hulp gevraagd bij warmteverliesberekening.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hey,

De post van hieronder had ik al op het forum van bouwinfo gezet, maar heb er jammer genoeg nog geen reactie op gekregen... Hopelijk is er hier iemand die me wat advies/hulp kan geven.

Alvast bedankt.

Momenteel hebben we centrale verwarming op mazout, maar ik ben van plan samen met mijn verbouwing over te schakelen op aardgas. Ik heb al heel veel gelezen over gaswandketels, vloermodellen, boilers, zonneenergie enz.

Het enige dat ik al weet is dat het een condenserend model zal worden

Maar het eerste wat je moet weten vooraleer je ook maar in een bepaalde richting kan gaan denken is het vermogen dat je nodig gaat hebben. Ik heb op de site van de bbl een excel sheet gevonden waar je dit zelf mee kan berekenen, maar dit is te ingewikkeld voor mij en gaat zo in detail dat het risico op fouten te maken, voor mij te groot wordt.

Ik vrees echter dat de verkopers die mij gaan assisteren bij de aankoop/plaatsing van mijn nieuw toestel, ook niet de moeite gaan doen om het zo nauwkeurig in detail te gaan berekenen als met die excel sheet.

Vandaar mijn vraag of er iemand hier mij al eens een ruwe schatting kan geven op basis van mijn plan en oppervlaktes.

Wat ik nog wil meegeven:

Onze woning is van de jaren 20, met dikke buitenmuren (met spouw). Bedoeling is deze in de toekomst te bepleisteren incl. isolatie

er staat een speksteenkachel in onze living die met gemak de living + keuken tot 22 graden verwarmt bij vriestemperaturen buiten. We gebruiken deze kachel heel veel ( we verbruiken 8 kuub eik per winter)

De zolder is verleden jaar geisoleerd met 12cm rockwool + afgewerkt met gyproc.

De platte daken + verbouwingen zullen volgens de nieuwste isolatienormen worden gezet.

De linkermuur van onze woning staat op de scheidingslijn (is wel niet tegen gebouwd). Er staat dus geen raam in.

De ramen worden allemaal 1.1 ramen met ALU driekamerprofielen van Van Beveren

De kamers die in het blauw zijn aangeduid, gaan we niet verwarmen.

Alvast bedankt voor elke input.

Foto's van het plan + excel sheet met maten + volumes vind je op
http://users.pandora.be/smurfs/verbouwing

Reacties

Waarom niet een boiler met met verschillende warmtewisselaars ( type zonneboiler ) dat je gaat verwarmen met een warmtewiselaar in de speksteenkachel en van daar uit je warm water halen om radiators van de nodige energie te voorzien, dan hoef e geen condensatieketel meer nodig

Hoi Ulrik,

Dat zou inderdaad een optie zijn moest de speksteenkachel wat groter zijn. Dit is echter jammer genoeg niet het geval. Het is een ECO 410 van Barbas en ik denk niet dat die daar voor geschikt is. Bovendien geraak ik momenteel heel gemakkelijk aan hout voor een goede prijs (35 euro/m3 eik gekliefd, geleverd en gedroogd), maar ik weet niet goed wat de toekomst zal brengen qua houtaanbod.

Ik zit nog altijd te denken op de combinatie zonneboiler + condensatieketel, maar ik zou dus eerst een idee moeten hebben van het benodigde vermogen.

Ik hoop nadien met een taktische plaatsing van de thermostaat + thermostatische kranen de badkamer + grotere keuken toch met de cv te verwarmen.

Bedankt,
Steven

Hallo Steven

Mag ik vragen waar je dat hout koopt?Ik stook zelf ook met een speksteenkachel en moet oook droog hout gaan indoen voor volgend jaar.

Dank u
Koen

Hallo Steven,

Kun je me de plaats doorgeven waar je dit Excel-document hebt gevonden? Ik heb me deze namiddag al suf gezocht erop, maar niets gevonden...

Bedankt!

Groetjes,

Rik