nieuws over samenaankoop pv panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

eindelijk heb ik belgische leverancier gevonden die betaalbaardere panelen kan leveren

pm maar voor info

Reacties

Beste forum "lezers"
Sinds 1999 heb ik een PV installatie op mijn dak liggen, destijds waren de prijzen niet te vergelijken met de huidige, maar je doet het niet alleen voor de poen .?Waar ik wel mijn vragen bij heb, is het volgende:
Stel dat je een buitenlandse samenaankoop (in eerste instantie goedkoper ?)doet:
-Wie installeerd de handel, het is geen kwestie van een aantal panelen zo maaar op een invertor te verbinden...!
-Wie draagt de verantwoordeliukheid als het gehele frame, van je dak afwaait ?
- Wat ivm garantie van panelen en omvormer ,
- stel dat je binnen X tijd een stormschade habt aan een paneel, kun je dan nog bij je goedkope leverancier terecht ?
Je kan zomaar geen diverse soorten panele "mengen "

Zo,
hopelijk wat opmerkingen waar je even over na moet denken.

Zonnige groeten:
Eddy

Beste lezers,
Nog een opmerking , die mij te binnen schoot nadar het voorgaande bericht "de deur uit was"
Stel je slaagt er in om:
de juiste configuratie van panelen en invertor uit te rekenen, en de gehele handel op je dak te krijgen:
Denk ook eens na wat je doen moet als je door de zelf uitgevoerde werken, na verloop van tijd waterschade krijgt, je kan hier geen aannemer verantwoordelijk stellen.

grtz:
Eddy

Hoi Eddy,

Inderdaad belangrijke punten die je naar voor brengt. Ik kan verkeerd zijn maar volgens mij:

Stormschade :
Dit valt zowiezo niet onder de garantie. Je leverancier zal blij zijn een nieuw paneel te mogen leveren, als dat type nog bestaat. En dat mag je gewoon volle pot betalen incl. installatiekosten. PV panelen worden blijkbaar zonder probleem en extra kost bij je huis/brandverzekering opgenomen. Eventuele stormschade valt dan daaronder. Je moet alleen niet vergeten te laten toevoegen.

Waterlast:
Ik betwijfel dat een plaatser hier garanties over geeft, althans toch niet zwart op wit. Zal meer van "zoek maar uit" of een eindeloze discussie wie de schuld treft.

Diegene die de PVs zelf plaatst, zal ook veel aan z'ne bouw zelf gedaan hebben. En dan lossen ze dat waterprobleem ook op.

Zelf doen, of een installateur, het blijft een heel verschil in kosten. Het zal altijd een moeilijke keuze / gok zijn.

Groeten,
Lambert.

versta het hier niet goed hoor!

dus iemand die zelf aan zijn huis werkt = niet goed!

ik ken mensen die nochtans hun huis volledig alleen gedaan hebben en dit beter gedaan hebben dan sommige bouwbedrijven

aansprakelijk bij verbouwen of nieuwbouw is ook maar 10 jaar en dan is de vraag nog of er iemand zal tegemoet komen in de vergoeding.

eigenlijk is het plaatsen van pv panelen heel simpel

invertor aansluiten is ook plug en play

je hoeft niet naar Duitsland te gaan bij problemen want de leverancier zit in vlaanderen.

en panelen worden opgenomen in je brandverzekering zodat bij schade deze vergoed wordt

Hoi Pol,

Panelen op een invertor aansluiten is wel iets meer dan plug and play. Deftige leveranciers hanteren daarvoor berekenings-wizzards die ze van hun inveror-fabrikant bekomen. De dimensionering (verhouding vermogen invertor tov vermogen panelen) van een invertor is hier in Vlaanderen heel anders dan in Noord of Zuid Duitsland, en nog meer verschillend van installaties in bvb Spanje.

Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met de maximale ingangsspanning zodat de invertor niet opgeblazen wordt door overspanning indien plots volle zon verschijnt op koude panelen (dan krijg je een spanningspiek !)

