zonnepanelen en bomen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,

Een korte maar dubbele vraag. Mede dankzij dit forum (ik kan het niet genoeg benadrukken) streef ik naar een K30 E80 (volgens VIBE de norm?) met een goede luchtdichtheid (waarde ontgaat me even) en een balansventilatie.

Eerste vraag is dit voldoende om een comfortabele LEW te bekomen?

Tweede en belangrijkste. We hebben lanen met grote kastanjebomen. In de zomer geven deze veel schaduw. In de winter laten ze lekker de winterzon door, met schaduwvegen van de takken.

De kerktoren waar we onder zullen wonen zorgt voor een mega-schaduw vanaf 17u-17u30 in de zomer.

Ik zorg dus voor zeer weinig zonnewering maar ik besluit ook dat zonneboiler of zonnepanelen weggegooid geld zijn.

Akkoord?

Reacties

Dure PV-panelen plaatsen in de schaduw van bomen en kerktoren lijkt me inderdaad een foute keuze. Maar daarentegen heb je dan toch het excuus dat die kastanjebomen ook heel wat CO2 uit de lucht kunnen halen.

Silvio,
Luc heeft gelijk! Schaduw op PV panelen knalt het rendement spectaculair naar beneden.

Steek al het geld dat je wou investeren dan beter in isolatie om die K30 nog een flink pak naar beneden te halen (K14 of zelfs nog lager). Die energiewinst daar profiteer je de rest van je leven van!

Kan je geen warmtepompsysteem om bodemwarmte te benutten installeren?
Wie weet hebben andere forumleden nog betere tips.

Groeten,
Rudy Martens

Naar ik vernomen heb kan een zonneboiler wel rendabel warm water opwekken met diffuus licht. (het koper in een vlakkeplaat collector verspreid toch de warmte naar de buizen)
Dus dat zou ik misschien eens verder onderhoren.
In ieder geval zullen pv-panelen niet opbrengen, deze staan in serie geschakeld en als dus 1 cel schaduw heeft valt de volledige productie op 50%.

sondering van de bouwgrond kwam niet dieper dan 1m80. Kiezelgrond. Dus grondwerken lijken me bij ons moeilijk en dus ook 'duur'? Ik denk aan AWW en dat lijkt me al moeilijk.

Ik denk dan ook dat ik t bij passieve maatregelen ga houden en deze optimaliseren.

Of als er nog ideeën zijn?