Warmteterugwinning via septic tank

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar diverse manieren om energie te besparen.
We wonen in het buitengebied in een oude boerderij met 2 gites. Ons afvalwater wordt nu opgevangen in een grote septic tank (voorheen gierkelder) voordat het gezuiverd wordt in een individueel reinigingsstation.
Ik dacht dat het misschien mogelijk was om warmte uit het afvalwater via een capacitatienet in de septic tank en een warmtewisselaar terug te winnen.
Het voordeel lijkt me dat als de bezetting van de gites hoog is (en dus de warmtevraag), de temperatuur in de tank ook relatief hoog is (veel douchewater).

Heeft iemand ervaring met iets dergelijks of kan er iemand met verstand van zaken iets over zeggen?

Alvast bedankt!

Jean

Reacties

In principe zou dit kunnen als het douchewater gescheiden naar de septic tank loopt via een warmtewisselaar, eens in de septictank is de warmteverdunning te groot om rendabel te zijn bij sterk wisselende debieten.
Uw individuele waterzuivering is waarschijnlijk een aerobe installatie, misschien kan een anaerobe installatie biogas opleveren , maar initiele installatiekosten zijn erg hoog.

Joseph,

Bedankt voor je antwoord. Het scheiden van de doucheafvoer van de rest is helaas niet meer mogelijk.
Ik denk erover om een thermometer in de septic tank te hangen om te kijken hoe hoog de temperatuur is en hoe deze verloopt.

De vraag rest dan: met hoeveel neemt de temperatuur af als ik warmte eraan ontrek.
Is daar een formule voor?

misschien is het volgende nog instaleerbaar bij jou, wel niet echt veel gegevens van te vinden
http://www.izen.be/shop.php?lng=nl&show=detail&pid=2%20001%20955