Pelletkachels - onderhoud

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben nu zo'n half jaar een Rika Rio en stoken meestal met de pellets van Bioflam uit Dessel.
Ik vraag me af hoe vaak andere pelletkachel-eigenaars hun kachel en hun "brandpot" moeten uitkuisen of leegmaken en of ze vaak "de hele kachel" (rookgaskanalen ed.) schoonmaken.

Het is nog een beetje zoeken in het begin en ervaringen van anderen helpen daar wel bij.
Het valt me trouwens op dat onze brandpot de laatste tijd sneller vol is (ongeveer om de twee dagen) en ik kan niet verzinnen waar het aan zou kunnen liggen.

Groeten
Bert

Reacties

Branderpot regelmatig reinigen hoort nu eenmaal bij een pelletkachel. Dit moet u toch gezegd zijn met de verkoop. Ook zou U op regelmatig tijdstippen de ganse kachel moetenuitkuisen omdat de rookgassen uw kachelwand aantasten en hierdoor krijg je een rendementsverlies of meerverbruik van pellets. Dit heb je met een kachel nu eenmaal. Met de okofen moet je dit niet doen, maar de prijs is ook anders. Het is steeds hetzelfde : voor wat hoort wat.

wij verdelen als 2E KWB cv ketels en tevens kachels van RIKA
enkele vragen
- is je rio aangesloten op een schouw?
- raampje: kleur na enkele dagen ?
- heb je buiten de branderpot de kachels verder nog gereigigd? een snelle vervuiling wijst vaak op een slechte verbranding vaak tengevolge van een slechte dosering van verbrandingslucht vaak
graag even een seintje
je kan altijd terecht op info@ecoenergy.be voor nog bijkomende vragen

Hallo,

de kachel is aangesloten op een schouw. De toevoer is gewoon uit de woonkamer.
Het raampje wordt een beetje lichtbruin, maar er is geen roet of zwarte (vettige) aanslag.
Als de branderpot echt vol zit, hangt de hele binnenkant van de kachel vrij snel vol stof.
Ik heb de kachel in de voorbije maanden al een aantal keer helemaal gereinigd (ook rookgaskanalen en ventilator).
Ik vind het een beetje raar dat het probleem pas onlangs ontstaan is.
Bert

geef me je coördinaten, dan kom ik gewoon es kijken

Het probleem is intussen opgelost. Ik had bij het reinigen van de kachel een klein, doch belangrijk detail over het hoofd gezien.
Ik was vergeten de opening (gleuf van ca 1 cm breed) boven in de brandkamer te reinigen. Deze zat intussen zo goed als helemaal dicht en dat verklaart natuurlijk de slechte verbranding.
Intussen brandt het kacheltje weer als nooit tevoren.
Toch bedankt voor de hulp.

Hallo Bert,

Hoe heb je deze gleuf gereinigd? Hoe heb je de assen daaruit gekregen? Ik zit volgens mij met hetzelfde probleem... en begin een beetje radeloos te worden. De laatste paar dagen wil de pelletkachel bijna niet meer ontsteken! Na één keer branden is de volledige binnenkant vol met assen...

groeten

Dany,

Ik reinig regelmatig dit gleufje met een schrijnwerkers potlood.
Gewoon eens weg en weer gaan met het potlood. Ik moet zeggen dat bij mij daar bijna nooit asse zit. Het probleem met de binnenkant vol met assen heb ik ook niet.

Ligt het niet aan de kwaliteit van de pellets ?

Groetjes
Nico