flam Aqua

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ben bij Flam geweest en inderdaad zij hebben een systeem van verwarming gekoppeld aan een haard. Voordelen lijken me dat je er zowel hout als kolen en pellets in kan stoken, de hoge verbrandingswarmte zodat je haast geen gas de lucht in stuurt, CO2 veilig, het lijkt me technisch een zeer goed uitgedocterde installatie die heel wat erkenningen kreeg. Wel lijkt het mij voor een relatief klein en goed geïsoleerd huis een zware installatie. Maar de prijs zit hoog! Vandaar dat ik me afvraag waarom die kachel niet opgenomen is bij de lijst van zaken waarvoor je subsidie kan krijgen voor energiebesparing.
Is men daar mee bezig en zal binnen afzienbare tijd voor dit soort kachels er een fiscaal voordeel zijn?
Ik kreeg ook nog een aanbod van een Rika Aqua kachel die je ook aan de CV kan kopelen en die deze kan vervangen. Het is een product uit Oostenrijk waarvan een variant met pellets al langer op de markt is. Heeft iemand daar ervaring mee?
Dank voor feedback.

Reacties

Ik heb mijn twijfels over kachels die zowel hout, kolen als pellets kunnen stoken. Bij een degelijke pelletkachel worden zowel de pellettoevoer, de luchttoevoer en de rookafvoer computergestuurd. Dit levert een warmterendement tussen de 85 en 96% en een verbrandingsrendement van 99%.

Wat is het rendement van die Flamkachel?

het rendement zit ook wel boven 80%
het juiste weet ik niet
wat ik wel idiaal vingt is dat je niet vast hangt aan één brandstof je weet nooit wat de prijzen van pellets zullen doen als die dan wat duur worden heb je altijd een andere oplossing

Rika is een goed produkt maar begint vanaf 4000 euro. Edilkamin heeft ook een pelletketel voor cv in het gamma en begint bij 2600 euro, dus toch lager dan de Rika. Ik vind beide produkten hun geld waard.

Bart schreef:

"het rendement zit ook wel boven 80%"

Welk rendement zit boven de 80%? Het verbrandingsrendement of de nuttige warmte? En staat dit vermeld in de specificaties?

"het juiste weet ik niet
wat ik wel idiaal vingt is dat je niet vast hangt aan één brandstof je weet nooit wat de prijzen van pellets zullen doen als die dan wat duur worden heb je altijd een andere oplossing"

Ik geloof niet in een "zwitsers zakmes" oplossing. Je kan er veel mee maar nooit zo goed als met een specifieke oplossing. Je gaat toch ook niet op zoek naar een gasbrander die ook op aardolie, hout kolen en pellets werkt?

Bovendien zijn ALLE brandstofprijzen gekoppeld aan de olieprijzen. Dat is dus ook geen argument.

wel de toestellen hebben alle normen en keuringen behaald
dus dat zeg wel genoeg
ik zal kijken om aan de specificaties te bekomen
en het laten weten
en wat die brandstof betreft is het waar maar de graan soorten niet en dat is wel intressant

"wel de toestellen hebben alle normen en keuringen behaald
dus dat zeg wel genoeg"

Hmm, dat zegt spijtig genoeg niet genoeg, de normen liggen hier veel te laag

wel de duitse normen

Alle normen liggen te laag voor houtverbranding. Warmte rendementen zouden boven de 90% moeten liggen en verbrandingsrendementen boven de 97%. Ook de uitstootnormen moeten veel strenger worden. Met de huidige technologieen (pelletkachels en vermoedelijk ook de speksteen en tegelkachels) is dit heel goed mogelijk. Al de rest zou niet meer mogen toegelaten worden op de markt, anders maken we onszelf maar wijs dat we milieuvriendelijk bezig zijn...

bij mijn weet zijn nog niet veel haarden op de markt
die met een rendement boven de 80% zitten
en ik dacht toch dat de duitse din keuring niet niks is
welk merk kan het dan wel aan tippen

