zonneboiler/condens.ketel verhogen tapwater rendem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraag aan aanwezigen:

Via een onderzoek van ECN heb ik vernomen dat in het geval van de combinatie zonneboiler en nog een extra tapwatervoorzienning dat zowel economisch en ecologisch(CO2 uitstoot) te kiezen voor de opwarming van het boilervat door een condenserende ketel. Doordat echter voor legionelle bestrijding het vat boven de 60 graden zou moeten uitkomen wordt de retour voor de ketel ook warmer dan 60 graden en kan de ketel niet condenseren !

Er wordt in dit onderzoek dan ook aanbevolen om de verhitte cv water na de warmtewisselaar in het vat door te sturen naar het verwarmingssysteem(uiteraard bekijken we het nu vanuit de winter-stookseizoen), zodat de retourtemperatuur wel lager uitkomt en de ketel kan condenseren. Helaas wordt er niet vermeld hoe je dit installatie technisch zou moeten uitvoeren ???

Als ik het goed begrijp moet dan de uitgaande zijde van de warmtewisselaar in de boiler dan de aanvoerleiding van de radiatoren en de retour van de verwarming moet dan gebruikt worden als aanvoer naar de ketel en door naar de verwarmingsspiraal van de boiler.

Is er iemand die mij kan en wil vertellen hoe je dit zou kunnen realiseren ????

Reacties

Geen condenserende ketel plaatsen.

Beste Hans,

Ik begrijp dat je liever een vat installeerd welke je wil opwarmen met een pelletketel en/of met zonnepanelen, maar dit onderzoek ging uit van zowel economisch perspectief als ecologisch perspectief.

Als je het onderzoek goed doorneemt zie je inderdaad dat niet alles wordt meegenomen(er is geen vergelijk met met pelletketels bijv.) maar er wordt wel gekeken naar collectoroppervlak/boillergrootte en diverse soorten verwarmingsinstallaties.(o.a. warmtepompen).

De conclusie van het onderzoek was dat voor desbetreffende woningsituatie(laag energie woning) het beste was om te opteren voor een zonneboiler alleen voor sww aangevuld met een condenserende gasketel voor verwarming en opwarming zonneboiler. De keuze voor radiatoren(LTV) of vloerverwarming maakte geen verschil in hun berekeningen.

Wel vermelde ze dat op het tapwaterrendement van dit systeem te optimaliseren je de installatie zodanig moet aansluiten dat bij het opwarmen van de zonneboiler de retour van de spiraal van de zonneboiler op de aanvoer van de radiatoren zou moeten aansluiten zodat de ketel kon condenseren en zijn rendement kan verhogen met circa 11%.

Daarom de vraag: hoe kan ik bovenstaande aansluiting realiseren ?

Rene,

Graag zou ik dat onerzoek ook eens lezen, want daar geef je nergens een vermelding naar.

Ik zou dit eerst willen doornemen vooraleer ik je van antwoord ben. Hopelijk kun je dit begrijpen.

Hallo Hans,

Ik heb een hydraulisch schema gevonden waarin de ketel via een evenwichtsfles, een circuit radiatoren opwarmt en een indirect gestookte boiler. Ik begrijp hieruit dat als je op deze manier warm water maakt dat er dan ook nog water door de radiatoren gaat en dur de retourtemperatuur lager wordt.

Nadeel is dan natuurlijk wel dat je 2 extra circulatiepompen en een evenwichtsfles dient te plaatsen.

Hans, zou op deze manier inderdaad het tapwaterrendement hoger worden omdat de retourtemperatuur zo lager wordt ??