Het is ook belangrijk de opstartspanning van de invertor te dimensioneren naar verhouding van de panelenstrings. Anders verlies je op jaarbasis kWh's als de invertor elke dag later opstart dan bedoeld is.

De goede verhoudingsbepaling met wat berekeningen is het keukengeheim van de goede leverancier.

da weet ik wel hoor maar leveranciers hebben daar een programma voor .

fronius is wel een toestel plug en play

eigen ervaring

duitse leverancier is van Aacken en denk niet da daar een verschil op zit buiten vlaanderen

je hoeft zelf niets samen te steken he!

was er in begin ook bang voor!

hmmm, Aken is lekker kortbij.

Oh, en de fronius heeft een configurator. Kan je alle panelen configureren en dergelijk. Leuk tooltje.

Lambert.

Pol, lambert,
Het is geenszins mijn bedoeling om een handige en zorgvuldig werkende doe het zelver, die met kennis van zaken een frame bouwt op zijn dak, onderuit te halen,
maar niet iedereen is zo zorgvuldig.
Voor zovzer ik op dit forum lees, lijkt het allemaal kinderspel...?
Nu:
Plaats maar eens een aantal dakhaken in een leien dak, werk dit volgens de regels van de kunst af, en we spreken elkaar dan nog wel.
Een geregistreerde dakdekker, is , in geval van lekkages verantwoordelijk, en is hier ook voor verzekerd.
Wat de eventuele schade betreft; vergeet niet dat je een vrijstelling hebt bij je verzekering, en er wordt nogal vrij gemakkelijk aangenomen dat je , bij schadegeval wel eens even rap een ander paneeltje er tussen kunt zetten.
Veel succes ermee, maar zo simpel is het niet.
Wat het plug and play aangaat:
Let erop dat het geen plug and pray wordt.
Graag had ik een kontactadres waar je die spotgoedkope panelen dan wel kunt krijgen
zonnige groeten:
Eddy
en meer technische gegevens over de panelen zijn ook welkom, zo kan je eens appels met appels vergelijken..

www.aleo-solar.de

we spreken wel niet van goedkope panelen he!

mss zijn er andere merken ook leverbaar aan betere prijzen

ps het is hier hetzelfde liedje als het bericht rijsverschil Tulikivi

we spreken over dezelfde materialen
juist een honderd km verder maar met toch een relatief prijsverschil

Zelf installeren ? Nee, je laat, mits goede afspraken met de installateur 5200 euro belastingsvoordeel liggen en betaalt 21% btw. Wat wel kan - weet ik uit ervaring met onze twee systemen hier - is helpen bij de installatie door bvb. de kabel naar de meterkast etc. te leggen (het binnenwerk). Het geeft een leuk gevoel om betrokken te zijn bij de bouw van de installatie maar alles wordt begeleid door professionelen. En het maakt een klein prijsverschil. Nogmaals de plaatsingskosten zijn gering in verhouding tot de totale kostprijs van het systeem. Mijn installateur was blij dat ik het binnenwerk zelf wou doen. Ik ken ons huis zeer goed en heb de kabels gelegd zoals we dat zelf wilden. Kommer en kwel zijn ook de connectoren die gebruikt worden aan de panelen. Voor die connectoren heb je aangepaste 'krimptangen' nodig. 't Is altijd wel iets. Aan de panelen staat type A aan de inverter type B. Resultaat : twee sets tangen nodig. En je bent weer zoet voor minstens 500 euro. Gereedschap dat je later nooit meer kan gebruiken.
Veiligheid: langs de gelijkspanningskant (modules) wordt met onbeveiligde gelijkspanningen van enkele honderd volt en hoog vermogen gewerkt. Hiermee kan je helaas slechts één keer iets fout doen en het niet navertellen. Ik doe zelf ook graag iets maar ben blij dat die twee pv systemen door profs geplaatst zijn. En dat zal voor de derde vermoedelijk ook het geval zijn.

