warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij overwegenom een warmtepomp te nemen

dit systeem werktmet een vloeistof die door de leidingen word gepompt

en een luchtsysteem

kan iemand ons misschien vertellen of dit werkt ?

wij zijn aan het bouwen en overwegen dit.

Reacties

het werkt.

hier een link voor een 3 liter huis met warmte pomp en ventilatie systeem. (voorbeeld) dit is en wordt de standard
voor huizen bouw.

http://www.libella.com/aktion/energiesparen.html

verbruik voor dit huis zou 4800 KWH zijn.

paar tips als extra.

is je grond geschikt voor warmte en koude opslag.

een lage temp vloer en wand verwarming. gebruiken.

zet zonneboiler panelen voor je warmte pomp. veel beter rendement. warmte buffervat geruiken.

voor je ventilatie systeem een aardwarmte buis plaatsen.

gebruik een windgenerator 1 kw en pv panelen.

douche water warmte terugwin.

Dus geen gas of olie nodig. (vastrecht vervalt)

voor als de spanning weg valt, gebruik een generator.

energie zuiniger apparatuur gebruiken.

je systeem zal nu beter werken.

je enegie aankoop kan nu zeer laag worden.

heb je zelf nog tips laat het even weten.

Mvg
Lord

Michel,

gebruik de zoekfunctie en zoek op de zoekterm 'warmtepomp' (bv enke in te titels).
Je krijgt dan heel wat vraagstaarten over warmtepompen.

De site waar 'Lord' naar verwijst, is in het Duits, en misschien niet zo goed begrijpbaar. Ze gaat over een '3-liter woning', wat een zéér goed geisoleerde woning is. Probeer dat ook als startpunt te nemen. Voordat je aan verwarmen denkt, zorg eerst dat je huis correct geisoleerd is. Bekijk eens met je architect wat hij denkt van K25 of K30 (isolatiestandaarden). En ga pas als je isolatie in orde is, terug op zoek naar een verwarming (met bv een warmtepomp).

Walter

Hi Michel,

ik kan mij niets daaronder voorstellen, werkt met vloeistof en lucht, een sole/Lucht WP? Van welk merk en type spreekt je?

Walter heefd gelijk, Libelle is een fabrikant van huisen en maakt alleen reklame voor zijn huisen. Een 3 liter huis wordt in duitsland al als een passief huis beschout.

wini

"zet zonneboiler panelen voor je warmte pomp. veel beter rendement. warmte buffervat geruiken."

Kunt ge dit wat verduidelijken aub. Kunt ge die zonneboilerpanelen dan ni beter gebruiken voor uw warm water? Stomme vraag mischien maar 'k zou toch graag weten hoe dat juist zit.

Lord

Je maakt véél uitspraken maar ik betwijfel of je de impact kent (technisch onderbouwde uitspraken?)

Een warmtepomp heeft zijn beste rendement op een bepaalde temperatuur. Vadaar dat water/water systemen een hoger rendement hebben dan lucht/lucht. Het maximale rendement zou bekomen worden met grondwater altijd op dezelfde temperatuur en met een onbeperkte hoeveelheid. Echter met het werken van de warmtepomp daalt de watertemperatuur en die kan je maar laten stijgen door meer water op te pompen (wat ook energie kost).
Om nu voor te stellen een zonnepaneel als bron te nemen vrees ik dat je met deze laaste geen ervaring hebt. De inhoud van een zonnepaneel is zo gering dat je er niet veel mee zal kunnen aanvangen. Ja warmte zal er wel zijn echter het zal altijd te weinig, te veel of van de verkeerde temperatuur zijn (voor de ideale werking van de warmtepomp).

Van de andere voorstellen die je aanhaalt, maak eens een rendementsberekening, dan kom je meteen tot een ander inzicht. Al ooit eens de berekening gemaakt voor je generator? Als je beneden de 1,5€/KWh zal komen dan zal je je gelukkig mogen achten want de meesten halen dit niet. En dan spreek ik nog niet van een invertorgenerator die je wel zal nodig hebben om bepaalde aperatuur te kunnen aansturen.
Heb je studies van je beweringen dan zal ieder uitkijken naar je bronnen.

BTW wij zijn tevreden met de lucht/lucht warmtepomp met een verbruik van 2.100KWh dag en 1.000KWh nacht voor het verwarmen van de belangrijkste lokalen met een totaal oppervlakte van 100m2 (inhoud 230m3) verwarmd op 23°C dag/17°C nacht. Om nu te zeggen dat DIT HET systeem is en HET goedkoopst dan zou ik terzelfdertijd ook een ander systeem moeten hebben om te vergelijken. Op papier kwam het verbruik wel iets goedkoper uit dan met gas. Op het ogenblik van de berekening (04/2004)kwam testaankoop met hun berekening mazout tov aargdas en kwam dat verschil slechts op 50€/jaar uit.

dacht het al. Dat van die zonnepanelen vóór je warmtepomp is niets om mijn kop over te breken