Eerst CV, later zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

mijn verbouwing naar LEW is begonnen. Ik ben nog op zoek naar een geschikte verwarmingsketel met boiler of doorstromer. Mijn energiebehoefte is max ong 13 kw( moet nog precies berekend worden). Alles wordt verwarmd met lage temperatuur.
Ik wil later (nu geen geld voor) een zonneboiler installeren. Welk soort ketel + eventueel boiler laat ik nu het best installeren?

groeten
Joachim

Reacties

Best plaats je nu al je zonne-boiler waaraan je een ketel hangt, de leidingen kun je ook plaatsen. De panelen kunnen dan later gezet worden zonder veel breek en prutswerk. Wordt door ons zeer veel gedaan op die manier in stappen bouwen.

joachim
er zijn 2 mogelijkheden:

een boiler (liefst rvs) met 2 serpentins. De bovenste voor de cv ketel om deze op 60°C te houden, de onderste voor het zonnepaneel.

een boiler (liefst rvs) met 1 serpentin voor het zonnepaneel. Bijverwarming doe je met een modulerende doorstroomketel die bijverwarmd.

Een derde oplossing is een variant op de 2de, waarbij je een ketel neemt met kleine boiler (30l) (rvs of koper, à la daaldrop).

Oplossing 1 heeft meer water in voorraad en is legionelle bestend. Oplossing drie doet dit in zekere mate ook, heeft minder verliezen.

Voordeel van de derde oplossing is dat je er momenteel niets speciaals voor moet installeren. Je hebt de kleine boiler voor beperkte warmwater afname en het toestel werkt als doorstromer indien je bad wenst te nemen, muv de eerste 30 l.

Beste Marc,

als ik het goed begrijp stel jij voor om een ketel met doorstromer te plaatsen, al dan niet met geïntegreerde boiler. Later - als er opnieuw middelen zijn - kan er dan een externe boiler met 1 serpentin geplaatst worden en de panelen op het dak.

Het enige wat je nu dan nog dient te voorzien zijn eventueel de leidingen (veronderstel 2, doorgang en retour) tussen de panelen (zolder) en stookplaats, zodat je later geen breekwerk meer hoeft uit te voeren.

Klopt bovenstaande?

MVG, Piggy

Piggy

Je hebt dit correct samengevat.
Mocht ik voor de keuze staan dan zou ik "al dan niet" schrappen in uw verhaal en de ketel kiezen met een kleine geïntegreerde boiler (+/- 30 l.) die automatisch doorstromer wordt na gebruik van de voorraad warm water.
Het zal meer comfort bieden en minder gevoelig zijn aan legionella.

O ja niet vergeten nog een leiding (1 of 2) voor elektriciteit. Lege plastiekbuizen en voor de gemakkelijkheid om deze later te bedraden van grote diameter.

De plaats voorzien in de stookplaats voor de toekomstige boiler. De ruimte voor de buizen naar die boiler indachtig zijn bij de installatie van de normale installatie.

Grts
Marc