warmtepomp, probleemtoestel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://www.wp-opt.de/service/fachartikel/kritik.html

De warmtepopmp mag zich verheugen in een grote belangstelling, het verhaal COP 4 doet mensen blij worden. Totdat de stroomrekening op de mat valt, die valt nogal es tegen.

Warmtepompen, de gehele verwarmingsinstallatie moet zeer goed gedimensioneerd worden. Daar schort het nogal es aan.

Er is dan ook veel kritiek op de warmtepomp, als hij al goed geinstalleerd wordt, dan is vaak een vergelijkbaar of beter resultaat te verkrijgen met om het even welke installatie, zoals een goede moderne condensatieketel of bijv pelletskachel.

conclusie, warmtepomp nee.

Reacties

groot gelijk paul !!!

je kan het niet genoeg zeggen , maar mensen horen niet altijd graag de waarheid

Thomas

Artikel dateert al van 4/2001

Welke installatie is dan het rendabelste. Gas ligt er niet, moet dus nog aangelegd worden. anders moet er nog en tank in de grond gestopt worden. Daarom dacht ik eerder aan WP en later pv-panelen. Als ik mis ben, hoor ik het graag. Als ik juist ben ook natuurlijk

ik wens je veel geluk om dat allemaal te kunnen betalen.

Mensen dromen graag , maar Marco zong het al : "Dromen zijn bedrog" ...

Paul,

heb jij dat artikel goed gelezen?
Die man stelt het volgende: een tijdschrift stelt dat de seizoenwinst van een warmtepomp onder 4 ligt. Hij beweert dat bij correct dimensioren van een warmtepomp je wel boven vier kan uitkomen. Hij stelt dat mits goed dimensioneren een warmtepomp wel een ecologisch verantwoorde verwarming is.
Ik lees dit artikel dus als een verdediging van de warmtepomp.
(vooral dan omdat hij op het einde stelt dat hij in zijn carriere nog maar 1 correct gedimensioneerde klassieke installatie had gezien).

Walter

Tom,

PV-panelen en warmtepomp hebben niets met elkaar de maken. Je zal nog niet eens genoeg electriciteit kunnen produceren om je 'normaal' verbruik te dekken, laat staan een warmtepomp mee te voeden (of je moet ergens rond de 50a60.000 Euro aan PV op je dak leggen).

Walter

Walter,

Hoe goed heb jij het gelezen?

Kennelijk met een selectieve bril; volgens mij is die man toch een vrouw.

Een goede warmtepomp heeft geen verdediging nodig; het gaat pas fout als CV instalateurs zoiets in handen krijgen.

Het zou eigenlijk verboden moeten zijn dat zij ze plaatsen, hun kennis over correcte verliesberekeningen schiet vaak al tekort bij klassieke verbrandingstoestelen.

Die moet je niet een toestel volgens een totaal ander werkings princiep in handen geven met dezelfde verwachtingen. Dat blijft maar fout gaan.

Beter contact te nemen met een gekent koeltechnisch buro met ervaring in deze materie, zij zijn meer bekent met de mogelijkheden en vooral de onmogelijkheden, omdat het werkingsprincipe alles met hun vakgebied van doen heeft.

Zowel voor ontwerp en eigenbouw, alswel het selecteren van een serie product.

Laat die Cv mannen rustig bij hun vlammetjes en de rest van het afgevend systeem, maar niet bij een warmtepomp.

Groet, Cp

De WP staat of valt met de installatie en afregeling ervan,elke installatie is verschillend,hoeveel zijn er bekwaam een WP in te regelen op de juiste manier?, mijn ervaring is dat het er weinigen zijn zowel bij de traditionele CV installateurs alsook bij koeltechniekers tenzij deze een speciale opleiding genoten hebben,en ik weet waarover ik spreek.

"Hoe goed heb jij het gelezen?
Kennelijk met een selectieve bril; volgens mij is die man toch een vrouw."
Haha; ik zit dus blijkbaar vol vooroordelen als het over sexen en techniek gaat

Walter

Walter,

daar mijn duits ondermaats is kan ik niet rechtstreeks reageren op het aangehaalde artikel.

Ik wil well effe wijzen op het feit dat ik de "seizoenswinst" versta als SPF (seasonal performance factor). Dit is niet hetzelfde als de COP (coefficient of performance)! en COp en SPF mogen dus niet door elkaar gebruikt worden, laat staan met elkaar vergeleken worden. Immers voor et berekenen van de SPF wordt -in tegenstelling tot de berekening van de COP- ook rekening gehouden met het energieverbruik van de circulatiepomp. M.a.w. de SPF is ALTIJD kleiner dan de COP.

Tja, de warmtepomp is vast een goed idee, maar in de praktijk blijkt het toch een probleemapparaat.

Hoeveel installateurs berekenen werkelijk de benodigde capaciteit, en hoeveel installeren maar wat?

Hopelijk komst straks op het energieprestatie-certificaat voor woningen te staan wat voor die woning benodigd is, dan is dat probleem al uit de weg en kan je een verantwoorde aankoop can verwarmingsinstallatie doen.

Toch vraag ik mij werkelijk af of de warmtepomp niet een vinding is van de energiebedrijven, want om met stroom warmte te maken, mij lijkt t niks.

je kunt zelfs niet overal een wp plaatsen als het een w/w is want dan mag er geen ijzer in de grond zitten, ik heb het ondervonden, en inderdaad de elektriciteitsrekening was er eentje van je welste, ik had nogthans een goede instalateur, die ze spijtig genoeg onderste boven hebben gereden, zo dat toen ik later mijn huis verkocht een andere instalateur de zaak gewoon heeft vervangen door een gasinstalatie, hij kon niet eens de vloerverwarming aansluiten op lage temperatuur, dat was voor mij het bewijs dat men echt wel op dit vlak moet gespecialiseerd zijn, zeker als men met 2 soorten temperaturen werkt.