Waterfiltreren voor het in de leiding komt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe kan men het best en goedkoop het regenwater zuiveren -wel te verstaan vanuit de regenput - ik heb een installatie maar die voldoet me niet volledig . Ik zag in de woongids van vorige week een woning in Belsele die schijnbaar een goed systeem heeft maar ik was te laat om het te bezoeken het aantal bezoekers was vol ! Hoe geraak ik nu aan een goed systeem .Ik wil die mensen hun privacy niet schenden.

Reacties

Zelfreinigend moet je inderdaad niet al te letterlijk nemen. Als ik kijk naar de brochure van de cycloonfilter van Wisy dan staat daar ook in dat je deze om de 3 maand best eens schoon maakt. In de winkel raadde ze ons zelfs aan dit maandelijks te doen. Zelfreinigend wil zeggen dat het grovere vuil (bladeren, vogelpoep, mos, etc.) automatisch naar de riool gaat en niet zal zorgen voor verstoppingen of "bruin" water. Maar zoals met elke filter (aquarium, afwasmachine, droogkast, ...) zal je deze af en toe eens eigenhandig moeten proper maken. 100% zelfreinigend is een utopie.

Over een zelfgemaakte filter met zand, argex-korrels, doeken (of ander filtermateriaal) heb ik hier ook al enkele keren gelezen. Zou zeer onderhoudsintensief zijn en bij zware regenval zou deze de grote hoeveelheden vaak niet aankunnen of slechter filteren. Een zelfreinigende filter zal iets duurder zijn dan iets wat je zelf bricoleert, (reken een 275 à 350 EUR), maar je hebt er m.i. ook aanzienlijk minder last mee.

Kris, ik heb een paar vragen over dat zelfgemaakte systeem.

Waarom wordt er eerst fijner gefilterd en dan grof ? Ik dacht dat dit normaal
andersom gebeurt of zijn die keitjes er niet meer om te filteren ?

Is het dan niet beter om daar een laagje keitjes en daarboven een laagje zand
en opnieuw keitjes te leggen ?

Ik begrijp het laatste ook niet helemaal ;

Op onze aanzuigdarm zit ook een cilindrische 'filterkop' (ik weet niet goed
hoe dit ding heet, ik verwijs steeds naar 'samengeklit zand'); grootte circa
10cm doormeter en 20cm lang. De aanzuigdarm rust op een steen van 15cm
hoogte, zodat de onderste laag niet wordt aangezogen. In de toekomst
voorzie ik wel nog een drijvende aanzuigdarm te installeren.

Ik zou denken, als jij zegt dat je 2 x per jaar de boel moet kuisen, en als dat
ook moet gebeuren met een cycloonfilter dat je dan beter een zelfgemaakt
systeem hebt...