verwarming voor LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden.

Deze week kreeg ik de warmteverliesberekening van onze architect voor een LEW van 120 m² x 2: 6 kW bij -8

Als ik zo de gemiddelde temperaturen van Ukkel erbij neem, en daarbij rekening houd met een aantal huishoudtoestellen: tv, frigo, diepvries(A), kooktoestellen, vaatwas, wasmachine, balansventilatie met warmteterugwinning en aww, droogkas op electr (sic, we hebben ze nu, er is ook nog zoiets als opportuniteitskost en eigenlijk willen we geen gas), een pc en een laptop, 4 mensen (2 klein), dan kom ik uit op een gemiddelde warmtebehoefte van 1 Kw over 5 wintermaanden.

Er zal een houtkachel staan (eik, zit in de branche).
Ruiten beneden op het noordoosten, het zuidwesten (gebuurs blokkeren) en boven onder een luifel van 1 meter, ruiten in 4 kamers op het zuiden en nog 2 kamers op het noorden.

De slaapkamers hebben een warmtebehoefte van 300-400 kW, de badkamer een dikke 500 kW. Deze ruimtes moeten eigenlijk vooral 'on demand' verwarmd worden, badkamer specifieke uren, slaapkamers voor studerende, zieke, heel jonge of spelende kinderen.

We willen geen gas.
Ik geraak er niet uit: pellets zijn pokkeduur qua installatie, een houtvergasingsketel is overkill en kostelijk, een warmtepomp zal ook pokkeduur zijn, vrees ik(offerte aangevraagd)

Nu krijg ik hier een speer door mijn oog als ik aan elektrische verwarming denk (geen CV, gedecentraliseerd)? Met een zonne/electroboiler combi. Ik denk eraan dat een CV van eender welke vorm ook wel elektriciteit verbruikt.

Geen VV, overal parket. Nee, echt geen VV. Weinig wanden, maar waarschijnlijk wel genoeg.

Zijn er andere opties:
Hoe verwarmen?
Hoe ons sanitair warm water aanmaken?

Dank u (nee, ik minder niet in isolatie :) )

Reacties

kort vraagje : waarom geen gas?

Walter

Ik worstel met een gelijkaardige vraag en denk aan volgende opzet, (geen idee nog van de kostprijs en warmtebehoefte nog te berekenen.)
Onze voorkeur zou ook uitgaan naar een propere houtverbranding...(een pak wilgen te knotten).

Energievoorziening:
- Kleine tegelkachel (als hoofdverwarming) met (grote) warmtewisselaar.
- Zonnepanelen

Zonneboiler en buffervat:
- zorgt voor sanitair ww
- eventueel stukken muurverwarming (indien nodig zou blijken)
- waterbatterij van de balansventilatie

Heeft er iemand ervaring met dergelijke opzet?

Totale oppervlakte 180 m2 gespreid over 3 verdiepingen.
Woning is zeer goed geisoleerd (20 cm in muur en 30- 45 in dak, 8-20 cm in vloer).

Groeten en bedankt voorde reaktie.
Xavier

Karl,
als je toch spreekt over een houtkachel, lees dan volgende vraagstaart eens, staat heel wat info in.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1066036306&first=&last=

Wil je een houtkachel, kies dan een tegelkachel, finoven, grundofen etc...

Is de zuiverste manier van hout verbranden, en naar ik gelezen heb de enige goeie manier, vanwege de hoge verbrandingstemperatuur.

