rook in de kamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie kan ons helpen? Sinds vandaag zijn wij aan het voorstoken met onze nieuwe Tulikivi spekstenen kachel. Machtig mooi ding maar ook al staat er voldoende trek in de pijp en zijn de kleppen open, er komt heel veel rook de kamer in. We zitten met open ramen en deuren om de blauwe walm weg te laten trekken. Dit kan de bedoeling toch niet zijn. We halen de zuurstof weg uit de kruipruimte, hebben maar 1 kilo hout in de haard liggen maar hier worden we niet goed van. De rook komt langs de deur heen. We zien geen kieren maar hoe komt het dan? Heeft er iemand een idee of heeft dit zelf ook aan de hand gehad?

Reacties

Beste Margreeth,

Ik ken niets van spekstenen kachels. Van gewone en houtkachels wel.

Als een houtkachel rookt ligt daar veelal aan ten grondslag:
-een schouw die koud is (en nog niet opgewarmd);
-hout te nat of niet gekapt;
-windval rond de schouwmond, of schouw onvoldoende hoog;
-te nauwe of belemmerde schouwdoorgang (bvb. vogelnest);
-onvoldoende zuurstoftoevoer.

Margreeth, gezien u de kachel voor de eerste maal aanmaakt neem ik aan dat de schouw nog koud en mogelijk vochtig is. Bij een gewone houtkachel kan men hieraan verhelpen door eerst een paar dagbladen vóór te stoken.

Kijk al de punten hiervoor toch eens gedetailleerd na.
Ik denk dat uw probleem maar eenmalig is en al opgelost bij het lezen van dit berichtje. Uw schouw zal inmiddels al goed opgewarmd zijn neem ik aan.

Succes gewenst!

probeer eerst buiten een vuur te maken en plaats die warme brandende blokken dan in je kachel?

ligt er misschien nog een deksteen boven op je schouw zodat het gat nog is afgesloten? (dat zijn we al tegengekomen...)

groeten,
christophe

Suiker op je pas aangegestoken vuurtje wakkert de vlammen flink.Oud middeltje van vroeger,dat werd gebruik om sneller een betere trek te krijgen.

Ik heb dit in het begin ook gehad bij mijn speksteenkachel,
Nu ik maakte mijn hout met te grote blokken aan en mijn schouw was nog wat vochtig en koud.
Nu maak ik mijn kachel aan met appelsienen kistjes hout en daarna gooi ik er wat planken of blokken droog hout op.
Als je de deur opent best de deur op een kier laten en dan pas volledig openen, anders komt er ook ineens een wolk rook binnen.