moderne architecten en energie-verantwoord bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo groep,

Voor onze nieuwbouw willen we graag een conceptueel eenvoudige woning die energetisch ietwat verantwoord moet zijn. Geen LEW ofzo, we zouden bv. gaan voor 8cm PUR in de muur. Maar daarvoor zouden we wel in het concept een zo energievriendelijke vorm willen hebben, "compact" dus.

Bij de verschillende architecten die we ondertussen aangedaan hebben krijgen we altijd (naar mijn gevoel toch) moeilijke vormen voorgeschoteld: in- en uitsprongen, overhangen, grote glasoppervlakken. Ik stel me dan wel vragen bij de manier waarop al dat moois dan op een fatsoenlijke manier koudebrugvrij en geïsoleerd kan gebouwd worden ? Volgens de architect is dit allemaal geen probleem.

Is een bv een dergelijke overhang, waarbij de verdieping pakweg een meter uitsteekt t.o.v. het gelijkvloers, nu op een verantwoorde manier koudebrugvrij te bouwen ? technisch zal het allemaal wel mogelijk zijn, maar tegen welke prijs ?

Of loopt het allemaal zo'n vaart niet, is dit prima uitvoerbaar en maak ik me zorgen om niets ?

alvast dank voor jullie inzichten :-)

Reacties

De spijker op zijn kop!

Theoretisch kan het inderdad allemaal maar het wordt zo kostbaar dat het dus in de praktijk niet gebeurd

Dus weg met die hoekjes en aanbouwtjes!

Een ´´loos´´overstek kan wel zeer eenvoudig, bijv. door je wand door te laten lopen tot onderkant dak en je dan dan bijv 1 m over te laten steken. het overstek valt dan dus buiten je geisoleerde schil en levert dus geen extra koudebruggen op

Let ook vooral op zuidgerichtheid van je glas en zonwering!

Arnold

ik snap niet waarom als jij compact wenst te bouwen je architect dan 'niet-compact' wil voorstellen.
En zoals je zegt, je wenst 'weinig' te isoleren; dat kan je deels compenseren door compact te gaan bouwen. Maar ook door uitsteeksels koudebrugvrij te ontwerpen, blijven het niet-compacte uitsteeksels (en dus slecht voor je energiezuinigheid).
Als energiezuinigheid voor je belangrijk is, zou ik toch voor meerisolatie gaan, zeker als je nu denkt aan niet-compacte ontwerpen.
Merk nog op dat een "eenvoudige woning die energetisch ietwat verantwoord moet zijn" per definitie een LEW is. Als je huis geen LEW, is ze per definitie niet energetisch verantwoord.

Walter

Al die uitsteekjes zijn voor niets goed.Zelfs een carpoort onder de slaapkamer heb ik bij mijn buren zien dichtmaken omdat ze anders bevrozen in hun bed.

Compact, geen frulle of uitsteksel en misschien toch iets meer isolatie. Dat je niet kiest voor miliuvriendelijkere producten vind ik jammer maar omdat je al voeldoende wil isoleren kunnen we dat door de vingers zien. Als iedereen zo isoleerd als jij met een onvriendelijk product, zal het nog altijd beter zijn dan dat het nu is.

Andere architect nemen zou ik zeggen.

"Zelfs een carpoort onder de slaapkamer heb ik bij mijn buren zien dichtmaken omdat ze anders bevrozen in hun bed."

Dat is wel een beetje overdreven, maar je hebt gelijk.

vr gr
Pluto

Nou, pluto, met de global dimming in aantocht zou ik mijn borst maar natmaken, ongelovige!

Arnold

Jacq

Volg de raad van Hans maar op:
Neem een andere architect!

Of: Vraag eens raad aan Christophe De Brabander (die tref je hier wel aan op diverse items in het forum).

Groeten,
Rudy Martens
P.S.: Als je in het Waesland woont kan ik je hier uit de buurt ook het adres van een goede architect geven.