Eric,

Dus mijn rookloze, CO2 neutrale houtvergasser met 80 - 85 % rendement zou moeten stilgelegd worden ??? En in de centrale van les Awirs stoken ze pellets met 40 % rendement en die krijgen er groenestroomcertifikaten voor.

vr gr
Pluto

Flam voldoet wel aan de strengste landelijke europese norm en tevens aan de epa richtlijnen wat betreft uitstoot. het is trouwens de enigste die en de NOx en CO uitstoot laag kan houden

Groeten

Johan

Een (stalen)houtkachel heeft een rendement met een capaciteit in een bepaalde verhouding. Met andere woorden; het opgegeven rendement (verbrandings-, of warmterendement) kan worden gehaald, wanneer de kachel het volle opgegeven vermogen kan afgeven. Volle vermogens zijn in doorsnee huiskamers overgedimensioneerd. Zeker in geisoleerde woningen zijn de vermogens VEEL TE HOOG. Deze overcapaciteit is dus vaker gewoon dan uitzondering.Wanneer het vermogen dus te hoog blijkt te zijn, dan worden de lucht- en/of de houttoevoer verlaagd. Dit vindt bij stalen houtkachels plaats over meer dan 90% van het stookseizoen. Hierdoor daalt ook het rendement vaak met wel meer dan 50%. Dit geeft het beruchte rokende schoorsteen rezultaat. Accumulerende houtkachels hebben hier geen (veel minder) problemen mee, omdat ze per definitie (dankzij de accumulatie) een lagere capaciteit afgeven. Ik hoop u verder te hebben geholpen met rookloze houtverbranding.

Met een warme groet, Fetze

La Nordica heeft een volledig gamma inbouwcassettes, cuisinières en kachels die je met radiatoren kan combineren. Info en dealers kun je opvragen via www.gsystems.be

Zijn die toestellen compatibel met een balansventilatie? Ik zie daar vooraan zo'n wieleke staan (smoorklep?) - lijkt me niet aan te raden.

het probleem is dat de mensen
altijd een te groot toestel willen
als instalateur moeten we er voor zorgen dat we ze
een beetje kunnen intoomen
meestal wilen we heel veel vuur zien en dan moet dat een groot toestel zijn (denkt men)
ik probeer er voor te zorgen dat men altijd een maatje kleiner neemt en legt dan ook uit dat men meer geniet heeft
als het vuur een hele avond kan branden of als je na een uur al moet gaan afremmen want dan komen de problemen
slechte verbranding de ruit wordt vuil dingen die je beter kan mijden
dus bekijk het niet te groot en je zal meer geniet hebben

Heeft er iemand een idee over de vermogensverdeling bij een aqua flam: huiskamer / buffer?
Ik vindt het niet terug op hun site.
Dank bij voorbaat!

op vaste brandstoffen

6kw naar de kamer waarin het apparaat staat en 22 kw naar de CV

dat is bij volvermogen hé

Hallo ?!

22kW naar de CV (of naar een buffervat hoop ik) en liefst 6 kW in de kamer ??

Dan moet je een niet geïsoleerd huis zetten, of zo ??

Als je een watergevoerde combi-kachel (mogelijkheid tot stoken op zowel
hout als pellets) zoekt voor een deftig geïsoleerd huis/LEW, dan zou ik mijn
licht toch eens opsteken bij fabrikanten uit Italië/Oostenrijk/Duitsland, waar
ze daar iets meer ervaring mee hebben ; trouwens ook qua aanpassing van zo
een zuurstofvreter aan een goed luchtdicht gebouwd huis (bij de Flam-
verkopers die ik al op beurzen tegenkwam horen ze het in Keulen donderen
als je hen het begrip "Raumluftunabhängig" probeert uit te leggen...)

Een paar namen : Brunner, Palazetti Multifire Hydro, CTM Ecopellet, Jolly Mec.