Effect Duurzame Energie op Klassieke Opwekking

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naar aanleiding van het lezen van enkele artikels op www.gwec.net, www.ewea.org, www.awea.org over de groei van windenergie de afgelopen jaren.
Vroeg ik mij af of er eigenlijk een afname vast te stellen is van de klassieke energie-centrales? Dat bijvoorbeemd in Duitsland en Denemarken het marktaandeel van hernieuwbare energie al duidelijke vormen begint aan te nemen dat weet iedere geïnteresseerde ondertussen.
Maar heeft deze toename dus eigenlijk een afname van de klassieke centrales en CO2 tot gevolg? (wat uiteindelijk toch de bedoeling is he?) Of gaat het gewoon op aan al de extra's die de mensen thuis installeren (dvd, tuinverlichting, gsm's, i pod's, ...)

Reacties

Probleem met zonne- en met name wind-energie is dat het geen supply-on-demand is; als de zon niet schijnt en het waait niet is er geen stroom. Omdat mensen dat niet accepteren zal er dus geen enkele klassieke centrale gesloten kunnen worden als gevolg van deze energiebronnen. Ze zijn gewoon nodig als backup.

Ook zijn klassieke centrales moeilijk af te schalen als het plots gaat waaien (overigens ook zeer slecht voor rendement en uitstoot) dus laten ze deze gewoon doordraaien (anders hebben ze die dag ook geen inkomsten he...) en gevolg is dat de ''groene'' stroom voor een overbelast europees netwerk zorgt en voor 0 euro of praktisch 0 euro naar buitenland wordt getransporteerd. Dat is de reden dat het in Denemarken nu verboden is nieuwe windmolencapaciteit bij te bouwen, daar (en in dtsl.) zitten ze gewoon aan de max.

PV is iets beter te voorspellen maar geen enkele klassieke centrale zal als eerste (of enige) de boel operationeel houden, paar 100 man personeel standby houden voor als t eens een paar dagen geen zon is.

Pas als de waterstofeconomie volledig ontwikkeld is kunnen we hier serieuze hoeveelheden energie mee opwekken en omzetten in waterstof (dat relatief houdbaar is)

Tot die tijd zullen we ofwel wat kerncentrales moeten bouwen en open houden, ofwel meer biomassa moeten gaan produceren (dat weer zeer veel andere uitstoot dan c02 met zich meebrengt)

En beter isoleren en energie besparen

Een duivels dilemma voor veel regeringen en bedrijven.

Mvg Arnold