Johan

Dag Pol,
Dag Lambert,

Eddy en Johan hebben in hun denken groot gelijk ! Waarom zou je zelf gaan knutselen, terwijl je vooreerst heel wat korting aan subsidie laat liggen, en meer btw zou betalen, alsook vakwerkgarantie mislopen ? Wat mee helpen kan nooit kwaad, als je de installateur maar laat kontroleren.
PV-panelen kunnen elders nooit zoveel goedkoper zijn, dat je dit verschil kan overbruggen.

Speciale tangetjes voor verbindingen zijn zeker nodig, en ze kosten geld, weet ik van een installateur. Ik las in de Photon (Duits PV-tijdschrift) dat BP heel wat panelen aansluitdozen in de fik hadden omdat de verbindingen niet goed werden gemaakt. Slechte contacten veroorzaken brand, zeker met gelijkspanning, waar je uit de zonne-energie gemakkelijk vlambogen tot tien centimeter kan trekken. Nog een reden om de vakman aan de taak te laten.

In Vlaanderen worden middelgrote en grote installaties aangeboden aan rond (afhankelijk van het soort dak) de € 6.-/Wp, met echt alles-erop-en-eraan, dus volledig geplaatst en opgestart, en met Belsolar garantiecertificaat! Sommige leveranciers doen het misschien voor minder, maar dan zonder Belsolar Kwaliteitslabel, en in hun offerte staat dan wel ergens dat bijkomende en onverwachte werkzaamheden moeten worden bij betaald. Het venijn zit hier in de staart.

In Duitsland doet men (overjaarse : wat met garantie ?) panelen van de hand, omdat men van geen hout pijlen meer weet te maken aldaar. Ze hebben zichzelf dood geconcurreerd, en de ene installateur na de andere verdwijnt, dus geen garantie meer. Het Belsolar kwaliteitslabel garandeert dat de importeur er voor zorgt dat er altijd een oplossing voor de klant komt.

Dirk, en andere geïnteresseerden,

Je schreef dat Shüco niet wist wat netimpedantie is. Ik vroeg het aan de techniekers uit Adegem ! Zij wisten het volgende te vertellen :

De netimpedantie is geen eigenschap van een specifieke component, maar een optelsom van alle aaneengeschakelde componenten tussen bron en meetpunt. Zo tellen naast het LS-net ook de MS/LS-transformator, het MS-net en de voedingsbron mee.

De netimpedantie is misschien wel de belangrijkste factor voor het goed functioneren van het distributienet. De netimpedantie is de optelsom van alle in het net aanwezige impedanties van bron tot meetpunt en weer terug.

De netimpedantie is de "schijnbare" weerstand van een elektrische kring, en heeft grote invloed op het gedrag van het net. De kwaliteit van de spanning wordt er rechtstreeks door bepaald. Zo zijn de bedrijfsspanning in de normale belastingssituaties en de grootte van de spanningsdip bij het inschakelen van een belasting direct van de waarde van de netimpedantie afhankelijk. Hoe kleiner de netimpedantie, des te sterker het net is.

Groot gelijk Eddie. Dit is niet voor iederen bestemd. En Plug en Pray, dacht dat dit alleen bij Windows was ...

Het is inderdaad schandalig we hier in Belgie weer te veel betalen. Zag trouwens deze (spijtig genoeg) duitse test.

Hier nog een interessante test, voor iedereen.
http://www.sotech.de/downloads/stiftungwarentestmai06.pdf

Ondertussen al weer veel info gekregen. Even de tijd nemen om het allemaal te lezen.

Groeten,
Lambert.

Eens snel dat artikel van stiftungwarentest gelezen. In ieder geval zijn de prijzen daar niet lager dan wat we hier betalen.
Verder worden alle panelen als 'goed' of 'bevredigend' gezien. Echt slechte zijn er dus blijkbaar niet. En vooral ook de goedkopere zijn zelfs bij de beteren (duurder is dus geen kwaliteitsbevestiging). Alleen vervelend dat Schüco er niet tss staat.
Dat artikel eindigt wel cynisch. Als je drie jaar geleden niet voor 20.000 euro in PV geinvesteerd maar in een PV fabrikant, dan kon je nu met de winst een huis kopen incl PV panelen...

