frigo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben in de kelder een oude frigo staan. Het is een tafelmodel met bovenaan een vriesvakje dat haast niet vriest (ijsjes worden na een tijdje room!).
De energiemeter meet 650 Watt verbruik per dag.
Een ude frigo kun je beter vervangen zegt men. Maar is 650Watt/dag veel of juist niet? Ik wil niet hebben dat een nieuw toestel meer zou verbruiken. Wie kan mij raad geven?

Reacties

waarom plaats je een frigo in kelder die opzich aldienst doet als koele plaats die je gaat verwarmen, niet goe bezig hoor, evenmin als je deze zou plaatsen in een koele berging, een a label koelkast van vandaag zal zeker minder verbruiken.
deelnemer energiekwartier Eeklo

Een ruime frigo met een apart vriesvak van klasse A++ verbruikt nog geen 200 kwh/jaar, zijnde zo'n 550 watt per dag.

Een ruime koelkast A++ zonder vriesvakje verbruikt ongeveer de helft, zijnde zo'n 280 watt per dag. Een besparing van 100 kwh/jaar aan dagtarief zal al vlug 15€/jaar opbrengen.

Zie : http://ecohouse.greenpeace.be/Eco_NL/bijlagen/koelkasten.htm#2

Ik wil toch even reageren op het bericht van Guido.

Ik lees regelmatig dat je een diepvriezer best op een koele plaats plaatst, vermits ze dan minder energie verbruikt, daar de motor veel minder vaak moet werken.

Een koele berging of een kelder moet inderdaad koel blijven.

Bij ons staat de diepvriezer ook in de kelder (een niet zo grote) en ik heb niet de indruk dat het daar warmer wordt door die diepvriezer.

Voor mij geldt dus:
Plaats een diepvriezer in een zo koel mogelijke ruimte, zodat energiewinst geboekt wordt.

Of heb ik het mis?

als je de frigo nu eens zou in wasplaats zetten heb je volgens mij ook een goed alternatief, extra verwarming voor beveiliging tegen vrieskou, dan gebruik je kelder voor frisdrank en zaken zoals bepaalde groenten die geen grotere koeling nodig hebben, die hoef je dan niet in de koelkast meer te plaatsen, weeral energie gespaart, mijn diepvries staat in garage, ook om in de winter deze ook bij te verwarmen, is niet verwarmd (ingebouwd in huis).
Guido

...die hoef je dan niet in de koelkast meer te plaatsen, weeral energie gespaart.....

hoe voller je diepvries of koelkast hoe minder energie deze verbruikt. Met een volle kast zit er minder lucht in die er dus tijdens het openen niet uitvalt (koude lucht is zwaarder dan warme lucht en valt er dus uit als je de deur opent - de beste vries- en koelkasten zijn dus 'kisten' waar de lucht niet kan uitvallen zoals ze doen in de Colruyt). Door je frigo dus steeds volledig op te vullen blijft er meer koude-energie aanwezig en minder ruimte die de warme lucht inneemt.
groet toin

Wat kost het steeds blijven vullen terwijl dit eigelijk naar je behoefte niet nodig is.
Laat het liever bij je suppermarkt koelen of vriezen, dit is vordeliger dan elke keer de opgewarmde producten in je koeling of vriezer te laten koelen, dit kost je in eerste instantie een hoop energie die je niet terug gaat halen voor de enkele keren dat de koelkas of vriezer open gaat.
Voor elke keer dat je gaat vullen open je toch ook je koeling.

Het is altijd voordeliger te koelen in een koele omgeving alleen al om het simpele feit dat je koelkast niet aan gaat als je schuur kelder of wat dan ook net zo koud is als je ingestelde koeltemperatuur.

Nog een tip voor de echte krenten of energiefanaten, spullen ontdooien doe je niet op het aanrecht maar in je koelkast zo wordt het onderkoelde product de koeleing voor je andere producten en ontrekt de kou niet aan je verwarmde keuken.

Een 2e en eigenlijk zelfs betere reden waarom je het best de dingen in een frigo laat ontdooien is om bacteriologische redenen. In de zomer is het lekker warm en als je dan 's morgens iets uit de vriezer haalt dan is het om pakweg 11u ontdooit en ligt het de rest van de dag lekker te liggen in de warmte. Ideaal voor bacterieen te groeien.

Kortom: altijd in de frigo ontdooien tenzij je het rap nodig hebt.

Btw, de wanden van de diepvriezer met isolatie (5cm isomo enzo) bekleden helpt ook al een stuk.

Beste johan,

Met de link van LUCVT zie je al dat een ruime koelkast al minder gebruikt dan jouw tafel modelletje. Ook het niet meer vriezen in het vriesvakje duidt op het einde, waarschijnlijk koelmiddelverlies of een versleten compressor.

“Het is altijd voordeliger te koelen in een koele omgeving alleen al om het simpele feit dat je koelkast niet aan gaat als je schuur kelder of wat dan ook net zo koud is als je ingestelde koeltemperatuur.”

Dat gaat niet altijd op! Sommige thermostaten kunnen dan wegens het ontbreken van een temperatuursverschil niet meer schakelen (geen ‘cross- ambient’). Pas dan Guido’s tip toe.

“hoe voller je diepvries of koelkast hoe minder energie deze verbruikt.”

Neen, de isolatieweerstand blijft immers gelijk. Ongeacht de beladingsgraad.

“Met een volle kast zit er minder lucht in die er dus tijdens het openen niet uitvalt (koude lucht is zwaarder dan warme lucht en valt er dus uit als je de deur opent –“

Dat is weer wel waar.

“de beste vries- en koelkasten zijn dus 'kisten' waar de lucht niet kan uitvallen zoals ze doen in de Colruyt).”

Dus een vrieskist met het deksel van boven, of een vrieskast met laden of kleppen per vak.

“Door je frigo dus steeds volledig op te vullen blijft er meer koude-energie aanwezig en minder ruimte die de warme lucht inneemt.”

Beter dus door de uitvoering van het apparaat dan deze symptoombestrijding. Het is wel een overweging als je vaak met uitval van de netspanning te maken hebt, maar dan hebben we het niet over energiebesparing.

jandc eerste tip is qua voedselveiligheid een hele juiste!
Maar de tweede gaat altijd op:

“Btw, de wanden van de diepvriezer met isolatie (5cm isomo enzo) bekleden helpt ook al een stuk.”

Sommige merken gebruiken de buitenwand ook als condensor. En dan ben je net fout bezig.

Groet, Cp