isoleren dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hellend dak zonder isolatie of onderdak
Ik wil de zoldervloer isoleren.
Mag ik het bestaande plafond laten zitten (gipsplaten) en op de kepers van de zoldervloer een dapscherm of damprem !!?? plaatsen met daartussen (de balken) Glas of Rotswol ?

Ik heb ook enkele schuine dakkanten die doorlopen tot in de slaapkamers :
Moet ik eerst een folie (rem of scherm of plasiek) tegen de blote pannen aanbrengen of gewoon de isolatie tot tegen de pannen leggen en daarop een damprem -scherm?
Alvast Bedankt voor Uw professionele advies !!

Reacties

Dag Davy,

Een dampscherm of -rem moet je steeds aan de 'warme kant' van je isolatie plaatsen. Aan de kant van de gipsplaten dus, in jou geval. Zeker niet boven op de isolatie.
Als de zolderbalken nu gewoon 'bloot' zitten langs de zolderkant, kan je denk ik, daar bvb cellulosevlokken op strooien of laten blazen. Best eens aan een specialist vragen of je niet eerst een dampscherm (vooral luchtdichting) moet voorzien. Misschien zijn de gipsplaten goed afgewerkt (overal toegepleisterd) en kunnen die als dampschem/luchtdichting dienen...

Aan het schuine dak moet je zeker een windscherm onder de pannen voorzien, best dampopen (onderdakfolie of harde onderdakplaten). Als je dat niet doet blaast de wind eigenlijk gewoon door je isolatie en verdwijnt het isolerend effect direct.
Ook hier moet het dampscherm aan de warme kant van de isolatie komen en luchtdicht afgewerkt worden.

Sven

Ik ben er ongeveer uit denk ik...
Dit ga ik doen ....
Dampscherm op en tussen de balken van de zoldervloer leggen.
Daarop rock- of glaswol van +/-16cm. (kan max 17 leggen)
Daarop OSB-3 platen van 12mm

In de schuine wanden op de slaapkamers (onder het dak)
Spouwplaten van rockwool (jaja tegen de pannen !)
Daarop een dampscherm
Gipsplaten..enz

Graag Uw reacties !
Gr
Davy