boiler of doorstromer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb op dit forum alles doorgenomen over de voor- nadelen van beide maar heb nog 1 vraagje.

De nieuwe condenserende ketel moet bij mij in de garage komen te staan en deze is niet geisoleerd, spouwmuren en enkel glas.

Is een boiler dan nog interessant of zijn die tegenwoordig zeer goed geisoleerd. Zou willen gaan voor ene van 100 of 150 liter.

Reacties

Ik lees over de vitodens 300 het volgende

Op de regeling heb je een "comforttoets" die ervoor zorgt dat uw geisoleerde warmtewisselaar altijd op temperatuur blijft. Die opgewarmde warmtewisselaar doet dienst als een soort miniboiler van 0,5 liter. Die dus direct warm water levert en ervoor zorgt dat de ketel ondertussen kan opstarten om dan de warmwaterproductie over te nemen.

Verbruikt dit veel energie om die warmtewisselaar op temperatuur te houden als er geen afname is?

Beste Willem,

Er zijn ook nog toestellen met beide: kleine boiler en een doorstromer. Het warme water wordt via de doorstromer aangemaakt en komt vervolgens in een kleinere boiler terecht.(60-100 ltr). Voordelen, genoeg warm water met zo weinig mogelijk opslag en toch de voordelen van het warm water maken met de doorstromer. Een condensketel kan tijdens het warm water maken met de doorstromer een hoger rendement(lees lager gasverbruik) halen dan met een spiraal warmtewisselaar.

Voorbeeld van toestellen|: Wiessmann Vitodens 333, Weishaupt thermokondens kompakt en er zullen er waarschijnlijk wel meer zijn.

Daalderop combifort idem

Beide systemen hebben hun voor en nadelen. Doorloopverwarmer heeft dan misschien een lager verbruik, hij is meestal beperkt in debiet en capaciteit. Een buffervat heeft dan weer een voordeel een groot debiet te kunnen leveren maar het nadeel dat het op temperatuur moet worden gehouden.

Indien je echt prijsgunstig wil verwarmen en tegelijk het milieu sparen combineer je een zonneboiler met een doorstroomverwarmer met een temperatuurvoeler en een aan de starttemperatuur aanpasbaar debiet. Zo loopt in de zomer je water aan vol debiet door (of langs) de doorstroomverwarmer, en tijdens de winter moet het water ook meestal maar opgewarmd worden van een 20tal °C naar de vraagtemperatuur.
Capaciteit van de boiler hangt af van het waterverbruik per persoon en het aantal personen in het gezin.

Indien je echter ook een condenserende gasketel zou aanschaffen voor de verwarming kan je beter met een boiler werken. Je kan er dan een nemen die geschikt is zowel voor zonneenergie als voor bijverwarming (met twee spiralen, één onderaan voor de zon en één bovenaan voor de bijverwarming.

Hopeijk helpt het iets.

buderus b 112/29 t 25 h of v
condenserende ketel met 25 liter boiler
git i ook een alternatief