isolatie zoldervloer/dak condensprobleem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dag allemaal
bettreft nieuwbouwwoning tss verdiep en zolder houten roostering afgewerkt met gyplat en achteraf bepleisterd.
1 jaar laten begonnen aan afwerken zolder. dwz isolatie zoldervloer + osb platen + isolatie zadeldak en dan gyproc.
echter volgend probleem vastgesteld
isolatie zoldervloer is langs boven uitgevoerd met spijkerflens 15cm tss de balken geklemd (alu nr beneden)
echter tijdens de koude dagen condens vastgesteld tss isolatie en onderkant osb en dit ter hoogte van inbouwspots en binnenmuurdoorvoeren (komen deels uit tss roostering)
ik vermoed dat het niet vooraf platsen van een plastic dampscherm hiermee te maken heeft....
wat kan ik hieraan doen?
wat als ik het dak zelf ook ga isoleren met 15cm spijkerflens en alles goed afplak? (ook ter hoogte waar er verticale steunspanten zijn...en dus bijgevolg ga isoleren tot in de voet van het dak, is er dan nog kans op condens?
onderdak bestaat uit menuiseriteplaten.
alvast beankt voor jullie reacties

Reacties

zoek eens wat verder en je vindt hier alle details omtrent luchtdichting en plaatsen van dampscherm

je zal leren dat spijkerflensdekens niet aangewezen zijn. die krijg je heel eenvoudig weg niet luchtdicht en sluiten niet mooi aan tussen de spanten
Je plaatst best een afzonderlijk dampscherm die luchtdicht aangesloten wordt op metsel of plakwerk en ook op de dakramen.

bedankt voor je reactie...echter
het plafond van de onderliggende kamers is raads afgewerkt met gyplat en bepleisterd.
mijn vraag echter als ik de plaatsen waar er zich condens voordoet, zo goed mogelijk probeer af te dichten met plastic folie en tape dan zal er zich waarschijnlijk geen condens meer voordoen ?
als ik nu de zolder isoleer tot in de voet en ik werk rond de verticale spanten (goed afgetaped) ben ik er dan zeker van dat zich in de roostering geen condens meer voordoet aangezien het op zolder ook wel warmer zal worden door de dakisolatie.
echter stel er is nog een klein lekje waardoor damp kan in de roostering, zal dit migreren tot tegen het dampscherm van het dak en misschien toch nog tss de verticale spanten zo tegen het onderdak (menuiserite ) condenseren....
zou dit echter kwaad kunnen aangezien menuiserite toch dampopen of vochtregulerend is?

als ik een apart dampscherm zou steken? hoe zou ik dit dan moeten plaasten tss die verticale steunspanten in het dak?of word de isolatie tot in de voet van het dak gestoken en het dampscherm verticaal tegen de verticale spanten? dan heb je toch een zone waar geen dampscherm zit?

in principe als je je dak isoleert zal je geen condens meer hebben in je zoldervloer omdat die dan in je geisoleerde schil zit en geen koudebruggen heeft

Neemt niet weg dat als je je dak niet naar behoren isoleert er daar dan wel condens kan optreden bij de koudebruggen.

Dus t is kwestie van koudebruggen te vermijden en een degelijke damprem aan te brengen.

Ik stuur je een mail met website waar je meer info en details van luchtdichting kan vinden.