Gas, Stookolie, of Electriciteit ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Help me met te kiezen.

Zowel voor verwarming als warm water. Aardgas is er niet.
Dus een gastank, maar als ik de prijzen zie voor de huurkoop (meteen aankopen kan ik blijkbaar niet) van een ondergrondse gastank begin ik te twijfelen (bovengronds mag ik geen plaatsen).

Heb een voorkeur voor een gaswandketel, voor warm waterpoductie ook, handig alles in een. Een gaswandketel is ook iets goedkoper dan een stookolieketel.
Anderzijds zijn de prijzen voor een stookolietank goedkoper dan voor een gastank, en kan ik meteen afbetalen.

En, bestaat een stookolieketel als doorstromer voor warm water ?

Of..stookolie voor verwarming en een electrische boiler voor warm water ?

Reacties

neem stookolie , er is niets mis aan
gas =is er niet
elektriciteit = zeer duur = WP = zeer duur
stookolie = betaalbare installatie , mits een goede installatie zeer laag verbruik mogelijk
is altijd gecombineerd verwarming en warm water + eventuele zonneboiler (verkopen wij héél veel de laatse tijd)

Thomas

Ook een pelletkachel + zonnepanelen voor verwarming van tapwater komen in aanmerking.
Mon

Ja bedankt, maar ik wil het praktisch en betaalbaar houden, als ik de prijzen zie van een zonneboiler en warmtepomp...dan schiet er niet veel over en dat is gas of stookolie.
Bij gas is het die gastank dat een probleem is, ik moet die huurkopen, en bij sommigen is daar dan nog een minimumafname aan gas aan gekoppelt, en dat in tijden waar men verwacht dat iedereen gaat besparen.
Met gas zou ik ook het kookvuur kunnen aansluiten, en ik zou liever een doorstromer hebben, volgens al wat ik lees is dat het goedkoopste.

Koen,
Alleen een doorstromer nemen als je waterkwaliteit dit toelaat,als je veel kalk in het water hebt zoals hier in regio Mechelen kan je om de 5 jaar een nieuwe wisselaar plaatsen ofwel elk jaar laten ontkalken en bijna evenveel betalen,zonder te spreken over het verlaagde rendement ervan na een maand branden en verder oplopend.
Stookolie is niets mis mee,condensatieketel met low-nox/ blauwvlam brander geven zeer goede resultaten,daarbij een voorraadboiler(neem er dan wel een die je kunt reinigen) en je bent voor vele jaren gerust.
Bekijk eens de "RYLL" ketels,weet alleen niet of er iemand is die het hier verdeeld.

een stookolieketel heeft een grote waterihoud
als je warm water wil in doorstroom moet je de ketel altijd op temeratuur houden , dit kost energie
beter is en boiler naast de ketel die je op temperatuur houd , kost minder energie
en je hebt metteen de voordelen an een boiler erbij
betere temperatuuur regeling van het warmlwater en het grotere debiet

Er bestaan ook wandketel op mazout zoals je die vindt op aardgas. Daarvan zijn er ook met warm water produktie intern via doorstroomprincipe. Deze ketel hebben veel minder waterinhoud dan de traditionele ketel.

En ook vindt je stookolie ketels de condenseren echte hiervan is de initiële prijs veel hoger dan een condenstatie ketel op aardgas.
Dit type van ketel is niet zo gekent in België wel in andere landen zoals Duitsland , Oosterijk , Zwitserland zijn deze veel meer ingeburgerd.

Wat betreft de condensatie ketels op aardgas vooral de wandketels wil het volgende kwijt. Als je alleen kijkt wat ze je kosten op dit ogenblik lijkt het zeer sterk dat ze goedkoper zijn dan deze van mazout; Echter deze zijn wandketel zijn storingsgevoeliger en zijn meestal aan vervanging toe na 15jaar. Een goede mazoutketel blijft zelfs 30jaar zonder te hoeven te vervangen (zij rendament blijft hetzelfde); Echter alleen de brander zal in de loop van de jaren moeten vervangen worden . Als je nu al kiest voor blauw vlam brander en zwavelvrije mazout (mazout exta) dan zal je geen zwavel en roet meer uitstoten. Deze liggen in dezelfde grote orde dan aardgas.
Een als je de verbrandingsverliezen tov de bovenste verbrandingsgrens bekijkt van een condenserende mazouketel tov een condenserende gasketel blijkt dat de mazout versie een beter rendament heeft dan gas . Slechts als mazout reeds een stuk in zijn condnsatie bereik komt zijn deze verliezen gelijk.
Je moet appelen met appelen vergelijken en niet met peren dwz een condensatieketel met condensatie ketel een doorstroompricipe van warm water met een doorstroomprncipe en niet met een boiler. Want dat geeft verkeerde rezultaten.

Wat de warmte verliezen betreft van de ketel, de zogenaamde stilstaands verliezen , dan moet je toch echt stellen dat de wandketel ondermaats geïsoleerd is.

We moete ons niet blind kijken of gas beter is dan mazout of omgekeerd; We moeten ervoor zorgen dat we er zo min mogelijk van gebruiken.
En dit doen we door eter te isolere balansverluchting enz.

Als je met de mensen die bouwen praat en je zegt dat ze beter et dubbele van isolatie steken dan dat ze op het oog hadden. Dan krijg je meestal klikken alsof dat toch niets uitmaakt, te duur enz;

We moeten ervoor zorgen dat de mensen eerst hun woning onderhanden pakken vooralleer over systemen te praten zoals zonneboilers. Want wie zijn woning isoleerd en verlucht conform een lew woning zal meer besparen dan een slecht geisoleerd huis met zonneboiler. Een zonneboiler kan wel aanvullend op de besparing voor wat extra besparingzorgen
.
Hier in begie staan veel oude huizen/appartementen die beter afgebroken worden en herbouwd worden als LEW.
Dat zou al veel doen aan ht belgich verbruik van verwarming.