Akoestisch isoleren van bestaande houten vloeren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er werd op dit forum reeds heel wat geschreven over het thermisch en akoestisch isoleren van nieuwe vloeren.

Mijn vraag heeft betrekking op het akoestisch isoleren van een bestaande vloer tussen twee verdiepingen.
De opbouw van de vloer is als volgt (van boven naar onder):
* houten planken - dikte ca. 22 mm (genageld op houten kepers van 175 mm)
* natuur-gips gewapend met cocosvezels (genageld tegen de onderkant van de houten kepers).

De bedoeling (denkpiste) is om de houten vloer en de gips te behouden (d.i. niet af te breken) en toch zo akoestisch mogelijk te isoleren.
Mijn idee is om twee planken weg te nemen en isofloc in te blazen in de ruimte tussen de kepers.
Gaat dat akoestisch iets uithalen of is dit idee absurd?
Mag ik zomaar (dus: zonder dampscherm of vochtscherm te plaatsen) isofloc inblazen?
Iemand een ander idee (liefst zonder al te veel breekwerk)?
Dank bij voorbaat.

Groeten,

Michel

Reacties

Wat ik vaak toepas om vooral contactgeluid te elimineren is op de bestaande vloer de zwaarst geperste rotswolpaten (type 405), 3 of 4cm dik en dan een zwevende vloer erbovenop van OSBplaten. goede resultaten hiermee , maar uw vloeropbouw is direkt wel 6cm hoger.

Wat zou er best zijn voor geluid tegen te houden...Pavatex platen of Rockwoolplaten 501?

Aanvullend bij wat Geert Devos schreef:
kleef die hardgeperste rotswolplaten en OSB platen met kleefschuim vast. Ik ken maar 1 merk en dat is Instastik van Dow Chemicals. Zij maakten het om hun eigen Styrofoamplaten te verkleven.

Daarmee weet ik nog niet echt waar je de echt de voorkeur aan geeft, qua prijs gaan de pavatex - en rockwool platen wel ongeveer gelijk, juist de rockwool platen haal je in de buurt en de pavatex platen moet je om in Zoersel.

Hoe leg je ze dan op je roostering, eerst osb 18mm, dan de isolatieplaten (20mm) en dan zwevend erop je laminaat?

Mvg

Zit met zelfde probleem.

Vanonder jaren dertig molluren (zeer mooi) tegen de houten roostering en boven 22 m houten planken.

Nu willen we deze molluren behouden en kunnen we dus geen zwevend plafond eronder plaatsen.

Langs boven willen we de vloeropbouw niet verhogen wegens de deuren. Dus enige mogelijkheid: enkele planken verwijderen en iso ts de balken.

Nu had ik gedacht aan isoflok om deze klankkasten te vullen.

In zoersel zijden ze mij dat dit ongeveer 10 db zal wegnemen. Zijn er andere opties die beter isoleren zonder een veel groter ballast op de plafond te leggen. Is argex een optie? gecombineerd met isoflok?

Merci voor de reacties

Wij hebben nogal veel last van contactgeluiden van de buren in onze slaapkamer. Een massieve scheidingsmuur zit tussen onze kamer en de hunne en dit is de draagmuur voor de houten balken van onze verdieping. We hebben al afgewerkte Gyproc plafonds aan de onderkant en tussen de balken zitten flensen rotswol (kamers niet volledig opgevuld).

We zouden de laminaat die we op de bestaande planché hebben gelegd terug willen afbreken en een beter geluidsisolerende vloer terugplaatsen. De houten vloer is zeker niet helemaal vlak (een van de redenen om de laminaat terug af te breken want hij veert door).

Hoe doen we dit het best? Isolatie bovenop planché en daarop terug laminaat? Of beter planché (is niet meer mooi door vroegere houtworm) afbreken, zwevend OSB op vlitstrips op de balken en dar laminaat op? Idealiter zouden we dus de oneffenheden in de vloer (mogelijk door doorhangende balken) én het contactgeluid in één keer willen wegnemen.

Nog vraagje: moet de ruimte tussen de balken volledig met isolatie gevuld zijn, of kunnen dunnere flensen volstaan?