Xavier

Karl

Eenvoudg: koop een pelletkachel voor ind e woonkamer met warmwateraansluiting, kost tussen de 4000 en 5000 euro, zat vermogen om de woonkamer op temp. te houden, paar radiatoren in de slaapkamers, boiler ca 300 liter met 3 m2 zonnepanelen zodat de kachel s zomers uitblijft

Relatief goedkope installatie, s zomers nul verbruik, s winters goedkoop stoken. C02 neutraal

Mvg Arnold

Een aantal redenen. Ten eerste is er nog altijd het ontploffingsgevaar, misschien riducuul van mij, maar het bestaat nog altijd, enkele jaren geleden kraakte ons dak onheilspellend van een huis dat een halve kilometer verderop ontploft was.
Ten tweede, je zit weer vast aan een fossiele brandstof waarvoor je een abonnement, meterkosten en wie weet wat nogal voor onzin ze zullen uitvinden, zult betalen.
Ten derde is er nog niet te versmaden, de kostprijs van een totale CV met buizen en radiatoren allerlei. En eigenlijk vrees ik dat voor ons huis, een CV niet de aangewezen optie is. We hebben het echt over een heel kleine warmtevraag 'on demand'. Een CV dient eigenlijk om een heel gebouw warm te houden. Wil je gaan differentiëren per kamer, lopen de kosten al snel op aan regelingen en kranen.

Ik besef dat elektriciteit niet de meest ecologische keuze is. Nochtans kan het ook ecologisch opgewekt worden. De prijs is natuurlijk een politiek spelletje aan het worden.

Maar momenteel denken we ook een beetje economisch, zonder strak ecologisch te denken.

Arnold,

Wat dan met al die gratis eik uit mijn parketfabriek?

Karl,

ik heb al vanalles gezien aan verwarming voor 'lEW':
- een 'kleiner' warmtepompje van een 7kW zoals hier thuis (maar dan loop jij vast op de vloerverwarming)
- een 'eenvoudige' installatie met mazout/gas ketel met radiatoren
- een houtkachel die woonkamer/keuken verwarmd en dan met kleine gaswandkachels wordt er bijgewarmd(buiten de badkamer wenig gebruikt...).

Zoals je zelf zegt, CV comfort op hout/pellets is eventueel vrij duur. Misschien ben je beter/comfortabeler met een eenvoudige stookolie/gas installatie aangevuld met een houtkachel.
Ik ben eigenlijk bang dat je de meeste opties al genoemd hebt en genoemd zijn, en dat je nu zelf zal moeten kiezen .

Walter

Walter

Ik dacht ook een een warmtepomp maar bots steeds op verschillende meningen ivm warm water.
Volgens sommigen kan je best ook je warm water bereiden met een warmtepomp als je er 1 aanschaft. Volgens anderen is dat totaal niet rendabel. Graag uw menig. Anderen mogen natuurlijk hun ervaringen zeggen.

Walter,

Is de oplossing van Arnold niet goedkoper dan jou WP oplossing? Puur kwa investering?

Jeroen

Walter,

Is de oplossing van Arnold niet goedkoper dan jou WP oplossing? Puur kwa investering?

Jeroen

Als je een warmtepomp hebt, is het absoluut zinvol om ook de warmtepomp het warm water te laten maken. Daarvoor een aparte installatie met gas/mazout te plaatsen gaat je weinig opbrengen.
Maar vraag vooral een aantal offertes op. Dat zal je beter inzicht geven over wat 'rendabel' is en wat niet. Een totale warmtepomp installatie is zelden goedkoop.

Walter

Jeroen

Hier heeft de verwarmingsinstallatie een 15.000 Euro gekost (onder BTW). Daarvoor heb ik dan wel zelf de vv moeten leggen. Ik vermoed dat WP en pelletkachel zowat in dezelfde grootorde liggen. Maar het is moeilijk vergelijken denk ik.
De warmtepomp zelf, met collector en plaatsing heeft hier ongeveer 8.000 Euro gekost. Daar moet je dan nog wel een boiler bijrekenen en de vv.

