licht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

zou het niet mogelijk zijn de vensterbanken reflecterend te maken en zo wat meer licht in de kamers te krijgen ?

Reacties

plaats gewoon een spiegel op de muur tegenover het venster.
het is net een extra raam.

Ik had ook reeds aan zoiets zitten denken...

En dit te verwerken in raamluiken.
Of maw van ieder raam (waar je zo'n luik zou plaatsen) een soort van "solarcooking"-ding te maken (een soort van een licht-warmte-val).

Praktisch gezien zou je dan de binnenkant van het luik bekleden met een reflecterende stof (eventueel zelfs een neerklappend paneel aanmaken).

De voordelen die ik zie zijn :
- Isolatie (tegen warmte en vooral kou) als de luiken dicht
zijn.
- Als de luiken open zijn krijg je zowel veel meer licht
als warmte binnen.

't is misschien wat vergezocht en niet praktisch (op het eerste zicht) maar met wat inventiviteit kan je daar ook een mouw aan passen.

Groeten
Wim Stemgée

Net nog ergens een artikeltje gelezen van iemand die een proefje gedaan had met tomaten-zaailingen op een vensterbank. Achter enkele had hij een spiegel gezet, en die groeide duidelijk sneller dan de andere...

Gebruik ook zo licht mogelijke tinten voor muren en plafond (wit, gebroken wit, hele lichte pasteltinten...) dat scheelt een pak en het geeft ook een vergrotend effect op de kamer.
Groeten,
Rudy Martens

Op www.parans.com vindt je ook een interessant systeem voor natuurlijke verlichting.
(ik zou het wel eens in het echt willen zien)

Hoi Geert,

ik heb onlangs een aantal spiegeltegels verwijderd die ik vroeger aan de binnenzijde op de "dag van een raam" had gekleefd. Langs daar kreeg ik dan ook op de tegenoverliggende muur op bepaalde tijdstippen beduidend meer licht binnen (en kon ik via die spiegels ook beter in mijn tuin kijken!)Het principe werkt dus wel degelijk!

groeten

Eric