En als ik de prijzen zie voor het materiaal , heb je voor het BTW verschil (6vs21%) ongeveer de installatie er gratis bij (en de service nadien bij problemen).

Met Ecopower-samenaankoop het ik nu een prijs van net geen 6Euro per WP, incl plaatsing/btw/... Daarvoor ga ik ze zeker niet zelf leggen (en ik ben nogal wat bang van gelijkstroom).
Alleen moet ik toch nog eens een paar Schüco referenties zien vast te krijgen.

Walter

denk een paar misverstanden

subsidies gelden ook bij aankoop panelen met kwaliteitsverslag

btw aftrek komt eveneens in aanmerking

oude panelen in Duitsland? ja een paar stuks mss

garantie op panelen wordt door fabrikant gegeven en bij europese panelen geen probleem!

wereldwijd is er meer vraag dan aanbod!

heb ook al pak installaties laten uitvoeren door zogezegde vakbedrijven!Die mensen werken ook met personeel en die zijn ook niet altijd even slim!

was blij dat ik er steeds om en rond was!

gevaarlijk natuurlijk ! maar da blijft gedurende de gans tijd met je pv panelen zijn gewone kabels met daarop tot 400 volt bij een 10A

dus moet je steeds opletten (brand,ratten enz)

mss moeten Belgische bedrijven ook maar schakelaar monteren om panelen af te schakelen

tis wel juist als je maar 6euro alles in betaald dan is dit betaalbaar

jammer dat de meesten een stuk meer betaald hebben

zeker de btw en nog meer

Ik heb :

http://www.sotech.de/downloads/stiftungwarentestmai06.pdf

ook eens bekeken, en de "goedkoopste" prijzen genoteerd:

- Panelen : goedkoopste € 4,3/Wp
- Invertor : € 2,6/Wp
- Draagstructuur : € 0,6/Wp
- geeft samen een prijs van € 7,5/Wp !!!!

Dan zijn de Duitsers met hun € 7,5/Wp zeker duurder dan de Vlaamse installateurs, die het voor € 6,- tot 6,5 VOLLEDIG afgewerkt en elektrisch gekeurd (brandverzekering !!)aanbieden.

En nu ?? Wie noemt me een buitenlands bedrijf dat voor minder dan 6,-/Wp (moet wel voor een deftige installatie van 2.5-3kWp zijn) voor u een subsidie-aanvraag indient bij VEA, alles komt monteren en AREI laat keuren, en opstarten ? Ik wil daar ook wel eens een offerte vragen.

Walter,
het is niet mijn taak en bedoeling om hier op goed vallen uit een paar Belgische bedrijven te vernoemen met dure prijzen. Dat is ook de bedoeling van dit forum niet, dat is misschien een goede tip voor testaankoop.

Op de Engelse Navitron site staat nochtans alles geprijst hoor: http://www.navitron.org.uk/pricelist.htm
Bv.: SOLAR PHOTOVOLTAIC
110W polycrystalline panel £402 (+-600 Euro)

Een tweede voorbeeld van bv. de watergedragen SOLAR PANELS £395 (+-600 Euro)

Als je de technische info en foto's leest en bekijkt dan kan je toch niet voorbij de frappante vergelijking gaan met wat hier in Belgie aan het drievoudige van de prijs aangeboden word. Eén en ander doet mij denken aan de toestanden met ijskasten en wasmachines waarvan het merendeel vroeger ook uit dezelfde fabriek kwamen (Zanussi...).

Vandaar mijn reactie wat prijzen betreft.

Ook ben ik nog steeds overtuigd dat de overheid eens ernstig moet overwegen om een BTW gunsttarief van 0% in te voeren voor zonne-energieproducten en andere sterk energiebesparende producten (isolatie...).
Voor een luxeproduct als diamant kan dit, voor een beter leefmilieu en minder CO2-uitstoot zou dit volgens mij zeker moeten kunnen.
Dit laatste mag je dan klasseren onder 'mijn bescheiden mening', wie weet brengt het een paar politiekers aan het denken...

