang zijn.

Persoonlijk zou ik overwegen of die buitenvoelerregeling aan enig minverbuik te koppelen is en hoeveel dit in centen betekent en dat afwegen tegen de installatie (en onderhoudskost). Daarnaast kan je ook overwegen of de bewoners bereid zijn om de keteltemperatuur éénmaal om de maand, 14 dagen en in specifieke omstandigheden aan te passen, rekening houdend met de weersvoorspellingen.

Met dit laatste dien ik, gezien ik zonnepanelen heb, rekening te houden om de tapwaterboiler al of niet bij te stoken (nachttarief). Het is een ingesteldheid, nu iets gemakkelijker geworden met het weekendtarief.