Walter

Tom,

'zeer' voordelig verwarmen met een warmtepomp klinkt wat te positief. Verwarmen is vooral posifief
Om je een idee te geven
Wij zaten hier vorig jaar met 3000Kwh dat de warmtepomp verbruikt heeft voor verwarming. Onze warmtepompboiler had ongeveer 800Kwh verbruikt (zeer grove schatting, ik meet nog niet zo lang het verbruik ervan). Dit voor een woning met een goede 6kW aan maximaal warmteverlies (ongeveer 200m2 verwarmd) en we wonen hier met 5.
Nu dit jaar zitten we nog maar een 800 kWh voor verwarming. Geen idee waar we dit jaar gaan eindigen.

Grofweg heb je voor warmwater tss 1/3 en 1/4 van het verbruik voor de verwarming in onze woning (geen idee of je dat kan extrapoleren naar alle LEW).
Maar het is wel zo dat produceren van warm water, je COP van je WP voor het verwarmen niet beinvloed. Alleen bij de dimensionering van het systeem moet rekening gehouden worden dat er tijd en vermogen is om en je verwarming te ondersteunen en je warm water te maken.

Walter

Walter

Heb al wel eens zo'n dimensioneringsberekening gezien maar ben er niet aan begonnen om het proberen te snappen. daar bestaan professionals voor. Hoe kan ik weten of die dimensionering correct gebeurt?

Tom

...Hoe kan ik weten of die dimensionering correct gebeurt?...

Dat zal wel altijd een zaak van vertrouwen zijn vermoed ik. En als je dat niet genoeg vind moet je er desnoods een derde partij bij halen. Een ingenieursbureau de dimensionering laten doen en een chauffagist laten uitvoeren.

Walter

Hallo,

Wij hebben een drive-in woning, met een inhoud van ongeveer 550 kuub, woonkamer op de 1e verdieping en een "koude begane grond" met extra woonkamer van ongeveer 30 vierkante meter. In het huis is reeds een CV ketel van Nefit aanwezig met een vermogen van 32KW.

In de verbouwing wilden we altijd al een ingebouwde liftdeur haard. Nadat ik dieper in het onderwerp ben gedoken heb ik nu de beschikking over een haard van Nordica meedraaiend met de cv. Dit alles uiteraard professioneel geinstalleerd en voorzien van de benodigde beveilingen, tegen stoomvorming. Hoe gaat een en ander in zijn werk?

De haard heeft op volle kracht (peuhhh wat kost dat een hout een totale capaciteit van ongeveer 23 KW waarvan ongeveer 5KW op de conventionele manier in de kamer blijft en de rest gaat richting CV. De haard draagt zijn warmte af aan het cv water via een geintergreerd buffervat van 85 liter direct achter de vuurkamer.

Bij de nieuwe installatie is ook een warmwaterbolier van 125 liter met handbediende thermostaatregeling opgenomen, alwaar ik naar eigen behoefte deze kan mee laten lopen tbv warm tapwater. Het cv water draagt zijn warmte af via een spiraal richting het boiler water. Hoe bevalt het?

Nou een voorbeeld. Laatst was het 4 graden buiten. Toen heb ik 2 uur lang op volle kracht gestookt. 19KW aan radson radiatoren waren behoorlijk warm, je kon ze net vasthouden, en later heb ik het bad in de badkamer laten vollopen waarbij de CV ketel maar eventjes heeft meegeholpen. De temperatuur beide verdiepingen was 21 graden.

Met de vorst van de afgelopen dagen is de cv/ketel behoorlijk ontlast en kan de houthaard het boeltje zelfstandig op 19 graden houden. De cv springt dan 1 keer per uur bij, in plaats van om de 10 minuten wat ie eerst deed.

Kortom dit bevalt zeer goed en als je goedkoop aan hout kunt komen, perfect! We wonen hier in de buurt van veel bos en bosbeheer moet zowiezo het bos onderhouden. Als je bomen laat omzagen kost hoput ongeveer 10 euro per kuub. Dan moet je het wel zelf verder verwerken tot kleine stukken. En dat is geen straf, werken in het bos...