Beste groeten,
Rudy Martens

hallo,
prijzen rond de 4 euro zonder btw vindt je ook in belgie
voor nog goedkopere maar gelijkwaardig panelen kies voor amorf.deze kosten zowat 3,3euro per watt.
ik heb voor mijn aankoop gekozen voor belsolar ineltra-system uit genk. voor de zomer zouden ze op mijn dak liggen.

groeten

Rudi,

aha; dat is toch een andere website dan die .com eerder (nu .co.uk). Die prijzen die je daar geeft zijn zelfs duurder dan wat ik hier krijg via samenaankoop bij Ecopower. (ecopower samenaankoop = 6Euro/Wp, bij jouw verwijzing is dat ongeveer de prijs van de panelen alleen).

Pluto,
En linken op Ebay, waar de verkoper niet eens de moeite doet zijn naar te vermelden vertrouw ik persoonlijk niet echt. Ik ben benieuwd hoeveel dan een echte offerte zal zijn.

Persoonlijk heb ik niet echt de indruk dat panelen in het buitenland echt goedkoper zijn. Een beetje zoeken geeft je in Belgie toch ook grote verschillen. Ik heb voor de Ecopower als individu op een paar plaatsen prijzen gevraagd en dat wat om achterover val te vallen. Dat waren echt verschillen van 30% to 50%.

Heeft er iemand eigenlijk een idee van hoeveel de prijzen gemiddeld ongeveer per jaar zakken voor de PV-panelen?

Walter

nice, wist ik zelfs niet. Lekker in de buurt, op fiets-afstand zelfs ...

Walter,
ja klopt, en ik vergiste mij in prijsverschillen tussen de watersystemen en de PV systemen.
Sorry voor de verwarring.

Op het gevaar af om af te wijken van het onderwerp (PV panelen) toch nog onderstaande ivm met 'watersystemen' (om ze zo te noemen):
Een watersysteem daar is de kostprijs van de materialen +-200 Euro + BTW voor professioneel materiaal. (Prijs gebaseerd, jaar 2006, op zelfbouwgroep van KWB West Vlaanderen).
De prijselijkste aanbieding die ik tot hiertoe ontving (via een bevriende groothandel) is +- 600 Euro + btw (per 2 m2 paneel, leegloopsysteem).
Diezelfde panelen kom ik dan elders tegen aan prijzen tussen de 1000 en 1800 Euro + btw. Daarom mijn misschien wat harde reactie ivm de prijsverhoudingen.
Dan vind ik dat 'thermos'systeem van Navitron eigenlijk wel een spotgoedkope aanbieding.

Ik moet jou/jullie natuurlijk 100% gelijk geven wat betreft verzendrisico's, installatie, latere mogelijke herstellingen. Een watersysteem valt nog zelf te repareren, bij een PV systeem moet ik daar grote vraagtekens bij zetten.
In dat laatste geval zou inderdaad de euforie over de lage prijs al lang vergeten zijn als men dik in de misérie zit.

Beste groeten,
Rudy Martens

Beste Pol,

Ik heb tot nu toe nog niets vernomen van u over de bestelmogelijkheden.
Zou je "ons" (lees: de geïnteresseerden) daarover eens wat kunnen inlichten?

Walter,

Ebay is een marktplaats en geen gratis advertentiekanaal. Daarom zal je nooit de échte naam van een verkoper of koper vermeld zien. Dat is bij Ebay niet toegelaten. U kunt via Ebay met de verkoper in kontakt treden (E-mail) en dan weet je alles wat je wil weten. Ik heb al verscheidene dingen via Ebay Duitsland gekocht zonder het minste probleem. Kleine dingen komen als pakjes, grote dingen worden op een pallet bij U op de stoep geleverd.

vr gr
Pluto